Aşırı mutluluk da kalbe zararlı
Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Aydoğdu, aşırı üzüntünün yanı sıra aşırı mutluluğun da kalbe zarar verdiğini söyledi
Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) tarafından 32’nci Uluslararası Katılımlı Türk Kardiyoloji Kongresi'nde konuşan TKD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Adnan Abacı, çay ve kahve tüketiminin kalp ve damar sağlığına etkilerine ilişkin tartışmalara değindi. Çay ve kahvenin dünyada en çok tüketilen içecekler olduğuna işaret eden Prof. Dr. Abacı, şöyle dedi:
"Yapılan çalışmalar, düzenli olarak günde en az 1 bardak çay içenlerde kalp ve damar hastalığının daha az görüldüğünü ortaya koydu. Düzenli olarak günde en az 1 bardak kahve içmenin ise kalp ve damar sağlığına yararı tespit edilmedi. Ancak kahvenin zararlı olduğu da söylenmedi. Çalışma sonuçlarına göre çay içmek yararlıdır, kahve içmek güvenlidir ancak yararlı değildir. Çayın yararının içerdiği flavonoidlere bağlı olduğu düşünülmektedir."
’AŞIRI MUTLULUK DA KALBE ZARARLI’
TKD Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Sinan Aydoğdu, 'kırık kalp sendromu' olarak bilinen 'takotsubo’dan sonra 'mutlu kalp sendromu'nun da olduğunu açıkladı.
European Heart Journal dergisinde yayımlanan bir araştırma sonuçlarına göre çok mutlu ve eğlenceli olayların da benzer bulgulara yol açabildiğini anlatan Prof. Dr. Aydoğdu, "Kırık kalp sendromu tanısı alan 485 hastanın yüzde 96’sında aşırı üzüntü veya stres tetikleyici etkenkeni 20 hastada yani yaklaşık yüzde 4’ünde aşırı sevinç ve mutluluk bu sendromu tetiklemiştir. Araştırmacılar aşırı mutluluk ve sevinçle tetiklenen bu durumu 'mutlu kalp sendromu' olarak adlandırmışlardır. Hem ani ve aşırı üzüntü hem de ani ve aşırı mutluluk kalbe zarar verebilmektedir. Elbette bu mutluluk kalbe zararlı demek değildir. Dozunda mutluluk kalbe zarar değil fayda vermektedir. Buradaki anahtar kelime aşırıdır. Her şeyin aşırısının zararlı olduğu gibi, mutluluğun da aşırısı nadiren de olsa zararlı olabilir" diye konuştu.
Namık Kemal KILINÇ/SERİK (Antalya), (DHA)