RamazanParmak emmek orucu bozar mı? Elini ağza götürmek orucu zayıflatır mı?

Parmak emmek orucu bozar mı? Elini ağza götürmek orucu zayıflatır mı?

Paylaş
Parmak emmek orucu bozar mı? Elini ağza götürmek orucu zayıflatır mı?

Müslümanlar için Ramazan ayı son derece önemli bir ay olmaktadır. İslam dini kitabı olan Kur'an-ı Kerim bu kutsal ayda insanlığa gönderilmiştir. Ramazan ayı gücü Müslümanların oruç tutarak geçirdikleri bir ay olmaktadır. Bu nedenle özellikle bazı takıntısı olan insanlar bu ayda takıntılarının oruçlarına zarar verebileceğini düşünmektedirler. Parmak emme de bunlardan biri olmaktadır. Peki, parmak emmek orucu bozar mı? Elini ağza götürmek orucu zayıflatır mı tüm detayları ile derledik.

Refleksler kişilerin farkında olmadan gerçekleştirdikleri davranışlardır. Parmak emme davranışı da kişilerin farkında olmadan yaptığı bir davranış biçimi, alışkanlık olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

PARMAK EMMEK ORUCU BOZAR MI?

Doğuştan emme refleksi ile doğan insan bu davranışını yaşamın ilerleyen zamanlarında da devam ettirmektedir. Zamanla alışkanlık olan bu davranış bıraktırılmaya karşı dirençli olmaktadır. Zararsız bir davranış olarak görülse de bebeklik ve çocukluk çağından sonra yetişkin olan bir insanın bu davranışı yapması toplum tarafından hoş karşılanmamaktadır. Parmak emmeye devam eden yetişkin biri bu davranışının orucuna etkisinin ne olacağı konusunda tedirgin olmaktadır.

İslam alimleri parmak emmenin orucu bozmayacağını belirtmektedirler. Ancak bu durumun bazı istisnaları bulunmaktadır. Bunlardan biri de parmağın üzerinde yiyecek bir şey olmasıdır. Parmağında herhangi bir gıda maddesi bulunan biri onu bilerek emmeye çalışırsa oruç bozulmaktadır. İslam dini farkında olmadan bilmeden ya da unutkanlık durumları dışında bilerek yapılan yeme içme eylemlerinin orucu bozduğunu belirtmektedir. Bunun için parmak emme alışkanlığı bir an önce terk etmek kişinin faydasına olmaktadır.

Haberin Devamı

ELİNİ AĞZA GÖTÜRMEK ORUCU ZAYIFLATIR MI?

Oruç, kişinin gün içinde belli bir zaman aralığında herhangi bir şey yememesi, içmemesi ve birtakım durumlara uygun davranması suretiyle yerine getirdiği bir ibadet şekli olmaktadır. Orucun bazı hallerde zarar gördüğü ve bu durumların bilerek yapılması durumunda da kefaret orucu tutmak gerektiği ifade edilmektedir. Oruç ibadeti bir mazeret olmaksızın bilerek bozulursa dinen bu durum günah olarak nitelendirilmektedir. Birtakım takıntılara sahip olan insanlar oruçlu iken farkında olmadan bazı davranışlar yapmaktadırlar. Elini ağza götürmede bu davranışlardan biri olarak belirtilmektedir.

Elini ağza götürme davranışı sırasında elinde yiyecek ya da içecek var ise ve kişi bu durumun farkında ise yapılan bu hareket orucun bozulmasına neden olmaktadır. Bu durumda bozulan oruç, nafile orucu ise kişinin bu orucu kaza etmesi gerekmektedir. Ancak Ramazan orucu ise kişinin kefaret orucu tutması gerekmektedir. Kefaret orucunu tutmaya kişinin gücü yetmiyorsa 60 gün boyunca bir ihtiyacı olan bir kişinin karnını doyurabilir ya da aynı anda 60 yoksul insanın karnını doyurarak da kefaret borcunu ödemiş olmaktadır.

Haberin Devamı

Oruç ibadeti herhangi bir mazereti olmayan Müslümanların yerine getirmesi farz olan yani yapılması şart olan ibadetlerin başında gelmektedir. Bu nedenle kasıtlı olarak oruç ibadetini bozmaktan uzak durulması gerekmektedir.