Beden SağlığıAniden oluşan 'aydede' yüzüne dikkat! (Cushing Hastalığı)

Aniden oluşan 'aydede' yüzüne dikkat! (Cushing Hastalığı)

Paylaş
Aniden oluşan 'aydede' yüzüne dikkat! (Cushing Hastalığı)

İhmal edildiğinde kemik erimesi, kısırlık ve hipertansiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına ve ölüme neden olabilen Cushing hastalığının tanısında 'aydede yüzü' önemli bir yere sahip. Prof. Dr. Pınar Kadıoğlu, bedeninde ve kan şekerinde ani değişimler gözlemleyen herkesi endokrinoloji uzmanına görünmeleri konusunda uyarıyor

Adını, 1932 yılında hastalığa ilk kez tanı koyan Harvey Williams Cushing'den alan Cushing hastalığı böbreküstü bezleri tarafından salgılanan kortizol hormonunun normalden fazla seviyede ve kontrolsüz salgılanması sonucunda ortaya çıkıyor.

Her yıl milyonda 2 veya 3 kişiyi etkileyen ve tedavisinin geciktiği durumlarda başta hipertansiyon, kısırlık ve kemik erimesi olmak üzere farklı ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan Cushing hastalığı ilerleyen vakalarda ise ölüme yol açabiliyor.

CUSHING HASTALIĞI NEDEN KAYNAKLANIR?


Cushing hastalığıyla Cushing sendromunun birbirine karıştırılmaması gerektiğini belirten İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji-Metabolizma ve Diyabet Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Pınar Kadıoğlu şunları söyledi:

“Cushing hastalığı hipofiz bezindeki tümörden kaynaklanır. Cushing sendromu ise kortizolün yüksek olduğu tüm sebepleri ifade eder. Tedavi amaçlı dışarıdan kortizon kullanımı, Cushing sendromunun en sık sebebidir.”


CUSHING HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?


Cushing hastalığının belirtilerine de değinen Prof. Dr. Pınar Kadıoğlu, kiloda aşırı ve kontrolsüz artışın yanı sıra tıpta 'aydede yüzü' olarak tanımlanan yuvarlak bir yüz şeklinin oluşması, kadınlarda adet düzensizliği, deride ezikler ve kanamalar gibi belirtilerin işaret ettiği Cushing hastalığına klinik ve laboratuvar testleriyle tanı konulabildiğini belirtiyor.

Aniden oluşan aydede yüzüne dikkat (Cushing Hastalığı)
Cushing hastalığı sonucu, 'aydede yüzü' olarak tabir edilen yüz şekli ortaya çıkıyor.


ORTA YAŞ GRUBU RİSK ALTINDA


Bedende ani ve gözle görülür boyutta değişimlerin gözlenmesi durumunda Cushing hastalığından şüphelenmek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Pınar Kadıoğlu, boynun altında oluşan yağ kitlesi, kan şekerinde yükseliş gibi belirtilerle karşılaşanların mutlaka bir endokrinoloji uzmanına başvurması gerektiğini hatırlatıyor. Prof. Dr. Kadıoğlu'na göre Cushing'in risk grubuna girenler arasında daha çok orta yaş grubundaki insanlar yer alıyor.

CUSHING SENDROMU TANISINDA 'TÜKÜRÜK KORTİZOLU'


Cushingin tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Pınar Kadıoğlu, son yıllarda gündeme gelen “tükürük kortizolu” yönteminin, Cushing tanısında etkili bir yöntem olarak öne çıktığını söyledi.

Hipofiz bezinde bulunan ve iyi huylu olan hipofiz tümörünün klinik testler sonucunda tespit edilmesi durumunda tümörün cerrahi bir operasyonla alınması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Pınar Kadıoğlu, aşırı kortizol salımının cerrahi ile durdurulamadığı durumlarda, salımı durduracak başka tedaviler uygulanması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Pınar Kadıoğlu “Cerrahi bazen sonuç vermeyebilir. Bu durumda söz konusu tümörleri etkisiz hale getiren ilaç tedavisi veya radyoterapi tedaviye eklenebilir" dedi.

Haberin Devamı