18 aylık kızının gözündeki halkayı görünce hemen doktora koştu, gerçeği öğrenince dünyası başına yıkıldı
Birleşik Krallık'ta yaşayan 30 yaşındaki çiçeği burnunda anne Danielle Prior, 18 aylık kızının gözündeki halkayı fark edince bir gariplik olduğunu düşünüp apar topar en yakın sağlık kuruluşuna gitti. Talihsiz anne Prior, kızı Evie'nin kansere yakalandığını öğrenince dünyası başına yıkıldı.
Çeşitli testlerden geçen minik Evie'nin nadir görülen bir göz kanseri türü olan retinoblastoma yakalandığı ortaya çıktı. Birleşik Krallık'ta her yıl 44 ve ABD'de 300 çocuğa her yıl retinoblastom teşhisi konuyor.
HASTALIK, 5 YAŞ ALTI ÇOCUKLARI ETKİLİYOR
Ciddi bir ameliyat geçiren Evie'nin hastalığının ileri aşamada olduğu doktorlar tarafından doğrulandı. Genellikle göz büyüdükçe tek bir gende gelişen mutasyonla tetiklenen kanser, en çok 5 yaşın altındaki çocukları etkiliyor. Hastalıkta en yaygın semptom; gözbebeğinin merkezinde yer alan beyaz bir parıltı veya yansıma oluyor. Diğer belirtiler arasında şaşılık, irisin renginde değişiklik ve göz çevresinde şişlikler yer alıyor.
''KATARAKT OLDUĞUNA İNANMAK İSTEDİK''
Kızı kansere yakalanan Prior, şunları söyledi: Haberi aldığımda kimseyle konuşmak istemedim, yemek yemiyordum, uyumuyordum ve acı çekiyordum. Evie'ye teşhis konulmadan önce bunun sadece katarakt olabileceğine inanmak istemiştik. Kızım, kanserden kurtulabilmek için altı zorlu kemoterapi sürecinden geçti.
''GÖZÜNDE HALA TÜMÖR VAR''
Şimdilerde daha iyi durumda olduğu belirtilen minik Evie, altı haftada bir doktor kontrolüne gidiyor. Evie'nin annesi, ''Yetişkin olana kadar onu kontrol ettirmemiz gerekecek; doktorlar bana belli bir noktadan sonra artık sorun kalmayacağını söylediler fakat şu an gözünde hala tümör var, beyne yayılma riski olduğu için ameliyatı güvenli bir şekilde yapamıyorlar'' dedi.
RETİNOBLASTOM NEDİR?
Retinoblastom, çocukluk çağının en sık görülen kötü huylu göz içi tümörüdür. Retinoblastom yaklaşık olarak 20 bin canlı doğumda bir görülmektedir. En sık 1-3 yaş arasında görülür ve tedavi edilmediğinde göz dışına yayılır. Özellikle beyin ve kemik iliğine metastaz yaparak ölüme yol açar. Retinoblastom kalıtsal geçiş gösterilmiş tek habis tümördür. Retinoblastom tek veya çift taraflıdır. Olguların çoğunda tek taraflıdır. Tek taraflı olduğunda genellikle bir tümör vardır. Çift taraflı olduğunda ise birden fazla odakta tümör görülebilir, beyinde veya vücudun genelinde başka tümörlerin gelişme riski artar.
RETİNOBLASTOM BELİRTİLERİ
Retinoblastom başlangıçta hiçbir belirti vermez. Nadiren rutin göz muayenesi sırasında tanı konabilir. 3 yaşın altındaki çocukların % 75’inde lökokori (göz bebeğinde beyaz renkte parlama) ve şaşılık bulgusu retinoblastom için tipiktir.
Retinoblastomdan şüphelenildiğinde göz dibi muayenesi mutlaka yapılmalıdır. Tümörleri gözden kaçırmamak için çocuklar genel anestezi altında muayene edilmelidir. Tümörlerin uygun şekilde evrelendirilmeleri, ilk tedavi seçiminin belirlenmesi, tedavi sonuçlarının gerçekçi olarak değerlendirilebilmesi gereklidir. Retinoblastomunun esas tedavi yöntemi kemoterapidir.
Burada amaç, kemoterapi ile tümör veya tümörleri küçültmek ve bu arada lokal tedaviler, termoterapi ve radyoaktif plak ile tümörleri tamamen yok etmektir. Bu tedaviler dışında; dışsal ışın radyoterapi, enükleasyon ve egzanterasyon yapılabilir. Retinoblastom tedavisinde ideal yöntem tümörde çabuk yıkım yapmalı, gözü ve görmeyi korumalı, hayati tehlikesi olmamalı, gözde hasar bırakmamalı ve estetiği sağlamalıdır.
Bu ideallere göre enükleasyon (gözün alınması) ve radyoterapiden (ışın tedavisinden) kaçınmak için kemoterapi ve lokal tedavilerin birlikte kullanılması gündeme gelmiştir. Bu amaçla, bazı retinoblastomlu hastalarda her türlü kemoterapi ve lokal tedavilere rağmen nüks etmiş sıklıkla tek odaklı retinoblastomlu gözlerde göz alınmasını engelleyebilmek için radyoaktif plağa başvurulabilmektedir.