Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?
Havaların bir ısınıp bir soğuması ile birlikte soğuk algınlığı, grip, ateş, halsizlik ve nezle gibi şikayetler arttı. Otobüs, metro, metrobüs gibi toplu taşıma araçları, hastane ve işyerleri ile park ve okul gibi çocukların birbiriyle etkileşim içinde oldukları yerler bu hastalıkların yayılmasına neden oluyor. Hem hastalıkları kolay atlatmak hem korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekiyor. Peki bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? İşte detaylar…
Hem yetişkinler hem de çocuklarda görülen soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklardan korunmak ya da bu hastalıkların etkisini daha hafif atlatmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi önemli. Toplu taşıma, okul ve iş yeri gibi birçok kişiyle etkileşimde bulunduğumuz yerler hastalıklardan çok çabuk etkilenmemize neden oluyor. Peki, Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir? İşte merak edilenler…
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NEDİR?
Bağışıklık sistemi, vücudu virüslerden, bakterilerden veya yabancı maddelerden koruyan etkileşimli bir organ, hücre ve protein ağıdır. Bağışıklık sistemi, bakteriler, virüsler, parazitler veya vücuda giren mantarlar gibi patojenleri nötralize etmek ve uzaklaştırmak, çevrede olan zararlı maddeleri tanımak ve etkisiz hale getirmek için hastalık nedeniyle değişen vücudun kendi hücreleri ile mücadele etmek etmesi için çalışan bir tür sistemdir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ZAYIFLATAN NEDENLER
Sağlıklı olabilmek için vücudun immün sistemi; yani bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Bağışıklık sisteminin gelişmesi için ise bebeklik döneminden itibaren yaşamın her döneminde önemli olan bazı noktalar dikkat edilmesi gerekir. Ancak hava kirliliği, dengesiz ve kötü beslenme, yoğun stres, mevsim değişiklikleri sigara, kimyasallar, genel hijyen kurallarının yerine getirilmemesi, aşırı kilo, kalitesiz uyku gibi sebepler bağışıklık sistemini zayıflatabilmektedir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ NASIL GÜÇLENİR?
•Düzenli yeşil sebze tüketin. Maydanoz, kişniş, yeşil soğan, roka gibi bu grup alkali besinler vücudun ph dengesini korur.
•Taze sıkılmış sebze suları tüketebilirsiniz. Taze sebze suları, vücutta birikmiş olan ağır metal ve toksin atıklarını temizler.
•Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için mümkün olduğunca havuz yerine göl, nehir, deniz gibi doğal temiz sularda yüzün.
•Taze hayvansal yağlar, kemik ve et suları tüketin. Bu besinler hasarlı olan bağırsak duvarını da iyileştirmeye yardımcı olacaktır.
•Beslenme planınızda sıklıkla soğan ve sarımsağa yer verin. Kendinize doğal bir antibiyotik yapmak isterseniz; 2 litre saf limon suyuna ezilen 40 diş sarımsağı ezerek ekleyin ve bu karışımı kavanoza koyun, karanlıkta 1 ay bekletin. Bir ay sonra her sabah ya da akşam yarım çay bardağı içebilirsiniz.
•Probiyotik besin destekleri ve doğal fermente gıdalar tüketin. Ev yoğurdu, kefir ve turşu en güzel probiyotiklerdir.
•Soğuk pres yağlar, zeytinyağı, balık yağları, kabuklu yemiş ve tohum yağları tüketin.
•Güneşi görebildiğiniz her gün 30 dakika güneşlenin.
•Yeterli uyku çekmediğinizde soğuk algınlığı veya diğer enfeksiyonel hastalıklara yakalanma ihtimalinizin daha yüksek olduğunu fark etmişsinizdir. Çalışmalar grip aşısını alan ve iyi dinlenmiş kişilerin hastalığa karşı daha güçlü bir koruma geliştirdiğini ortaya koymaktadır.
Yeterli uyku almamak, stres hormonunun daha yüksek seviyelere gelmesine yol açabilir. Ayrıca vücudunuzda daha fazla iltihaba neden olabilir.
•C, E beta karoten, çinko gibi zengin minerallere sahip olan yiyeceklerden bolca tüketin. Örneğin kırmızı üzüm, çilek, lahana, ıspanak, soğan, havuç gibi besinlerden daha fazla yemeğe özen gösterin.
•Herkesin hayatında az da olsa stres faktörü bulunmaktadır. Stres uzun süre devam ettiğinde ilk başta grip hastalıklarına daha sonra ise ciddi ölümcül hastalıklara karşı savunmanız hale getirir.
•Kronik stres vücudunuzu, bağışıklık sistemini baskı altına alan stres hormonlarına maruz bırakmaktadır.
- Göz kuruluğu ve şaşılık riskini artırıyor! Ekran izleme süresine dikkat
- Havadaki partikül madde kirliliğine dikkat! Kliniklere başvuru sayısı her geçen artıyor
- Cinselliği bitiren 5 hareket! Bu hareketleri sakın yapmayın
- Uyku kalitesi beynin yaşlanması beynin yaşlanma hızını etkiliyor
- Obeziteyle mücadele için farkındalık eğitimi!