Doç.Dr. Yavuz Dizdar da fruktoz tartışmasına katıldı: Biz de yıllarca öyle sandık
Onkolog Doç. Dr. Yavuz Dizdar fruktoz tartışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Yavuz Dizdar, kendi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Biz de yıllar önce fruktoz her şeyi açıklar sanmıştık ancak fruktoz olağan şüphelilerin en sonuncusu bile olmaz" dedi
14 Temmuz 2017 , Cuma 09:34
Geçen haftalarda CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in fruktoz ile ilgili verdiği soru önergesine, Sağlık Bakanı Recep Akdağ kısa bir süre önce yanıt verdi. Bu yanıtın kamuoyuna yansımasının ardından konuya, beslenme konusunda yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Onkolog Doç. Dr. Yavuz Dizdar da katıldı.
DESTEK VERDİ
Doç. Dr. Yavuz Dizdar, sosyal medya hesabından "Biz de yıllar önce fruktoz her şeyi açıklar sanmıştık. Okuyup anladıkça vardığımız noktada, 'Fruktoz olağan şüphelilerin en sonuncusu bile olmaz' konumundayız. Sayın Bakanımız da artık tarım ilaçları, antibiyotikler vb. konulara geçsin" yazarak Sağlık Bakanı’nın açıklamalarına destek verdi.SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ NE DEMİŞTİ?
Sağlık Bakanı Akdağ, soru önergesine yanıt vererek şunları söylemişti: "Yüksek fruktozlu mısır şurubu ya da nişasta bazlı şeker olarak gündeme getirilen fruktoz, gıdalarda tek başına bulunmuyor. Halk arasında şeker adıyla bilinen glikozla beraber yer alır. Bahsedilen bu şeker cinsleri vatandaşlarımızın günlük olarak kullandığı çay şekerinin içinde de bulunuyor. Bilim çevreleri, gıda maddelerinde birlikte bulunmalarından dolayı glikoz ve fruktozdan ibaret şeker ile nişasta bazlı şeker arasında insülin salgılanması ve tokluk duygusu veren hormonlar üzerindeki etkiler yönünden bir farklılık bulunmadığını ifade etmektedirler."DOÇ.DR. YAVUZ DİZDAR KİMDİR?
Yavuz Dizdar 1964’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Erkek Lisesi’ndeki orta eğitimini 1982’de; İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki eğitimini 1988’de tamamladı. Tıp eğitiminin ardından o yıllarda Siirt’e bağlı olan Batman’da yaklaşık bir yıl mecburi hizmet yaptı. 1989-1992 yıllarında İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda ilaç bilimi üzerine, 1992-1996 yıllarında Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı’nda kanser üzerine uzmanlık eğitimini tamamladı. Bu eğitimlerinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nde kanser biyolojisi ve immünolojisi doktorası unvanını aldı. Halen aynı enstitüde radyasyon onkolojisi uzmanı olarak çalışmaktadır.YÜKSEK FRUKTOZLU MISIR ŞURUBU NEDİR?
Yüksek fruktozlu mısır şurubu, mısır nişastasından yapılan bir tatlandırıcı olarak tanımlanıyor. İlk olarak 1970’li yıllarda, Clinton Corn Processing Company tarafından piyasaya sürülen bu ürün, günümüzde yaygın bir şekilde kullanılıyor.Yüksek fruktozlu mısır şurubunun en yaygın bulunan 2 türü, HFCS42 ve HFCS55.
HFCS42, yüzde 42 oranında fruktoz, yüzde 58 oranında glikoz içeriyor. HFCS55 ise yüzde 55 fruktoz, yüzde 45 glikozdan oluşuyor.
HFCS'nin en sık karşılaştırıldığı ürün ise sakkaroz (sofra şekeri). Sakkarozda da eşit oranda glikoz ve fruktoz bulunuyor. Mısır nişastasından yapılan, glukozun bir bölümünün fruktoza dönüştürüldüğü bir tatlandırıcı olan yüksek fruktozlu mısır şurubu evimizde kullandığımız şeker olan sakkaroz ile oldukça benzer bir ürün.
Haberin Devamı
BUNLARI DA OKUYUN
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?