Beden SağlığıDiş beyazlatayım derken sağlığınızdan olmayın

Diş beyazlatayım derken sağlığınızdan olmayın

Paylaş
Diş beyazlatayım derken sağlığınızdan olmayın

Diş beyazlatma işlemi diş hekimine danışılmadan, merdiven altı ürünler ile yapıldığında insan sağlığını ciddi şekilde etkileyebiliyor. Özellikle TikTok gibi sosyal medya platformlarında "evde diş beyazlatma" adı altında paylaşılan, uzman kişilerce uygulanmayan yöntemler son dönemde çok yaygın bir şekilde paylaşılmaya başlandı ancak dişleriniz daha beyaz olsun isterken ağız ve diş sağlığınızdan olabilirsiniz. Bu yöntemlerle ilgili sorunları diş hekimine danıştık.

Diş beyazlatmada içeriği belli olmayan ve sağlık kuruluşları tarafından test edilip, onayı alınmamış ürünlerin kullanılması herkesin hayalindeki güzel bir gülüşün yanı sıra kötü sonuçlar doğurabiliyor. Diş hekimine danışılmadan kişinin kendi kendine uyguladığı diş beyazlatma yöntemlerinin sağlığı olumsuz şekilde etkileyebileceğini söyleyen Diş Hekimi Prof. Dr. Hasan Oruçoğlu, bu konuda merak edilen soruları cevapladı.

Haberin Devamı

Diş beyazlatayım derken sağlığınızdan olmayın

Son zamanlarda oldukça tercih edilen ve ancak beraberinde birçok soru işaretini de beraberinde getiren diş beyazlatma işlemi diş hekimine danışılmadan, merdiven altı ürünler ile yapıldığında insan sağlığını ciddi şekilde etkileyebiliyor.

Herkesin hayali olan güzel bir gülüşe sahip olmak isteyen bazı kişiler, diş hekimine danışmadan kendi kendine uyguladığı diş beyazlatma yöntemleri ile sağlıklarını riske atıyor. Bu işlem esnasında içeriği belli olmayan, sağlık kuruluşları tarafından test edilip onayı alınmamış ürünlerin kesinlikle kullanılmamasını söyleyen Diş Hekimi Prof. Dr. Hasan Oruçoğlu, konuyla alakalı merak edilenleri cevaplandırdı.

“DİŞ BEYAZLATMA HERKESE UYGULANAMAYABİLİR”

Diş beyazlatmanın aşamaları hakkında bilgilendiren Oruçoğlu, “Hastamız, diş beyazlatma işlemine gelmeden önce normal bir diş temizleme operasyonu geçirmesi gerekiyor. Dişin üzerindeki artıkların ortadan kaldırılıp, temizlenmesi işleminin ardından hekimimiz uygunsa diş beyazlatma işlemine geçebiliyor. Bunun bazı kriterleri var; diş beyazlatma, diş temizlemeden çok farklı bir adımdır ve herkese uygulanamayabilir. Bunun iki tipi bulunmaktadır; evde veya ofiste beyazlatma işlemleri. Bunların her ikisi de hekimin kontrolü altındadır” dedi.

Haberin Devamı

Diş beyazlatayım derken sağlığınızdan olmayın

DİŞ BEYAZLATMA HANGİ DURUMDA ZARARLI OLABİLİR?

