Bayramda kuru meyve ikram edin
Uzmanlar, bayram ziyaretine gelen misafirlerinize sağlıksız yiyeceklerin başında gelen tatlı, çikolata ve şeker gibi gıdaların yerine kuru meyve veya dondurma ikram edilmesini öneriyor
Ramazan Bayramı’nın yaklaştığı bu günlerde uzmanlar da ezber bozan açıklamalar yapmaya başladı.
Uzmanlar, bayramın vazgeçilmezleri arasında yer alan şeker, çikolata ve hamur tatlılarının aşırı tüketiminin başta sindirim sistemi rahatsızlıkları olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkardığına dikkat çekerek bayram sofralarının hafif yiyecek ve içeceklerden oluşan bir menü ile hazırlanmasını önerdi.
AŞIRI YEMEK YAĞLANMAYI ARTIRIR
Misafirlere tatlı ikramı olarak kuru meyve veya dondurma sunulmasının sağlıklı kalmak için önemli olduğunu belirten Diyetisyen Hülya Tulgar, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme hakkında şu bilgileri verdi:
“Ramazan ayında genellikle iftar, sahur ve ara öğünler olmak üzere 2 ya 3 kez yemek yenilmektedir. Ramazan sonrasında ise az ve sık yemek yemeye özen gösterilmeli, metabolizma ramazan öncesindeki normal durumuna getirilmelidir. Ramazan Bayramı, beslenme açısından bir adaptasyon süreci olarak değerlendirilmelidir. Ayrıca bayramda aşırı yemek, vücuttaki yağ oranını artırır, ciddi sağlık problemlerine yol açar. Unutulmamalıdır ki insanların önemli bir kısmı ramazanda kaybettikleri kiloyu bayram sonrasında alabilmektedir.”
MİDE SORUNLARINA DİKKAT!
“Ramazan ayındaki beslenme alışkanlıklarının, bayram nedeniyle aniden değişmesi insan metabolizmasını etkilemektedir. Uzun süreli açlık, metabolizma hızının azalmasına neden olmakta, Ramazan bayramı sonrasında aşırı yeme-içme ile birlikte bazı problemler de kaçınılmaz hale gelmektedir. Ramazan bayramında tatlı tüketiminin artması da önemli bir sorun haline gelmektedir. Bayram boyunca alışılmışın dışında yemek yemek, çok fazla şeker, çikolata ve ağır hamur tatlılarını tüketmek sindirim sistemi ile ilgili sorunlara neden olmaktadır.”
HER ZİYARETTE KAHVE İÇMEYİN
“Özellikle Ramazan bayramlarının vazgeçilmez ikramlarından olan tatlı ve çikolatadan uzak durmak gerekmektedir. Çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler ile ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilmesi sağlık açısından daha uygundur. Bayram boyunca gelecek olan misafirlere; meyve salataları, light dondurmalı meyve tatlıları veya light sütlü tatlılar ikram edilmesi gerekmektedir. Aşırı kilo sorunu ya da bir kronik hastalığı olmayan kişilerin günde 1 porsiyon tatlı tüketmesi önerilmektedir. Bayram ziyaretleri sırasında, kafeinli ve asitli içeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Kahveden günde 1-2 fincandan fazla içilmemeli, asitli içeceklerin yerine ayran ya da taze sıkılmış meyvelerin suları ikram edilmelidir.”
İHA