SurelerTarık Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Tarık Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Tarık Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Tarık Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Paylaş
Tarık Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Tarık Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

Tarık Suresi, ismini birinci ayette yer alan et-Tarık kelimesinden almıştır ve bu kelime şiddetle çarpan, gece gelen ve vuran anlamlarını taşımaktadır. Sure, insanın yapıp ettiklerinin kaydedildiği ve öldükten sonra dirileceği gibi birçok önemli konuyu kapsamaktadır. İşte, sık sık okunması tavsiye edilen Tarın suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu ile tefsiri, meali, fazileti ve anlamı…

Tarık Suresi 17 ayetten oluşmaktadır ve okunuşu ve ezberlemesinin kolaylığı nedeniyle namazlardan sonra sık okunan sureler arasında yer alır. Mekke döneminin ilk yarısında inen Tarık suresinde  inkârcıların tuzaklarının er geç bozulacağı gibi konular yer almaktadır…

Haberin Devamı

TARIK SURESİ OKUNUŞU (TÜRKÇE)

Vessemai vet tarıki. Vema edrake mettarıku.

İn küllü nefsin lemma aleyha hafizun.

Fel yenzuril insanu mimme vetteraibi.

İnnehu ala rec ıhı lekadirun.

Yevme tübles serairü.

Fema lehu min kuvvetin vela nasırin.

Ves semai zatirrecı. Vel ardı zatissadı.

İnnehu likavlük faslün.

Ve ma huve bil hezli.

İnnehum yekiydune keyden.

Ve ekiydu keyden.

Femeh hilil kafiriyne emhilhum rüveyden.

TARIK SURESİ OKUNUŞU (ARAPÇA)

Tarık Suresi Anlamı, Meali ve Diyanet Tefsiri (Tarık Suresinin Türkçe ve Arapça Okunuşu)

TARIK SURESİNİN MEALİ (ANLAMI)

Göğe ve Tarık'a andolsun. Tarık'ın ne olduğunu nereden bileceksin ki? O ışığı ile karanlıkları delen bir yıldızdır. Hiç kimse yoktur ki üzerinde koruyucu olmasın. Öyleyse insan niçin yaratıldığına bir baksın. Fışkırıp da çıkan bir sudan yaratıldı. Bu bu, kaburga ile bel kemiklerinin arasından çıkar. Şüphesiz Allah'ın onu öldükten sonra diriltmeye gücü vardır. Bütün sırların yoklanacağı zamanı hatırla! O gün insan için ne bir yardımcı ne de bir kuvvet vardır. Yağmurlu olan göğe andolsun, yarık yarık çatlamış olan yere andolsun. Şüphesiz ki Kur'an hak ile batıl olanı ayırt eden bir sözdür. O boş bir söz değildir. Şüphesiz ki onlar bir tuzak kurar, ben de bir tuzak kurarım. Artık sen inkarcı olanlara mühlet ver, onlara biraz da zaman tanı.

Haberin Devamı

TARIK SURESİ TEFSİRİ

“Gece çakıp görünen” şeklinde çevirdiğimiz târık, sözlükte “gece gelen, kapı çalan, şiddetle vuran” anlamlarına gelir. Yıldızlar gece görünüp gündüz kaybolduğu için onlara da târık denmiştir. Müfessirler buradaki târıkın özel bir yıldız mı yoksa genel anlamda yıldız mı olduğu konusunda farklı görüşler ileri sürmüşlerse de (bk. Zemahşerî, IV, 240-241; Şevkânî, V, 486-487) ışığı gecenin karanlığını delip yeryüzüne ulaştığı için 3. âyette bunu “delen yıldız” anlamında “en-necmü’s-sâkıb” tamlamasıyla tarif etmişlerdir. Bu tariften târıkın genel anlamda yıldız olduğu anlaşılmaktadır. Bu âyetlerde söze, göğe ve yıldıza yemin edilerek başlanmasının sebebi, 4. âyette belirtilen asıl konunun, yani insanın dünyadaki hayatının daima bir denetleyicinin, koruyucunun kontrolünde olduğu gerçeğinin önemine dikkat çekmektir.

Haberin Devamı

“Yıldızlarla da insanlar yollarını bulurlar” (Nahl 16/16) meâlindeki âyetin mecazi anlamından hareketle târık, “mânevî semadan gelip vicdana işleyen ve zihinlere nakşedilerek insanı içindeki ve dışındaki karanlıklardan çıkarıp aydınlatan ilâhî irşatlar” olarak da yorumlanmıştır (bk. Elmalılı, VIII, 5699).

Birinci âyette “gözetleyen” diye çevirdiğimiz hâfız kelimesini bazı müfessirler, “Oysa sizi gözetleyen muhafızlar, değerli yazıcılar var” (İnfitâr 82/10-11) meâlindeki âyetleri dikkate alarak “insanın yaptığı hayır ve şerri kaydeden yazıcı melekler” diye tefsir ederken (Zemahşerî, IV, 241; Elmalılı, VIII, 5701), bazıları da “Kişinin önünde ve arkasında Allah’ın emriyle onu kayıt ve koruma altına alan takipçiler vardır” (Ra‘d 13/11) âyetine dayanarak musibetlere karşı insanları koruyan muhafız melekler olarak tefsir ederler (İbn Kesîr, VIII, 396). Bununla birlikte hâfız kelimesini, “meleklerin yapıp ettiklerini de kontrol eden ve bilen, her şeyin koruyucusu (Hûd 11/57), her şeyi hakkıyla gözeten (Ahzâb 33/52) ve her şeye şahit olan (Mâide 5/117) Allah’tır” diye yorumlamak da mümkündür.

Haberin Devamı

TARIK SURESİNİN TAM TEFSİRİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN

TARIK SURESİ FAZİLETİ

Tarık Suresinin faydaları oldukça fazladır ve İslam dünyası için de oldukça önemli bir suredir.

Şifa için ilaç içtikten sonra kişilerin Tarık suresini okumaları ve bu sayede ilacın daha etkili olması sağlanır.

Cinlerin kötülüklerinden kurtulmak ve korunmak için de Tarık suresi okunur.

Sevgi için de Tarık suresi okunur ve 21 kez okunması halinde de hayırlı bir kısmet bulunacağına inanılır.

Tarık suresi istendiği ve içten geldiği her zaman okunabilen bir duadır. Tarık Suresi abdestli okunması gereken bir suredir çünkü İslam dinine göre Kur'an-ı Kerim'i abdestsiz ellememek gerekir. Surelerin ve duaların içten gelerek okunması gerçekleşmesi bakımından oldukça önemlidir. İçten ve Allah'a sığınarak okunan duaların her zaman kabul olacağı rivayet edilmektedir.

Fazileti oldukça fazla olan Tarık Suresi de günün her saatinde ya da namazlardan sonra okunabilen bir suredir ve faziletlerinden yararlanmak için de içten okunması gerekir.

Haberin Devamı