RamazanOruçtan ve iftardan sonra baş ağrısı neden olur? Ramazan'da baş ağrısını geçirmek için neler yapılmalı?

Oruçtan ve iftardan sonra baş ağrısı neden olur? Ramazan'da baş ağrısını geçirmek için neler yapılmalı?

Paylaş
Oruçtan ve iftardan sonra baş ağrısı neden olur? Ramazan'da baş ağrısını geçirmek için neler yapılmalı?

Oruç tutarken aç kalma süresi uzun olduğu için yaşayabileceğiniz baş ağrılarını yaşanması normal. Doğru yöntemlerle oruç tutarken baş ağrısını geçirmenin yöntemlerini arıyor ya da iftardan sonra baş ağrısı neden olur merak ediyorsanız "Oruçtan ve iftardan sonra baş ağrısı neden olur? Ramazan'da baş ağrısını geçirmek için neler yapılmalı" haberimize bir göz atın.

Ramazan ayında aç kalma süresi uzadıkça birtakım rahatsızlar da ortaya çıkabilir! Bunlardan biri de aniden kendini gösteren baş ağrısı… Eğer siz de oruçtan ve iftardan sonra baş ağrısı neden olur merak ediyor ya da Ramazanda baş ağrısını geçirmek için neler yapılmalı öğrenmek istiyorsanız "Oruçtan ve iftardan sonra baş ağrısı neden olur? Ramazan'da baş ağrısını geçirmek için neler yapılmalı?" haberimize bir göz atın.

Haberin Devamı

Süre uzun,ağrı yapar

Anadolu Sağlık Merkezi Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Yücel, oruç tutanların aç kalma süresi uzun olduğu için yaşayabilecekleri baş ağrılarının, nefes egzersizleriyle giderilebileceğini bildirdi.

Çalışmak ağrıyı artırıyor

Prof. Dr. Yücel, yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl ramazan ayının temmuz- ağustos aylarına denk gelmesi nedeniyle oruç tutulan süre uzadığından, insan vücudunda bazı ağrıların oluşabileceğini belirtti.Orucun özellikle gün boyu çalışmak zorunda kalanları zorladığını ifade eden Yücel, şunları kaydetti: "Oruç tutmak çok çeşitli ağrılara neden olabilir.Bunların başında beslenme düzeninin değişmesi ve çok uzun süre aç kalınması nedeniyle oluşan, mide-bağırsak sisteminden kaynaklanan ağrıları sayabiliriz. Yine oruca bağlı olarak, kan basıncı oynamalarına bağlı bir takım sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durumun da baş ağrısı olarak karşımıza çıktığını görebiliriz ya da ani kan şekeri düşmesine bağlı olarak çok şiddetli baş ağrısı gelişebilir."

Haberin Devamı

Uyku düzeninin bozulması da etken

Kronik ağrısı bulunanlarda orucun, bu ağrıyı tetikleyeceğine dikkati çeken Yücel, geceleri sahur dolayısıyla uyku düzeni bozulduğu için yaşanan stresin, açlığın da eklenmesiyle gerilim ve baş ağrısına yol açabileceğini belirtti.Yücel, kafeinli içeceklere bağımlılığı olan kişilerde de oruç sırasında baş ağrıları yaşanabileceğini, ani başlayan ve vücutta meydana gelen herhangi bir bozukluğun habercisi olan ağrının ciddiye alınması gerektiğini bildirdi.

Dikkati dağıtma egzersizleri

Özellikle gerilim ağrılarında nefes ve gevşeme egzersizlerinin yanı sıra dikkati dağıtma egzersizlerinin uygulanabileceğini ifade eden Yücel, şu bilgileri verdi: "Dikkati dağıtma egzersizleri, başka bir şeyle uğraşma, müzik dinleme veya kişinin kendisini rahatlattığını önceden bildiği herhangi bir şeyle uğraşması şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca imkan varsa, loş ve sessiz bir ortamda uzanma, temiz havaya çıkma gibi bir takım tedbirler de ağrının azalmasını sağlayabilir. Nefes egzersizleri tıpkı doğum sancıları sırasında uygulandığı gibi yapılabilir. İnsanın vücudunu zihni ile yönlendirerek kontrol altına almasını sağlayan birçok yöntemden biridir. Ağrıyı kendi kendinize kontrol etmeye çalışırken, bir yandan da vücudun iyi oksijen almasını sağlayarak dokulara daha fazla oksijen göndererek ağrıyı azaltma üzerine yapılan egzersizler, ağrı kontrolünde çok yararlı olmaktadır."

Haberin Devamı

Nefes egzersizi

Prof. Dr. Ayşen Yücel, "Vücutta hafif ve orta şiddette meydana gelen ağrılar, nefes ya da gevşeme egzersizleriyle geçirebilir. Ama ağrıyı çeken kişinin bu egzersizleri nasıl uygulayacağını bilmesi gerekir. Fakat ağrı, orta şiddetten fazlaysa, bu egzersizlerin faydası olsa bile tam olarak ağrıyı geçiremeyebilir" dedi.