Cerrahi işlemlerde devrim! Hayat kurtaran hücre robotu
Bilim insanları, hücreleri hasar görmüş organlara üç boyutlu olarak basabilen yumuşak bir robotik kol geliştirdi. Bu kol, ulaşılması zor yerlerin ameliyatında çığır açıcı olacak.
Avustralya'nın New South Wales Üniversitesi'nde esnek bir robotik cerrahi kolu geliştirildi. Bu kol, hasar görmüş organların üzerine üç boyutlu hücre basabiliyor. Amaç, ameliyattaki enfeksiyon gibi risklerin ortadan kaldırılması ve büyük cerrahi müdahaleler gerektirmeden bu işlemin yapılabilmesi. Devrim niteliğinde görülen bu robot ile ulaşılması zor yerlerdeki kesilere ve deliklere girilmesi mümkün olacak. Ayrıca ucu değiştirilebilen aletlerin doğurduğu enfeksiyon riskleri de ortadan kalkacak.
DOKU BENZERİ YAPILAR
Hastaların vücutlarına yerleştirilmesi gereken biyolojik maddeler için de robotik kol kullanılabilecek. Uzmanlar, robot için 'hepsi bir arada bir endoskopik cihaz' diyor. Bu cihaz, doğal doku benzeri yapılar oluşturuyor. Bunu yaparken de biyomedikal parçalar, biyomürekkepten üretiliyor. Biyomürekkep, jelatin, kollajen, insan hücreleri ve diğer malzemelerden oluşuyor. Araştırmacılar, beş ila yedi yıl içinde bu teknolojinin küçük deri kesileri veya doğal delikler yoluyla zor bölgelere erişmede kullanılacağını söylüyor.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?