Alerji mevsiminde gözlerimizi nasıl koruruz? (Alerjik konjonktivit nedir?)
Alerji mevsimi geldi... Yatak odasında antialerjik kumaşlardan yapılmış nevresimleri tercih edin, toz alırken nemli bez kullanın. Dışarıya güneş gözlüksüz çıkmayın. Bazı basit ama etkili önlemlerle gözlerinizi alerjiden koruyabilirsiniz
Çevreyle direkt teması nedeniyle göz, alerjik hastalıklara daha sık yakalanan bir organdır. Alerjik konjonktivit ise en sık rastlanan alerjik göz hastalığıdır. Gözlerde, kaşınma, yanma, batma, kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu meydana getirebilir.
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca, alerjik konjonktivit ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı:
Alerjik konjonktivit nedir?
Gözümüzün en dış katmanı olan ve göz kapaklarımızın içini saran, konjonktiva olarak isimlendirilen tabakanın alerjik etmenlere bağlı olarak gelişen aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Alerjik konjonktivit genellikle tekrarlayıcı bir rahatsızlık olup, özellikle çocuklarda görülen bazı tipleri zamanla azalır ve kendiliğinden düzelir.
HÜCRELER UYARILIR
Alerjik konjonktivit niçin oluşur?
Alerjik konjonktivit dışarıdan gelen alerjenlerin (polen, toz, akar) başta göz kapağımızın iç yüzeyi olmak üzere konjonktivamızda bulunan ve alerjik reaksiyona sebep olduğu bilinen alerji hücrelerini (mast hücreleri) uyarması sonucu oluşur. Alerjik konjonktivit tipleri nelerdir?
“Alerjik konjonktivitin; mevsi dedi.
GÖZLERİ OVUŞTURMAK ENFEKSİYON SEBEBİ!
Alerji yapan maddeler nelerdir?
Başta çimenler olmak üzere çiçeklerden ve ağaçlardan kaynaklanan polenler, kedi, köpek, kuş gibi hayvanların tüyleri, akarlar, toz ve küfler alerjiye yol açan maddelerdir.
Hangi şikayetler oluşur?
Hastalarımızdaki en belirgin şikayet kaşıntı ve kızarıklıktır. Bunun dışında ışığa karşı hassasiyet, yanma, sulanma, yabancı cisim hissi, hafif kapak düşüklüğü, çapaklanma, göz kapaklarında şişme, göz kapağının iç kısmında kızarıklık ve şişme görülebilir. Şikayetler genellikle akşam saatlerinde, açık havada geçirilen zamandan sonra alerjene fazla maruz kalındığı zaman artar. Göz ile ilgili şikayetlerin yanında burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi alerjik rinit bulguları da olabilir. Kaşıntı yüzünden gözlerin ovuşturulması ile alerji tablosuna enfeksiyon da eklenebilir.
SOĞUK SUYLA ISLATILMIŞ PAMUK GÖZLERİ RAHATLATIYOR
Nasıl tedavi edilir?
Tedavide temel unsur alerjiye neden olan etkenlerden uzak durmaktır. Alerji etkenleri ile direk teması azaltacağı ve güneş ışığından koruyacağı için güneş gözlükleri ve koruyucu şapka kullanılması bu açıdan oldukça faydalıdır. Bir pamuğu soğuk su ile ıslatıp gözlerimizin üzerine koymak rahatlatıcı bir etki yapabilir. Bu önlemlere rağmen şikayetlerimiz düzelmediğinde göz hekimimizin önereceği antialerjik göz damlaları ile kısa sürede tedavi edilebilir.
YATAK ODASINDA ANTİALERJİK ÜRÜNLER KULLANIN
Korunma yöntemleri nelerdir?
“Alerjik konjonktivitten korunmak için polenlerin yoğun olduğu ve güneş ışınlarının en dik olarak geldiği saatlerde zorunlu olmadıkça güneşe çıkmamak önemli” diyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fatih Atmaca, korunma yöntemlerini şöyle sıraladı:
“Dış ortamda güneş gözlüğü, şapka, şe
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?