Peygamber ahlakı
Peygamberimizin yaşayış tarzı İslam ahlakı hakkında bize en iyi fikri verir. Hz. Muhammed, insanların en cömerti ve en kerimiydi. Eline geçen her şeyi muhtaçlara dağıtır, kimseyi eli boş çevirmezdi.
Hz. Muhammed son derece mütevazı ve alçak gönüllüydü. Bir topluluğa geldiğinde, kendisi için ayağa kalkılmasını istemez, nereyi boş bulursa, oraya otururdu. Arkadaşları arasında otururken ayaklarını uzatmazdı. Arkadaşları her işini yapmayı kendileri için şeref ve cana minnet saydıkları halde, bütün işlerini kendi görür, ev işlerinde hanımlarına yardım ederdi. Methedilmesini ve aşırı hürmet gösterilmesini istemezdi.
Bulduğunu yer, bulduğunu giyer, hiçbir şeyi beğenmemezlik etmezdi. Yiyecek bir şey bulamayınca, aç yattığı da olurdu. Bütün işlerini tam bir düzen içinde yapardı. Namaz ve ibadet vakitleri, uyku ve istirahat için ayırdığı saatler, misafir ve ziyaretçilerini kabul edeceği vakit hep belliydi. Vaktini boşa geçirmez, her anını faydalı bir işle değerlendirirdi. İnsanı en yakından tanıyan, onun iç yüzünü ve bütün gizli hallerini en iyi bilen, şüphe yok ki eşidir.
Hz. Muhammed ilk vahiyden sonra gördüklerini anlattığı zaman eşi Hz. Hatice, “Allah´a yemin ederim ki, Cenab-ı Hak hiçbir vakit seni utandırmaz. Çünkü sen akrabanı gözetirsin, işini görmekten aciz kimselerin ağırlıklarını yüklenirsin, fakire verir, kimsenin kazandıramayacağını kazandırırsın. Misafiri ağırlarsın. Hak yolunda herkese yardım edersin...” diyerek onun peygamberliğini hemen kabul etmiş, en küçük tereddüt göstermemiştir. Çocukluğundan itibaren Medine´de 10 yıl hizmetinde bulunan Hz. Enes, “Resulullah’a 10 yıl hizmet ettim. Bir kere bile canı sıkılıp, ‘Öf, niçin böyle yaptın, neden şunu yapmadın’ diye beni azarlamadı” demiştir.
HAYIRLI İNSANIN ÖZELLİKLERİ
- Kendisi için istediğini başkası için de istemek, kendisi için arzulamadığını başkaları için de arzulamamak.
- Olduğu gibi görünmek ya da göründüğü gibi olmak.
- Küçüklere sevgi, büyüklere saygı.
- Affetmek, hoşgörülü davranmak, başkalarının kusurlarını araştırmamak.
- Öfkeye hakim olmak.
- Sözünde durmak, ahde vefa göstermek.
- Güvenilir olmak.
- Kibirden gururdan sakınmak mütevazı olmak.
- Doğruluk ve dürüstlükten zerrece taviz vermemek.
- Cimrilikten, tamahtan uzak durmak, cömert olmak.
- Her hususta sabırlı olmak.
- Asla adaletten ayrılmamak.
- Maddi ve manevi temizliğe riayet etmek.
- Allah'ın kendisine verdiği sağlığına ve sıhhatine çok dikkat etmek.
- Boş vakitlerini hayırlı işlerde değerlendirmek.
Günün ayeti
Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayın, babanıza-annenize iyilikten ayrılmayın, yoksulluk yüzünden çocuklarınızı öldürmeyin; zira sizin de onların da rızkını biz veririz. (Enam, 151)
Günün hadisi
Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur. (Buhari)
Temel İslam bilgisi
ZEKAT KİME VERİLMELİ?
1-Fakirler: Dini ölçülere göre zengin sayılmayan, nisab miktarı malı olmayanlardır.
2-Borçlular: Borcundan fazla nisab miktarı mala sahip olmayan kişilerdir.
3-Yolcu: Memleketinde malı olduğu halde yolda parasız kalan, elinde bir şey bulunmayan kimselerdir. (Bunlara memleketlerine varacak kadar zekat verilebilir.)
4-Allah yolundakiler: Bunlar Allah için yola çıkıp parasız kalanlar ile işini gücünü bırakıp kendisini ilme vermiş olan kimselerdir. Zekat verirken şu sırayı gözetmeli: Önce kardeşler, kardeş çocukları, amca, hala, dayı ve teyze, sonra diğer akraba ve komşular, bunlardan sonra mahallesinde ve oturduğu memleketteki fakirler.
- Rebiülevvel ayının ilk gecesi hangi dua okunur? Rebiülevvel ayında okunacak dualar nelerdir, anlamı ve faziletleri
- 16 Ağustos Cuma Hutbesi 2024! Bugünün Cuma hutbesinin konusu nedir? Bu haftaki Cuma Hutbesi konusu ve metni, 16 Ağustos Cuma hutbesinin konusu açıklandı mı?
- Ya Fettah ne demek? Ya Fettah anlama gelir? Ya Fettah ne için ve nasıl okunur? Zikri nasıl yapılır?
- Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Hicri yılbaşı ve 2024 Aşure günü hangi tarihte?
- Komik ve eğlenceli Kurban Bayramı mesajları: Yüz güldüren, kahkaha attıran bayram mesajları