7 adımda Karatay Diyeti
Prof. Dr. Canan Karatay kolesterol ilaçlarına karşı çıktı, diyetle ilgili tüm bilinenleri altüst etti. “Tereyağı ve kırmızı et yemezseniz zayıflayamazsınız” diyen Canan Karatay'ın diyetini 7 maddede özetledik
Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay çok faydalı yazı dizisi www.posta.com.tr'de...
RÖPORTAJ: Merve Özaytekin
merve.ozaytekin@posta.com.tr
1- 40 yaşından sonra ortaya çıkan hastalıklar ırsi değildir
Kalp, yüksek tansiyon ve şeker hastalıkları genetik değildir. Herhangi bir bebek doğduğu zaman vücudunda 35 bin-40 bin kadar gen bulunur. Bu genlerin büyük bir çoğunluğu uykudadır. Uyumakta olan bu genler ancak dışarıdan bir etken ile uyarılınca uykularından uyanıverirler.
Uyarılmaları da yaşam, beslenme biçimi ve çevresel faktörlerin etkileri sonucu meydana gelir. Bu nedenle, bilinçli bir şekilde sağlıklı yaşar ve sağlıklı beslenirsek hastalık nedeni olan genlerin uyanmaları mümkün olmaz. İşte bu sebeple ileri yaşlarda ortaya çıkan tüm dejeneratif hastalıklar önlenebilir hastalıklardır.
2- Lahmacun, kebap ve kuruyemişle zayflamak mümkün
Lahmacun incedir ve mayasızdır, az miktar yenilebilir. Eti protein, soğanı, maydanozu sebze yani vitamindir. Bir de yanında ayran vardır. Muhteşem bir besin kaynağıdır. Kebaplar da ekmeksiz yenilebilir. Kuruyemişler de basbayağı sağlıklı karbonhidrattır.
Ekmek yerine yenilebilir. Fındık, fıstık, ceviz, bamya, lahana, taze fasulye, enginar, badem hepsi karbonhidrattır ve yenilebilir
3- Et, yumurta kilo aldırmaz kolesterol yapmaz
Doğal yemle beslenen, özgür dolaşan tavukların yumurtası, et kan kolesterolünü yükseltmez, aksine düşürür. Yumurtanın hazmedilmesi çok uzun sürer. Bu nedenle uzun süre acıkmayız. Kilolar da kolaylıkla gider! Önemli olan yumurtaların katı olarak haşlanmamasıdır! Katı yumurta kanserojendir. Kayısı kıvamında, suda haşlanabilir, saf tereyağında pişirilebilir, omlet, menemen yapılabilir.
Günde 4 yumurta yendiğinde karaciğerden kolesterol yapılması orantılı olarak azalır. Kolesterolden korkmak doğru değildir. Kolesterol, kortizol denilen stres hormonunun, androjen, testosteron, progesteron ve östrojen dediğimiz seks hormonlarının hepsinin ana maddesidir. Beynimiz ve sinir sistemimizdeki iletiler kolesterol sayesinde gerçekleşir.
4- Kolesterolü düşük olanlarda ölüm oranı yüksek
Kolesterol düşman değil, hakiki bir dosttur. Tam tersine yüksek kolesterolün faydalı olduğu gösterilmiştir. Fransa’da yapılan bir çalışmada Dr. Bernard Forette ve arkadaşları yüksek kolesterolü olan yaşlı kadınların daha uzun yaşadıklarını bildirmişlerdir.
Düşük kolesterolü olan kadınlarda görülen ölüm oranı yüksek kolesterollü kadınlara oranlara yüzde 5 daha fazla olduğunu da söylemişlerdir.
5- Tereyağı, zeytinyağı yemeden kilo vermek imkansız
Doğal yağlar sağlıklıdır. Fazla kilo problemi olup zayıflamaya çalışanlar ve kilolarını korumak isteyenlerin, doğal tereyağı, soğuk sızma zeytinyağı ve temel olan Omega-3, Omega-6 gibi yağları doğal şekilleriyle mutlaka vücutlarına almaları gerekmekterdir.
Omega-3 ve Omega-6 yağlarına bilimsel olarak temel yağlar diyoruz. Çünkü insan vücudu bu yağları üretmiyor ve bu yağların dış destek olarak mutlaka alınması gerekiyor. Vücudumuza sağlıklı yağ girmediği sürece, birikmiş zararlı yağlarımızdan kurtulamayız!
6- Meyve suyu ve meyve karaciğer yağlanması yapar
Aşırı miktarda meyve ve meyve suyu tüketildiğinde vücudumuzun kan şekerinde aşırı miktarda yükselme görülür. Kan şekerleri, kan yağlarına dönüşür ve yağ olarak birikirler. Kilo vermek istiyorsak, insülin direnci kırılana dek günde bir adet meyve (düşük glisemik indeksli) bütün olarak yenilebilir. Örneğin orta boy bir armut, portakal, nar veya elma olabilir.
Yaz aylarında, çilek, kiraz, böğürtlen veya ahududu günde 100-200 gr. kadar yenebilir. Meyve sularında, karpuz ve kavunda bulunan meyve şekeri ‘sükroz’ hemen kan yağı trigliseride dönüşür ve yağ olarak depolara gönderilir. Karaciğer ve göbek yağlanmaya başlar, bacak kaslarında ve karaciğerde trigliseridler yağ olarak depo edilir. Bel çevresinin büyümesi kalp ve damar hastalıkları ve bütün dejeneratif hastalıkların başlamış olmasının belirtisidir.
7- Her gün 5 kilometre yürüyen istediğini yiyebilir
Fazla kilolarınızı verdiyseniz, hareket halindeyseniz, çok az miktar pide ekmek, makarna yiyebilirsiniz. Tabii 5 kilometre yürümek şartıyla!
SON
>>İKİNCİ BÖLÜM: GÖBEK EŞİTTİR KARACİĞER YAĞLANMASI
>>ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: ENDİŞELENMEYİN ET, YUMURTA KOLESTEROL YAPMAZ
>>DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: SOYA SÜTÜ ERKEK MEMESİNİ BÜYÜTÜR
>>BEŞİNCİ BÖLÜM: ZAYIFLATAN GÜZELLEŞTİREN ÇAY TARİFLERİ
>>ALTINCI BÖLÜM: UYKUDA ZAYIFLAMAK MÜMKÜN
>>YEDİNCİ BÖLÜM: KAHVALTIDA ZEYTİN YİYEREK ZAYIFLA
>>SEKİZİNCİ BÖLÜM: ŞEKERLİ GIDALAR KALP KRİZİ SEBEBİ
>>DOKUZUNCU BÖLÜM: İDEAL KİLODA MISINIZ ÖĞRENİN
>>ONUNCU BÖLÜM: KALP VE YÜKSEK TANSİYON GENETİK DEĞİLDİR
- Kalsiyum eksikliği kalp ritim bozukluğuna neden oluyor
- Kakao yağlı yiyeceklerin olumsuz etkilerinden koruyor
- Uzmanı uyardı: Hormon üreten adrenal kitlelere dikkat!
- Kalp ritim sorunlarını doğurabilir! Kalsiyum eksikliği göz ardı edilmemeli
- Göz kuruluğu ve şaşılık riskini artırıyor! Ekran izleme süresine dikkat