Ramazanİftarda sigara daha da tehlikeli

İftarda sigara daha da tehlikeli

Paylaş
İftarda sigara daha da tehlikeli

Sigaranın kalp sağlığı üzerindeki etkisine dikkat çeken Kardiyolog Prof. Kulan, "Kalp hastalığının gelişmesinde sigaranın biri de bir, bini de bir. Fakat ramazan ayında içilen sigara daha fazla risk oluşturuyor" dedi.

Ramazan ayında iftar sonrası içilen sigaranın kalp-damar hastalıkları riskini artırdığını belirten Kardiyolog Prof. Dr. Kaan Kulan, etkin olan risk faktörlerinin en başında sigara ve tütün kullanımının geldiğini söyledi.

Haberin Devamı

"Sigaranın biri de bir, bini de bir"

Ramazan ayında iftar sonrası içilen sigaranın kalp damar hastalıkları riskini artırdığına dikkati çeken Kulan, "Toplumda tartışma konusudur 'az sigara içen mi, yoksa çok sigara içen mi riskli' diye. Az sigara içen ile çok sigara içen arasında kalp-damar hastalıkları için bir fark yoktur aslında. Kalp hastalığının gelişmesinde sigaranın biri de bir, bini de bir. Ramazan ayı hariç. Bu dönemde içilen sigara daha fazla risk oluşturuyor" dedi.

Kulan, ramazanda oruç tutanların iftardan sonra hemen bir sigara içtiğini belirterek, "Bu kişilerde sigara içtikten sonra vücutlarında çarpıntı hali başlar, ayakları ve elleri kesilir, baş dönmesi oluşur. Uzun süre sonra içilen sigara bütün vücudun müdafaa mekanizmalarının çalışmasına neden olur. Belli aralıklarla içilen sigaralarda bu durum minimaldir" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Ani ölümlere de neden olabilir"

Kulan, sözlerini şöyle tamamladı:

Saatler sonra içilen bir tek dal sigara bile damar duvarını yıpratıcı hormonları salgılar, pik yaptırır, birden kana ulaştırır, başlar kalp duvarını dövmeye. O damar duvarı dövüldükçe bütünlük bozulur. Kolesterolün geçmesi için bir zemin oluşur. Bir de susuzluk buna eklendiğinde etki çok daha fazla oluyor. Ramazan ayında kardiyak ölümlerin arttığına dair bir takım çalışmalar var. Hastalığın evrelerinin artmasını sağlayacağı gibi, ani ölümlere de neden olabilir.