Bayramda tatlı yerine meyve yiyin
Ramazan ayında beslenme alışkanlıkları değişiyor, bayramda normal yeme düzenine geçildiğinde fazla yeme eğilimi artıyor
Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak, bayramda beslenme ile ilgili önemli ipuçlarını paylaşıyor.
Ramazan boyunca oruç tutulması nedeniyle günlük öğün sayısı azalıyor ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana geliyor. Ramazanın hemen ardından bayramda ise daha fazla yemek yeme eğilimi görülebiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Cemal Aytaç Ak, bayramda az öğün sayısı ile fazla yemek yerine, daha sık ve az miktarlarda besin tüketmenin doğru olduğunu belirtiyor.
Diyetisyen Ak, “Ramazan boyunca kahvaltı yapılmıyor. Bayram tatilinde ise kahvaltıya çok yükleniliyor. Kahvaltıda tüketilen salam, sosis, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerini menümüze almamalıyız” diyerek uyarıyor. “Bayramın ilk günlerinde ana ve ara öğünlerin atlanmaması önemlidir. Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve sabah geç kalkılsa bile öğle yemeği yenmeli. Tatlı ve atıştırmalık gıdalarla öğle yemeğini atlayıp akşama kadar yemek yememek metabolizma hızımızı azaltarak, şişmanlığa zemin hazırlayan bir alışkanlık” diye konuşan Diyetisyen Cemal Aytaç Ak, günlük öğün saatlerine de örnek veriyor: “Saat 10.00’da kahvaltı edilse bile, saat 13.30 gibi öğle yemeği yenmeli. Saat 16.00 gibi tüketilecek bir meyve ve akşam 19.30’da yenecek akşam yemeği, günlük beslenme ihtiyacını karşılar. Ramazanda geç saatlerde atıştırma alışkanlığı edinildiyse meyve, yoğurt gibi sağlıklı seçenekler tercih edilmeli ve 22.00’den sonra kesinlikle bir şey yenmemeli.”
Tatlı ikramlarına dikkat!
Bayramda artan tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ak, şöyle devam ediyor: “Tatlılar hacim olarak küçük ve az doygunluk veren yiyecekler olmasına karşın kalorileri oldukça fazladır. İkram edilen her tatlıyı tüketmemek, hamur tatlıları, kızartılan tatlılar yerine daha hafif olan sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek daha doğrudur. Tatlı günde bir porsiyondan fazla tüketilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde tatlı yerine çay, kahve veya meyve ikramı daha sağlıklı olacaktır.”
MİLLİYET