Beden SağlığıBayramda ete dokunurken dikkat edilmesi gerekenler

Bayramda ete dokunurken dikkat edilmesi gerekenler

Paylaş
Bayramda ete dokunurken dikkat edilmesi gerekenler

Kurban Bayramı’nda sofraların vazgeçilmezi olan eti hazırlarken ve tüketirken dikkatli olmak gerekiyor. Oluşabilecek riskleri önlemek için kurbanlıkların kesinlikle veteriner kontrolünde seçilmesi önem taşıyor. Gerekli sağlık kontrolleri yapılmayan kurbanlıklar ile temas eden kişilere hidatik kist, tüberküloz, kuduz, şarbon, bruselloz, salmonelloz, tenya ve toksoplazmozis gibi pek çok hastalığın bulaşma riski bulunuyor

Yeditepe Üniversitesi İhtisas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Meral Sönmezoğlu, kurbanlığın seçiminden etin hazırlanmasına kadar bayram süresince dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

Haberin Devamı

'MUTLAKA ELDİVEN KULLANIN'

Kesim yapılacak yerin temiz ve hijyen kurallarına uyumlu olması gerektiğinin de altını çizen Prof.Dr. Meral Sönmezoğlu, hastalık yapıcı mikroorganizmalardan korunmak için dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle aktardı:

ÖNCE SERİN YERDE, SONRA BUZDOLABINA

Kurban etleri kesildikten sonra da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Büyük parçalar halinde temiz kaplara konulan etlerin, güneş görmeyen serin ve temiz bir yerde 5-6 saat bekletilmesi gerekiyor. Daha sonra küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetlerine konularak buzdolabına kaldırılması önem taşıyor. Ayrıca tüm işlemler sırasında ete dokunurken yine mutlaka eldiven kullanılması gerekiyor.

'ÇİĞ YA DA AZ PİŞMİŞ YEMEYİN'

Etin kesildikten sonra 24-36 saat bekletilerek tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca, çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi gerekiyor. Kurbanlık etin saklanması sırasında da bazı noktalara dikkat etmek önem taşıyor. Etin dayanma süresi, buzdolabında +4 derecede, kıymada 1-3 gün, parça etlerde 4-5 gün, derin dondurucuda 6 ay olarak belirtiliyor. Ayrıca dondurulmuş etlerin çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmaması da önem taşıyor.

Haberin Devamı

'İÇ ORGANLARI KEDİ VE KÖPEKLERE VERMEYİN'

Yenilmeyen iç organların imha edilmesi veya derin çukurlara gömülmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Gömülürken atılan organların kedi, köpek gibi hayvanların çıkaramayacağı derinliğe konulması, atılan organların üzerine sönmemiş kireç dökülmesine dikkat edilmeli. Böylece hem kedi ve köpek gibi hayvanların hastalanması, hem de hastalıkların yayılması önlenmiş olur. Karaciğer ve akciğer gibi iç organların da kesinlikle köpek ve kedilere verilmemesi gerekir” dedi.

Bayramda ete dokunurken dikkat edilmesi gerekenler

Bayramda etle temas edecek kişilerin dikkat etmesi gerekenler:

• Kurbanlık hayvanlar veteriner kontrolünde olanlar arasında seçilmeli.

• Kesim hijyenik koşullarda deneyimli kasaplar tarafından yapılmalı.

• Kesim sırasında yaralanmaları önleyici tedbirler alınmalı.

• Yaralanma olursa mutlaka sağlık kuruluşun başvurarak tedavi olunmalı.

• Kurbanlık hayvan saklanması ve pişirilmesi sırasında çıplak elle ete dokunulmamalı, özellikle ellerde önceden oluşmuş çizik veya yara varsa kapatılmalı.

• Ete temas edilmesi veya tüketilmesi sonrasında ishal, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı, kabızlık, kilo kaybı ve gece terlemeleri gibi belirtiler olursa sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

Haberin Devamı