Bel ve boyun ağrıları ameliyatsız iyileşir mi?
Boyun ağrısı toplumumuzda sık görülen bir şikayettir. Boyun ağrısı birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bunlardan bazıları bilgisayar ekranlarına bakma ve cep telefonlarında çok fazla zaman geçirme gibi kötü duruşla ilgilidir; bazıları ise altta yatan farklı tıbbi durumlardan sonra gelişir.
Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, günümüzde hemen hemen herkesin sorunu haline gelen bel ve boyun ağrıları için ameliyatsız, alternatif tedavi yöntemlerini sizler için anlatıyor.
Boynun farklı bölgelerinde farklı boyun ağrıları olabilir. Boyun ağrısı semptomları ilerlerse uykuya dalmak zorlaşabilir ve günlük yaşam aktivitelerini zorlaştırabilir. Artan boyun ağrısı, uyuşukluk ve karıncalanma, altta yatan ciddi bir soruna işaret edebileceğinden mutlaka alanında uzman bir uzmana danışmak gerekir.
SIK GÖRÜLEN BOYUN AĞRISI NEDENLERİ
Eklem ve kıkırdak aşınması ve yıpranması: Vücudunuzdaki diğer eklemler gibi boyun eklemleriniz de yaşlandıkça yıpranma eğilimindedir. Osteoartrit, omurlar arasındaki yastıkçıkların (kıkırdak) parçalanmasına neden olur. Vücut yaşlandıkça, eklem hareketini engelleyen ve ağrıya neden olan kemik çıkıntıları (gerilmeler) geliştirir.
Sinir sıkışması: Boyun omurlarındaki fıtıklaşmış bir disk veya kemik çıkıntısı, omurilikten yayılan sinirleri sıkıştırabilir.
Boyun sertliği: Özellikle başı bir yandan diğer yana çevirmeye veya boynu hareket ettirmeye çalışırken ağrı ve zorluk.
Şiddetli ağrı: Bu semptom, tek bir bölgede lokalize ağrı olarak hissedilebilir. Bu ağrı türü en çok boynun alt kısmında görülür.
Vücudun her yerinde ağrı: Ağrı çoğunlukla boynun tek bir yerinde veya bölgesindedir. Şiddetli olmayan, kalıcı ve hafif bir ağrı olarak tanımlanır.
Yayılan ağrı: Ağrı, boyundan omuzlara ve kollara kadar sinirler boyunca yayılabilir. Yoğunluk değişebilir ve yanma hissi hissedilebilir.
Boyun ağrısının nedenleri ise çeşitlidir. Nedenleri arasında kas gerginliği olabilir. Bu durumu, bilgisayarda veya akıllı telefonda çok fazla zaman harcamak gibi aşırı kullanım, genellikle kas gerginliğini tetikler. Uzanmak veya dişlerinizi sıkmak gibi küçük şeyler bile boyun kaslarınızı zorlayabilir.
BEL AĞRISININ TEDAVİSİ MÜMKÜNDÜR
Bel ağrısı, genellikle ağrı, yanma veya karıncalanma şeklinde kendini gösteren bir durumdur. Bazı durumlarda ağrının hissedildiği bölge noktasal olarak belirlenebilir, bazı durumlarda ise dağınık bir şekilde görülebilir. Bel ağrısının birçok nedeni olabilir. Sebep ne olursa olsun, ağrıyı hisseden doku büyür ve kalınlaşır. Kalınlaşmaya bağlı olarak daha fazla ağrıya neden olabilir. Bir sinirle örtüşürse bacak ağrısına, uyuşmaya ve idrar kaçırmaya neden olabilir. Bel ağrısı iki ayrı başlık altında incelenebilir. Bu ağrı türleri akut bel ağrısı ve kronik bel ağrısıdır.
Akut bel ağrısı, 6 haftadan kısa süren ağrıdır. Bu tür ağrılar tedavi olmaksızın kendi kendine geçer. Kronik bel ağrısı, genellikle 3 aydan fazla süren ağrıdır. Ağrılı bölge şişebilir. Uzmanların kronik bel ağrısını yönetmesi ve tedavi etmesi önemlidir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?
Ozon enjeksiyonu: Ozon enjeksiyonu bel ve boyun ağrılarının tedavilerinde etkili bir yöntemdir. Ameliyathane şartlarında, bir şırınga yardımıyla fıtıklaşmış bir diskin içine veya çevresine ozon gazı vererek çalışır. Belirli bir miktarda gaz, sinirler üzerindeki baskıyı azaltmak için tasarlanmış diskin hacmini azaltır. Bel ve boyun sorunlarını bel, kol ve/veya bacaklarda ağrıya neden olabilir. Ayrıca kollarda veya bacaklarda zayıflığa neden olabilir. Bu şikayetlerin nedeni fıtığın sinire baskı yapmasıdır. Diski küçültmek ve sinir üzerindeki baskıyı azaltmak da ağrıyı azaltabilir. Yan etkisi oldukça az olan bu yöntem sıklıkla tercih edilmektedir. İşlem esnasında ağrıya sebep olan bölgeye ozon verilir.
Radyofrekans: Ameliyatsız bir yöntem olan radyofrekans yöntemiyle özellikle uzun süreli ve inatçı bel, boyun, sırt ve diz ağrılarında oldukça etkili sonuçlar elde edilebilmektedir. Ağrı sorunu yaşanan bölgede sinir iletiminin devre dışı bırakılması hedeflenir. Bu sayede kişinin ağrı ataklarının azaltılmasına yardımcı olunur. İşlem sürecinde ise ağrı hissedilen bölgeye radyofrekans uygulanarak sinirle üzerinde düzenleyici etki sağlanır. Uzun ve düzenli tedavi süreçlerinde kalıcı iyileşmeler görülebilir. Uygulama alanındaki sinirlere veya dokuya hasar vermeden, sadece hedef üzerinde düzenleyici etkisinden yararlanılır. Böylelikle uzun süreli ya da kalıcı ağrı tedavisi sağlanır. Steril şartlar altında, özel bir cihaz ve yüksek titreşimli bir akım, özel bir kablo ve iğne aracılığı ile belirlenen sinire uygulanır.
Tek nokta enjeksiyonu: Bel fıtığı tedavisinde nokta atışı olarak nitelendirilen transforaminal enjeksiyon yöntemi ile sadece istenilen bölge tedavi edilmekte ve yan etkileri çok daha az olmaktadır. Transforaminal enjeksiyon yöntemi C kollu skopi denilen röntgen cihazı eşliğinde yapılır. Bu cihaz sayesinde bel omurgası 3 farklı açıdan görüntülenerek iğne, düzgün bir şekilde sinir kanalına yerleştirilir. Bu işlem yaklaşık 10 dakika sürer ve hastaya ağrı veya acı hissi uyandırmaz