Diş beyazlatmanın halk arasında oldukça tercih edilen bir işlem olduğuna değinen Prof. Dr. Hasan Oruçoğlu, “Günümüz çağında oldukça tercih edilen bir işlem. Fakat bu işlemle ilgili insanların kafalarında bazı soru işaretleri var. Örneğin; ‘Bu çok zararlı bir işlem midir? Bunun başka doku ve organlara herhangi bir zararı var mı? Diş minelerinin veya diğer tabakaların üzerinde herhangi bir işlem yapılabilir mi?’ gibi soru işaretleri var. Aslında diş beyazlatma işleminde, hekim kontrolünde olup Sağlık Bakanlığı veya sağlık kuruluşları tarafından test edilip, onay alınmış ürünler kullanıldığı zaman minimal zararlı etkilerin olduğu söylenir yani zararsızdır denilebilir. Sadece beyazlatma ürününün içerisindeki bazı kimyasallar hastalarda küçük reaksiyonlar oluşturabilir. Zaten bu konuda hastamızda bize gelip şu konularda alerjim var dedikten sonra biz ona uygun materyalle klinik onayları alınmış, testleri yapılmış ürünleri kullanmaktan çekinmiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

KULLANILAN BEYAZLATICI MADDELER, BEDEN SAĞLIĞINI DA BOZABİLİR

Diş beyazlatmada içeriği belli olmayan, sağlık kuruluşları tarafından test edilip onay alınmamış ürünlerin kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken ve kişinin kendi kendine uyguladığı diş beyazlatma yöntemlerinin zararına değinen Hasan Oruçoğlu, “Diş beyazlatma işlemi esnasında hekime danışmadan kullanılan ürün dişe zarar verebilir. Merdiven altı depolardan veya adı belli olmayan ürünlerin kullanılması, bununla birlikte çeşitli aşındırıcı özelliği çok fazla olan materyallerin kullanılmasıyla diş zarar görebilir. Aslında bunlar vatandaşın kendi tarafından kullanılıyor, hekim gözetiminde değil. Bir arkadaşının tavsiyesiyle alıyor, kullanmaya başlıyor ve ilk etapta denildiği gibi beyazlatma işlemleri olabiliyor fakat asıl hikaye bundan sonra başlıyor. Onay alınmamış, herhangi bir şekilde teste tabi olmamış, herhangi bir diş hekiminin kontrolünün altında olmamış beyazlatma ürünleri eğer aşırı derecede kullanılırsa bu sadece diş sağlığına değil, mide-bağırsak problemleri ve solunum problemleri başta olmak üzere tüm sistemimizi etkileyebilecek sonuçlar ile maalesef karşı karşıya kalabiliriz. Muhakkak bu işlemler bir diş hekimi kontrolü altında ve tescillenmiş ürünlerle yapılmalı” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

DİŞİN KORUYUCUSU TABAKASINA ZARAR VEREBİLİRSİNİZ

Diş Hekimi Prof. Dr. Oruçoğlu, “Beyazlatma işlemi normalde dişin üzerindeki anatomik oluşumların içerisindeki organik ve inorganik atıklar temizleniyor, burada aslında oksidasyon işlemi oluyor, diş bu şekilde beyazlıyor birkaç ton açılıyor. Fakat içeriği belli olmayan, test edilip onay alınmamış ürünlerin kullanılmasıyla dişin yüzeyindeki anatomik tabakaların bir anda gittiğini görürsünüz, diş şeffaflaşmaya başlar ve bundan sonrasında da dişin üzerinde eğer fırçalama işlemine dikkat edilmezse, dişin üzerinde koruyucu bir tabaka da kalmadığı için diş çok hızlı bir şekilde tekrar eski haline döner. Hatta daha da kötü hale dönebilir” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
Diş beyazlatma ne sıklıkla yapılabilir?Hastaların dişlerinin renginden memnun olmadığı durumlarda diş beyazlatma yapılabilmektedir. Hastanın diş taşları temizlendikten sonra hastanın orijinal diş renginin açılmasını içeren bu uygulama özel ilaç yardımıyla dişlerin üzerinin jelle kaplanması sağlanmaktadır. Daha sonra ışık ile dişlerin rengi açılmaktadır. Dişlerin üzerinden, mineden katman kaldıran bir işlem değildir ve dişlere hiçbir zararı yoktur. Bu zararsız işlem kullanıma göre 6 ayda bir veya senede bir tekrarlanabilir.