Aman dikkat! Gözlerinizdeki kızarlık tehlikeli olabilir (Konjonktivit nedir?)
Kırmızı gözün en sık rastlanan sebeplerinden biri olan konjonktivit (göz iltihabı), göz yüzeyinin enfeksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkıyor. Göz iltihabı kızarıklık, şişlik ve kaşıntı gibi rahatsızlıkların yanı sıra uzun dönemde kalıcı görme problemlerine de yol açabiliyor
10 Temmuz 2017 , Pazartesi 15:39
Gözün ön yüzeyi ile kapakların iç yüzeyini örten ve dışarıdan şeffaf olarak görülen zar yapısındaki dokunun iltihaplanması sonucu ortaya çıkan konjonktivit (göz iltihabı), tedavi edilmediği takdirde aylarca sürüyor ve kalıcı görme kusurlarına yol açıyor.
Bununla birlikte hastaların hekime başvurmaktansa reçetesiz ilaç ya da damla kullanmayı tercih ederek ciddi hata yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Rana Altan Yaycıoğlu “Yanlış kullanılacak bir ilaç gözde geri dönüşü olmayan göz tansiyonu, katarakt, ilaçlara direnç gibi son derece önemli problemlere yol açabilir” dedi.
BULAŞMA RİSKİ HAFTALARCA SÜRÜYOR
Çocuklarda bakteriyel, yetişkinlerde ise viral konjonktivit daha sık görülüyor. Virüslere bağlı konjonktivitlerde enfeksiyon sebeplerinin başında ise adeno virüsler geliyor. Çevresel etkenlere dirençli olması açısından önem taşıyan adenovirüsler oda ısısında haftalarca kalabildiği için bulaşma riski de artıyor.Prof. Dr. Rana Altan Yaycıoğlu’nun verdiği bilgiye göre, sıklıkla el ve göz teması ile solunum damlacıkları yoluyla bulaşan adenovirüsler vücuda burun, boğaz veya göz yoluyla giriyor. Bulaşıcılık ateş ve faranjit gibi bulgular ortaya çıkmadan önce 2-12 gün süren kuluçka evresinde başlıyor ve sonrasında da 2-3 hafta devam edebiliyor. Aile içinde diğer bireylere bulaşma riski ise yüzde 10-50 arasında değişiyor. Bu nedenle hastanın çevresindekilerin de hijyen kurallarına çok dikkat etmeleri önem taşıyor.
TEK TARAFLI BAŞLAYIP DİĞER GÖZE DE SIÇRIYOR
Virüsün kendi içinde farklı alt tipleri bulunuyor ve enfeksiyonun sebebi olan tipine göre hastalığın ciddiyeti değişebiliyor. Ateş, farenjit, rinit ve kulak önünde şişlikle birlikte başlayan konjonktivit, sıklıkla tek taraflı ortaya çıkıyor VE 1-3 gün içerisinde diğer tarafa geçiyor.Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Rana Altan Yaycıoğlu, hastalığın yaklaşık ilk iki haftasını oluşturan evrede yaşanılanları şöyle anlattı: “Hastalar şiddetli yabancı cisim hissinden şikayet ediyor ve gözün iç kenarından başlayan ağrının dış tarafa doğru ilerlediğini söylüyor. Bunu kapaklarda belirgin şişlik, gözlerde sulanma, kaşınma, ışık hassasiyeti, ağrı ve bulanık görme takip ediyor. Benzer bulgular 2-7 gün sonra diğer gözde kendini gösterebiliyor. Bazen göz içerisinde zar oluşumu da ortaya çıkabiliyor ve ilaç tedavisine rağmen şikayetler10-15 gün boyunca tüm şiddetiyle devam edebiliyor.”
TEDAVİDE HİJYEN ÇOK ÖNEMLİ
Adenovirüslere bağlı konjonktivitin kesin bir tedavisi bulunmadığını ve belli bir seyir izleyen hastalığın üç hafta içerisinde kendiliğinden düzeldiğini belirten Prof. Dr. Rana Altan Yaycıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Elleri yıkamak, soğutulmuş tek kullanımlık suni gözyaşları, gözde kızarıklık ve sulanma geçene kadar ev dezenfeksiyonu uygulamak yarar sağlıyor. Suni gözyaşları, soğuk uygulamalar hastanın şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabiliyor. Aynı zamanda göz doktorunun önereceği ilaçların da düzenli olarak kullanılması gerekiyor.”Hastalığın etkin bir tedavisi veya aşısı olmadığı için korunma yöntemlerinin büyük önem taşıdığını anlatan Göz Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Rana Altan Yaycıoğlu, "Kişilerin mümkün olduğunca çevrelerindekilerle mesafelerini korumaları, tokalaşma, sarılma, öpme gibi selamlaşma jestlerinden kaçınmaları, damlalarını koymadan ve koyduktan sonra sık sık ellerini yıkamaları, tek kullanımlık kağıt peçeteleri tercih etmelerinde yarar görülüyor” dedi.
Haberin Devamı
BUNLARI DA OKUYUN
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?