Tövbe ile arınmak
İnsanoğlu yaratılış itibarıyla hata yapabilir. Bu hatalar bazen yaradanına karşı bazen insanlara karşı olmaktadır. Yapılan bu hatalardan dönmek, dünya ve ahiret mutluluğuna erişmek tövbe etmekle mümkün olur. Ramazan ayı da tövbe ile günahlardan arınmak için bir fırsattır.
Sözlükte “pişmanlık, dönme, nedamet” anlamına gelen tövbe, İslami bir kavram olarak, kulun işlediği kötülük ve günahlara pişman olup, onları terkederek Allah’a yönelmesi, emirlerine uymak ve yasaklarından kaçınmak suretiyle Allah’a sığınarak bağışlanmasını dilemesi demektir.
TÖVBE ETMEK FARZDIR
Yapılan hatalara tövbe etmek her insan için gerekli bir prensiptir. Günahlardan dolayı tövbe etmek farzdır. Yapılan her bir günah için ayrı ayrı tövbe etmek gerekir. Tövbe ise dört aşamada gerçekleşmektedir.
- Yapılan günahı terk etmek.
- Yapılan günah için pişmanlık duymak.
- Kesin bir kararla bir daha yapmamaya azimli olmak.
- Kul hakkı yenmiş ve bu sebeple günaha girilmiş ise kul hakkı için helallik almaktır.
Günün ayeti
"Kim (Allah huzuruna) iyilikle gelirse ona getirdiğinin on katı vardır. Kim de kötülükle gelirse o sadece getirdiğinin dengiyle cezalandırılır. Onlar haksızlığa uğratılmazlar. (En'am, 160)
Günün hadisi
"Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır."
ÖNEMLİ OLAN İŞLEMEMEK
Yüce Rabbimiz Kuran-ı Kerim’in birçok ayetinde bizlerden günahlarımız için tövbe etmemizi istemektedir: “Hepiniz Allah’a tövbe edin, ey müminler! Belki böylece korktuğunuzdan kurtulur, umduğunuzu elde edebilirsiniz.” (Nur, 31) Yüce Allah’ın tövbe kapısı açıktır. Bu kapının açık olması kişiyi günaha sevk etmemelidir. Bu kapının açık olması kullarına olan sonsuz merhametini, onların ebedi kurtuluşa ermesini arzu ettiğini bütün açıklığı ile göstermektedir. Nasılsa günahlarıma tövbe ederim ve günahlarımda af olunacak diyerek günah işlenmemelidir. Çünkü kişi günah işlerken ölmeyeceği garantisini veremez. Bu sebeple asıl olan günah işlememektir.
ÜMİTSİZLİĞE DÜŞMEYİN
Günah bağışlanmaz diye ümitsizliğe düşülmemelidir. Ayrıca çokça günaha girmiş olanlar için “Allah senin günahların bağışlamaz” denmemelidir. Bazı ifade edilen kelimeler yanlıştır. “Bu zamana kadar günah işle sonra tövbe et”, “Alkolik adam tövbe etmiş, öyle bir şey olmaz” gibi daha nice yanlış cümleler ifade edilmektedir. Yine günahına tövbe edip camiye gelen kişiler eleştiriye tabi tutulmakta ve “Burada senin yerin yok” diyenler çıkabilmektedir. Bu hususların tümü doğru değildir. Allah günah işleyenlerin tövbesini kabul edicidir. Böyle kelimeler insanların yapmış olduğu hatalara pişmanlık duymamasına ve Allah’ın rahmetinden ümit kesilmesine sebep olabilecektir.
- Rebiülevvel ayının ilk gecesi hangi dua okunur? Rebiülevvel ayında okunacak dualar nelerdir, anlamı ve faziletleri
- 16 Ağustos Cuma Hutbesi 2024! Bugünün Cuma hutbesinin konusu nedir? Bu haftaki Cuma Hutbesi konusu ve metni, 16 Ağustos Cuma hutbesinin konusu açıklandı mı?
- Ya Fettah ne demek? Ya Fettah anlama gelir? Ya Fettah ne için ve nasıl okunur? Zikri nasıl yapılır?
- Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Hicri yılbaşı ve 2024 Aşure günü hangi tarihte?
- Komik ve eğlenceli Kurban Bayramı mesajları: Yüz güldüren, kahkaha attıran bayram mesajları