62milyon adımla adlarını tarihe yazdılar
Türkiye Diyabet Vakfı ve AstraZeneca Türkiye, ülkemizde diyabet farkındalığı yaratarak toplumu fiziksel aktiviteye teşvik etmek amacıyla “Adımı Tarihe Yazdım” adım sayma mobil uygulaması üzerinden başlattığı kampanya ile Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın en büyük Diyabet Eğitim ve Yaşam Köyü'nün kurulmasına katkıda bulundu.
Diyabet tedavisi alanında yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üretme hedefiyle çalışmalar yürüten AstraZeneca, “Adımı Tarihe Yazdım” kampanyası ile Türkiye Diyabet Vakfı önderliğinde diyabet farkındalığını artırılmasına ve ülkemizde yapımı süren ilk Diyabet Eğitim ve Yaşam Köyü’nün hayata geçirilmesine katkıda bulundu. Türkiye’nin en büyük mobil projelerinden biri olan kampanya 14 Kasım 2014 tarihinde başlamıştı. Uygulamayı Android Market ve App Store’dan ücretsiz olarak akıllı cihazlarına yükleyen kullanıcılar, attıkları her adımla dünyada ve özellikle ülkemizde sağlık açısından bir tehdit haline dönüşen diyabetle mücadeleye destek verdiler. Sosyal medyada da büyük ilgi gören kampanya, açılan Facebook sayfasında 20 bin beğeni topladı.
Avrasya Maratonuyla başlayan milyon adımlar
Kampanya, 36. Vodafone Avrasya Maratonu katılımcılarının, koşunun başladığı Boğaziçi Köprüsü girişinde “Adımı Tarihe Yazdım” mobil uygulamasını telefonlarına indirmesiyle başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kentin farklı noktalarında yer alan billboardları ve afişlerleriyle destek verdiği kampanya, katılan 2500 kişi ile 6 ay gibi kısa bir sürede dünyanın etrafında bir tur (40.000 km) yani 62 milyon adımla tamamlama hedefine ulaştı. Projeye destek veren tüm gönüllülerin isimleri, 14 Kasım 2015 Dünya Diyabet Günü’nde, Diyabet Eğitim ve Yaşam Köyü’nde inşa edilen ve küresel diyabet birlikteliğini sembolize eden Mavi Halka Duvarı’na yerleştirildi
“Uluslararası standartlarda olan ve yapımı süren bu köy Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük Diyabet Köyü olacak.” Türkiye Diyabet Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, dünyada diyabet hastası sayısının 2035 yılında 592 milyon kişiye ulaşacağının öngörüldüğünü, Türkiye’nin ise hasta sayısındaki artışla yaklaşık 10 milyon kişinin diyabetle doğrudan ilişkili olduğu ve yüksek riskli ülkeler arasında üst sıralarda yer aldığını söyledi.
Diyabet iyi tedavi edilmediği zaman obezite, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, beyin damar hastalıkları ve inmenin, böbrek hastalıklarının ve 20 yaş üstü körlük nedenlerinin birincil sebebi olabilir. Ülkemizde Türkiye Diyabet Farkındalık Araştırması’ na göre, diyabet farkındalık oranı % 38 civarındadır. Avrupa’da, diyabet ile mücadelede, hem halkı bilinçlendirmek hem de kalıcı sağlık alanları yaratma idealiyle uzun zamandır çalıştıklarını anlatan Prof. Yılmaz, uluslararası standartlarda olan ve yapımı süren bu köyün Türkiye’nin ilk, Avrupa’nın en büyük Diyabet Köyü olacağını belirtti. “Diyabetlilerin hayatlarında değer yaratmaya devam edeceğiz.” AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Pelin Eriştiren İncesu, “Adımı Tarihe Yazdım” projesine destek veren tüm katılımcılara teşekkür ederek AstraZeneca olarak diyabetli hastaların hayatlarında değer yaratmaya devam edeceklerini söyledi.
Türkiye’de diyabetli hasta sayısının dünya ortalamasının çok üzerinde, Avrupa’daki ülkeler arasında ise en yüksek olduğunu belirten İncesu, ülkemizde her iki yetişkinden birinin diyabetli veya risk altında olduğunu söyledi.
Pelin Eriştiren İncesu sözlerine şöyle devam etti: “Adımı Tarihe Yazdım” mobil aplikasyon uygulaması üzerinden başlattığımız ve finalize etttiğimiz kampanyamız ile ülkenin dört bir yanında, her kesimden, her yaştan insanımızın attığı adımlarla Avrupa’nın en büyük diyabetle yaşam ve eğitim merkezi olan Diyabet Köyü’ne katkı sağlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
- Göz kuruluğu ve şaşılık riskini artırıyor! Ekran izleme süresine dikkat
- Havadaki partikül madde kirliliğine dikkat! Kliniklere başvuru sayısı her geçen artıyor
- Cinselliği bitiren 5 hareket! Bu hareketleri sakın yapmayın
- Uyku kalitesi beynin yaşlanması beynin yaşlanma hızını etkiliyor
- Obeziteyle mücadele için farkındalık eğitimi!