Dişleri sarartan hatalar ve sararan dişleri beyazlatma yolları
Sağlık diş ve diş etleri için dişlerin günde iki kere fırçalanması, düzenli olarak diş ipinin kullanılması ve diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması gerekiyor ancak bazı hatalar tüm bu kuralları uygulamanıza rağmen dişlerinizin sararmasına yol açabiliyor. Biz de sizin için diş hekimine diş sararmasını hızlandıran hataları ve sararan dişlerin daha beyaz olmasına yardımcı olacak yöntemleri sorduk. İşte sarı dişlerden mükemmel beyaz dişlere geçmenin 4 yolu!
Günde iki kez düzgün bir şekilde dişlerinizi fırçalar, düzenli olarak diş ipi kullanır ve diş hekiminizi düzenli ziyaret ederseniz, sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olursunuz. Ancak bu uygulamalar dişlerinizin her zaman istediğiniz kadar beyaz olacağı anlamına gelmiyor, peki bu konuda ne yapılabilir? Diş Hekimi Pertev Kökdemir, sararmanın sebepleri ve dişleri daha beyaz hale getirmenin yollarını sizler için anlattı.
DİŞTE SARARMANIN EN YAYGIN NEDENLERİ
- Kahve, çay ve kırmızı şarap, renk bileşiklerinin mineye yapışmasına ve istenmeyen lekeler bırakmasına neden olabilir. Pancar gibi renk bırakan yiyecekler de zaman içinde dişlerde renklenme oluşturabilir.
- Sigara, puro ve dumansız tütündeki nikotin ve katran dişleri çok çabuk sarartır.
- Bazen dişler, yaşlandıkça doğal olarak sararır, çünkü dış mine tabakası aşınarak alttaki sarımsı dentin tabakasını ortaya çıkarır.
- Bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan tetrasiklin antibiyotikleri kalıcı diş lekelerine neden olabilir. Ek olarak, bazı anti-histaminikler, anti-psikotik ilaçlar ve yüksek tansiyon ilaçları diş minesinin sararmasına neden olabilmektedir.
SARARMIŞ DİŞLERİ, BEYAZ DİŞLER HALİNE GETİRMENİN 4 YOLU
1. DÜZENLİ (6 AYDA 1) DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ YAPTIRIN
Diş taşlarının temizliği yalnızca dişlerinizin beyazlamasına yardımcı olmaz; aynı zamanda diş eti hastalıklarını önler, diş eti çekilmesine karşı korur, genel sağlığın korunmasına yardımcı olur, diş sorunlarının erken saptanmasını; ayrıca daha parlak ve beyaz bir gülüşe sahip olmanızı sağlar ve tabii ki ağız kokusu gibi problemleri önler.
2. DİŞ BEYAZLATMA İŞLEMİNİ 2-3 SENEDE BİR TEKRAR EDİN
Profesyonel diş beyazlatma, dişteki lekeleri ve sararmaları gidermek için mükemmel bir seçenek fakat işlem sonrasında dişlerinize iyi bakmayı ihmal etmemeniz gerekiyor. Bunun için sigara içiyorsanız daha az sayıda içmeniz beyazlatmanın ömrünü uzatır. Kahve, kola gibi renklendirici yiyecek ve içeceklerden diş beyazlatma sonrasındaki 2-4 gün uzak durmalısınız. Dişleriniz düzenli fırçalamayı ihmal etmeyin. Diş arası çürükleri ve diş aralarından başlayan lekelenmelerin oluşmasını geciktirmek için diş ipi kullanın.
3. KALICI DİŞ LEKELERİ VE DİŞLERDE FORM BOZUKLUĞU VARSA PORSELEN KAPLAMA TEDAVİLERİ VE LAMİNA YAPTIRIN.
4. GÜNLÜK DÜZENLİ AĞIZ BAKIMI, KARBONATLI VE DİŞ BEYAZLATICI ÖZELLİKLİ DİŞ MACUNU KULLANIN (*)
Normal diş macununuz dışında haftada bir kez beyazlatıcılı diş macunu kullanabilirsiniz. Beyazlatıcı diş macunları ile yapılan beyazlatma işleminde diş minesinin yüzeye yakın olan kısımları temizlenir ve ilk etapta diş 1-2 ton daha açık görünür. Tabii temizlenen bu bölgeler alınan gıdalarla tekrar renklendiğinde, diş eski rengine döner. Ayrıca beyazlatıcı diş macunlarının diş minesi fazla aşındırmaması için her gün kullanılmaması gerekir.
DİŞLERİ DAHA BEYAZ YAPAN YİYECEKLER
Bazı besinler de dişlerin daha hızlı sararmasına yol açarken bazı besinler de dişlerin beyazlığını korumasını destekliyor. Diş Hekimi Pertev Kökdemir, dişlerin daha beyaz olmasına yardımcı olan yiyecekleri sıraladı.
Çilek, elma, karbonat, kereviz, havuç, süt ve süt ürünleri dişlerin beyazlığının korunmasını destekleyen besinler arasında.