Cinsel organ çürüten, ‘et yiyen ülser' hastalığı
Cinsel yolla bulaşan bir hastalık, cinsel organların et yiyen ülserlere dönüşmesine neden oluyor. İlk kez İngiltere'de ortaya çıkan bu durum, zamanla diğer ülkelerde de kendisini göstermeye başlıyor.
Genellikle bu sorun, uzak tropik ülkelerde görülüyor. Zehirli bakteriler, genital etini tahriş eden ülserlerin büyümesine ve yayılmasına neden oluyor. Hastalık yayıldıkça, bakteriler eti tamamen yemeye başlıyor. Online eczane chemist-4-u.com, nadiren cinsel yolla bulaşan ve et yiyen ülsere neden olan 'donovanosis' isimli hastalığı şimdiye dek üç kez “resmen” tespit ettiklerini dile getiriyor.
Site tarafından aktarılan bilgiye göre hastalık, Bolton'da iki kez 15-25 yaş arasında bir kadında, son 12 ay içinde ise bir Southport sakininde görülmüş. Donovanosis'in kendisi antibiyotiklerle tedavi edilebilse de, zaman ve erken teşhis çok önemli. Enfeksiyonlar genellikle genital bölgede görülüyor. Ancak burun, ağız ve göğüs çevresinde de olabiliyor. Toplamda dört tip Donovanosis bulunuyor.
1- “Ülserogranülomatöz”olarak bilinen, dokunulduğunda kanayan etli kırmızı ülserler.
2- 'Hipertrofik' veya 'verrüköz' olarak bilinen, düzensiz bir kenara sahip kuru bir ülser.
3- “Nekrotik enfeksiyon” olarak bilenen, derin ve kötü kokan, dokulara ciddi anlamda zarar veren ülser.
4- “Sklerotik” veya “sikatrisyel” isimli enfeksiyon. Skar dokusu ile çevrelenmiş kuru bir lezyondur.
Hastalığı taşıyan biriyle cinsel ilişkiye girmek, erkekleri kadınlardan iki kat daha fazla etkileyebiliyor. Bir kurbanın kanama ülseri ile basit bir temas, belirtilen hastalığın diğer kişiye geçmesi için yeterli. Semptomlar bakterilerle temas ettikten1-12 hafta sonra ortaya çıkabiliyor. Tedavi olmadıkça, ülserler büyüyor ve diğer bakteriler de ülserlere saldırabiliyor. Bu da kötü bir koku oluşturuyor.
Aynı hastalığa yakalanan enfekte erkek ve kadınların yarısının anal bölgelerinde küçük, kırmızı, etli topaklar olarak görülen yaralar görülüyor. Hastalık yayıldıkça yumrular yavaş yavaş aşınıp enfekte bölgedeki dokuları yok etmeye başlıyor. Kalıcı genital hasar, cilt renginin kaybı ve genital şişmeyi içeren hastalığa yakalanmayla ilgili olası komplikasyonlar da var.
Hastalık genellikle güneydoğu Hindistan, Guyana ve Yeni Gine gibi tropikal ve subtropikal ülkelerde görülüyor.
Dünyaya yayılabilir
İngiltere Halk Sağlığı sözcüsünün açıklamaları şöyle: “Hastalığa neden olan bakteriler, ‘klebsiella granulomatis’ olarak bilinir ve cilde, cinsel organlara, kasık veya anal bölge etrafına hastalığı enjekte eder. Et kendini etkili bir şekilde tüketirken aynı zamanda lezyonlara ve cilt parçalanmasına neden olur. Sorunu fark etmekteki herhangi bir gecikme, cinsel organların çevresindeki etin tam anlamıyla çürümesine neden olabilir. Bu bakteri aynı zamanda HIV bulaşmasında önemli bir risk faktörüdür. Donovanosis rahatsızlığı öncelikle tropik ülkelerde veya Amerika, Güney Afrika ve Okyanusya bölgelerinde görüldü. İngiltere'de ve dünyanın geri kalanında henüz çok nadiren teşhis ve rapor ediliyor.”
ünyaya yayılması beklenen bu korkunç hastalığın daha fazla kişiye zarar vermeden önlenmesini ve konu hakkında erken teşhis çalışmalarının bir an önce geliştirilmesini diliyoruz.
Posta.com.tr