Tin Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Tin Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)
Tin suresi okunuşu, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden sureler arasındadır. Bu bakımdan Tin Suresinin okunuşunu öğrenebilir ve anlamı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Tin Suresi Okunuşu (Türkçe ve Arapça) Tin suresi tefsiri, meali, fazileti ve anlamı tüm detaylarıyla derledik.
Tin suresi Mekke döneminde inmiş bir suredir. Tin suresi adını ilk ayetten geçen tin yani incir kelimesinden almıştır.
Tin suresi okunuşu (Türkçe ve Arapça)
Tin suresinin Arapça okunuşu şu şekildedir: Vettiyni vezzeytuni. Veturi siyniyne. Ve hazel beledil emiyni. Ve hazelbeledil emiyni. Lekad halak nel insane fiy ahseni takviymin. Sümme reded nahü esfele safiliyne. İnnelleziyne amenu ve amilussalihati felehum ecrun gayru memnun. Fema yukezzi buke badı biddiin. Eleysallahu bi ahkemil hakimiyn.
Tin suresinin Türkçe okunuşu şu şekildedir: Tin ve Zeytun'a and olsun. Sina dağına da and olsun. Bu güvenli olan şehre de andolsun ki, biz gerçekten de insanı en güzel şekilde yarattık. Sonra onu aşağıların da aşağısına indirdik. Ancak iman edip de salih ameller işleyenler farklı. Onlar için devamlı mükafat vardır. Böyleyken hangi şey sana cezayı yalanlatıyor? Allah hükmedenlerin de hükmedeni değil midir?
Tin suresi tefsiri, meali, fazileti ve anlamı
Tin suresinin tefsiri: Allah kendini ilim, sanat ve de kudret sıfatlarını göstermiş olan insanlara incir ve zeytine olan besinlerin örneklerine yemin etmiş ve insanı da en güzel biçimde yarattığını söylemiştir. Hem ruhen hem de bedenen insanı sorumluluk alabilecek yetenekler ile yarattığını söylemiştir. Bir görüşe göre zeytin ve incir burada mecaz olarak kullanılmıştır. Bunlar Akdeniz'in doğusunda olan Suriye ve Filistin olarak temsil edilmiştir. En güzel biçim olarak anlatılmış olan tamlamada insana Allah tarafından verilmiş olan yapıyı ve insanların da ruhsal yeteneklerini anlatmıştır. En seçkin canlı olarak insanların yaratıldığı ve güzelliğin kaynağının da Allah'ın insanı kendi eliyle yaratması ve ruhundan üflemesi olarak açıklanmıştır.
Tin suresinin fazileti: Her kim ki Tin suresini okursa Allah ona şüphe olmayan bir iman verir. Öleceği zaman da Allah ona Tin suresini okuduğu kadar sevap ve aynı zamanda mükafat verir. Yolculuklardan önce Tin suresinin okunması ise kişileri her türlü kaza ve beladan korumaktadır. Cam bir kabın içine yazarak Tin suresini de yağmur suyu ile doldurmak ve bu suyu gül bahçesine dökmek de toprağın bereketlenmesine ve meyve ve sebzelerin çok olmasına sebep olur. Kaza beladan korunmak ve aynı zamanda kötü kişilerden de uzak olmak için Tin suresini okumayı alışkanlık haline getirmek gerekir.
Tin suresi konusu: Tin suresi mushafta 95. sırada olan bir suredir. İniş sırasına göre 28. sırada olan Tin suresi Buruc süresinden sonra, Kureyş suresinden ise önce Mekke'de nazil olmuş bir suredir. Kur'an-ı Kerim'in diğer surelerinde olduğu gibi Tin suresinde de oldukça önemli konulara yer verilmiştir. Bazı önemli varlıkların üzerine yemin değilmiş ve aynı zamanda insanların yüksek değerlerinden bahsedilmiştir. Kötü ahlakın insanın değerini düşürdüğünden ve iman edenlerin ve güzel işler işleyenlerin de övgü ile bahsedilen kişiler oldukları rivayet edilmiştir. Hesap gününde herkesin hak ettiğini göreceğinden ve kötülük yapanların da kınanacağından bahsedilmiştir. Hüküm verenlerin en büyüğünün Allah olduğundan ve zamanı geldiğinde iyilik ile kötülüğün de hak edeceğini bulacağından söz edilmiştir. Mekke döneminde inmiş olan Tin suresi önemli yararları olması ve kısa bir sure olmasından dolayı sıkça okunmaktadır.
- Rebiülevvel ayının ilk gecesi hangi dua okunur? Rebiülevvel ayında okunacak dualar nelerdir, anlamı ve faziletleri
- Abese suresi okunuşu (Türkçe ve Arapça) Abese suresi tefsiri, meali, fazileti ve anlamı
- Adiyat suresi okunuşu (Türkçe ve Arapça) Adiyat suresi tefsiri, meali, fazileti ve anlamı
- Ettehiyyatü Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Ettehiyyatü Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)
- Fatır Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Fatır Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)