Burun eti ameliyatı nedir, nasıl yapılır? İşte bilinmesi gerekenler
Burundaki tıkanıklığın sebeplerinden biri de burun eti şişmesi yani konka hipertrofisidir. Burun eti şişen biri rahatlıkla nefes alamaz hâle gelir. Peki burun eti şişmesi neden olur? Burun eti ile geniz eti aynı şey midir? Burun eti ameliyatı hangi durumlarda gereklidir, riskleri var mıdır? KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Gürkan Kayabaşoğlu önemli bilgiler verdi
BURUN ETİ NEDİR?
Öncelikle halk arasında çok sıklıkla yanlış bilinen olan bir durum, burun eti ile geniz etinin birbirinden farklı şeyler olduğunu açıklamak gerekiyor.
Burun eti; burnumuzun içerisinde bulunan, hava alırken burnumuzun fonksiyonlarını gören normalde olan dokulardır. Ancak bazı insanlarda bunlar aşırı büyürler ve nefes almaya bir direnç oluşturarak nefes tıkanıklığı oluştururlar.
Ancak geniz eti burun içerisinde bulunmaz. Burnumuzun en arkasındaki boşlukta bulunan dokulardır. Erişkinlerde geniz eti bulunmaz. Erişkinlerde bu bölgedeki etli dokuların büyümesi durumunda, biz hekimler tümörden şüphelenecek kadar alarm durumuna geçeriz. Çocuklarda geniz eti daha sıklıkla karşılaşılan bir durumken yetişkinlerde ise burun eti daha sık karşılaşılan bir durumdur ve ikisi birbirinden farklıdır.
BURUN ETİNİN VÜCUT İÇİN ÖNEMİ NEDİR?
Burun eti vücut için çok önemlidir. Çünkü burnumuzun gerçekleştirdiği tüm fonksiyonlar, bu etler sayesinde yapılır. Havanın akciğere giderken hazırlanması için önce yavaşlatılması gerekir. Yavaşlatılan hava ısıtılır, nemlendirilir, mikroplarından arındırılır. Bütün bu fonksiyonlar burun etleri üzerinde bulunan özel hücreler tarafından yapılır.
BURUN ETİ NEDEN ŞİŞER? BU DURUM EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Normalde herkeste fonksiyon görmesi gereken ve çok önemli yapılar olan burun etleri, alerjik yapısı bulunan insanlarda abartılı bir şekilde çalışır ve normalden çok daha büyük hale gelir. İşte bu durum zaten bir kibrit kutusunun içi kadar büyüklüğe sahip olan burun deliklerinin içerisinde hava için bir direnç oluşturur, hava buradan geçemez ve nefes tıkanıklığı oluşur. Bunun en sık sebebi, altyapısında alerjisi bulunan insanlardır.
BURUN ETİ ŞİŞMESİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Kolay nefes alamama, burundan nefes almayı tercih etmeme, burun akıntısı ve kaşıntısı alerjik belirtiler ile beraber seyreden göz akıntısı ve kaşıntısı, kırmızı renkli gözler, hapşırma gibi durumlarda alerjik alt yapıyı beklerken burun etlerinin de büyümüş olduğunu tahmin ederiz.
İLAÇLA TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Burun etinin tedavisi cerrahi olarak küçültülmesi ile sağlanabilir. Ancak bu küçüklük kalıcı olarak devam etmez. Eğer genetik olarak alerjik bir yapınız varsa bu durumda burun etleri ameliyattan sonra da büyümeye devam edebilir. Dolayısıyla kalıcı küçük burun etlerinin sağlanması sadece ve sadece ameliyat sonrası düzenli şekilde kullanılan ilaçlar sayesinde mümkün olur. Ancak bu ilaçlar mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından yazılmalı. Doğru protokollerin istikrarlı sürede uygulanmasıyla başarı sağlanabilir.
BURUN AMELİYATININ RİSKLERİ VAR MIDIR?
Tabii ki riskleri bulunur. Bunlardan en sık karşılaşan ise kanamadır. Peki burun ameliyatında neden kanama olur? Pek tabii ameliyat yapılırken belli alanlar kesilmek zorunda kalınır ve bu bölgedeki kan damarları açılıp kanarlar. Ancak ameliyat içerisinde bu kan damarları durdurulur ve hasta ameliyat öncesinde nasıl kanamıyorsa ameliyat sonrasında da kanamadan odasına gönderilir. Bazı özel durumlarda, eğer hastanın kanama ve pıhtılaşma bozukluğu varsa bu damarlar yeniden açılabilir ve kontrolsüz şekilde kanayabilirler.
KANAMA PIHTILAŞMA BOZUKLUĞUNA DİKKAT!
Özellikle ailesinde kanamaya yatkınlık öyküsü bulunan hastaların çok daha yakın takip edilmesi gerekir. Ancak unutmamak gerekir ki ameliyat öncesinde yapılan tahliller bu kanama pıhtılaşma bozukluğu durumlarının tanısını koymakta her zaman yeterli olmazlar. Sağlık Bakanlığı’nın rutin önerdiği kan tahlilleri arasında ender rastlanan kan sorunlarını, kanama bozukluklarını saptayabilecek tahliller bulunmamaktadır. Bu, bütün dünyada böyledir. Kolayca saptanabilen durumlar değildir. Bunlar çok özel tahlillerdir ve özel araştırmalar sonucunda bu hastalıklar saptanabilir.
Burun ameliyatının bir diğer riski de etrafında çok önemli hayati organlar bulunmasıdır. Bunlardan bazıları; gözler, gözyaşı kanalları, sinüsler, sinüslerin etrafında bulunan beyine ait yapılar olabilir. Dolayısıyla çok ince kemik yapılar ile beyin zarından ayrılan kafa tabanı, burun ameliyatında çok yakın bir anatomik bölgedir. Bu nedenle ameliyatın mümkün olan en az travmatik şekilde tamamlanması cerrahi açıdan çok önemlidir.
AMELİYAT SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR?
Ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken en önemli işlemlerden bir tanesi yakın gözlem altında hastanızı en az 1 gün takip edip daha sonra güvenli şekilde taburculuğunu sağlamaktır. Bu süre içerisinde hastanın kanamasının olup olmadığı, genel durumunun hızlıca iyiye gidip gitmediği, hastanın tuvalete çıkıp çıkamadığı, yemeğini yiyip yiyemediği, kendi başına işlemlerini, hayati görevlerini yapıp yapamadığının takip edilmesi gerekir. Bunun dışında nabzı, ateşi, solunum sayısı düzenli olarak kontrol edilmeli, gerekli ağrı kesicileri yapılmalı ve serumları takılmalıdır.
Bunun dışında kanamanın, ödemlerin, şişliklerin, morlukların daha az olmasını sağlamak için hastaya soğuk uygulamayı tavsiye ediyoruz. Ayrıca 'piezo cerrahisi' gibi özel ve üstün teknolojiler sayesinde burun ameliyatları sonrasında kanama, şişlik ve morluk çok daha az yaşanmaktadır. Çok hassas ve travmatik olmayan çalışma prensibi nedeniyle çevre dokulara özellikle de beyindeki travma neredeyse minimuma indirilmiştir.
POSTA.COM.TR ÖZEL
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?