Eklem protezleri genç yaşta uygulanabilir mi?
Diz ve kalça eklemleri günlük hareketimizi sağlayan eklemlerdir. Bu eklemler bazı kişilerde dejenere olarak (halk arasındaki adı ile kireçlenerek) hareket kabiliyetini kısıtlar ve şiddetli ağrı şikayetlerine neden olur.
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nejat Güney, eklem protezleri ile merak edilenleri ve kimler için uygun olduğunu tüm detaylarıyla sizler için derledi.
Eklem protezleri, diz ve kalça kireçlenmesi olan hastalarda kullanılır. Özellikle diz veya kalça protezi gerektirecek boyuttaki hastalıklar hastanın yaşamını zorlaştırır. Kireçlenmede ileri dönemlerde kesin çözüm olarak protezler uygulanmaktadır. Sıklıkla kadınlarda diz, erkeklerde ise kalça dejenerasyonu görülmektedir. Ayrıca romatizmaya bağlı dejenere olmuş eklemlerde, bazı eklem kırık ve çıkıklarından sonra da protezler kullanılabilir.
Eklem protezi işleminde yaş sınırı yoktur!
Eklem protezi işleminin uygulanmasında yaş sınırı yoktur. İhtiyacı olan her yaştaki hastaya uygulanabilir. Ancak protezin bir kullanım ömrü olması nedeniyle, çok mecbur kalınmadıkça genellikle 60 yaş ve üzeri hastalara önerilir çünkü protez değişimi bir veya bazen birden fazla cerrahi müdahale gerektirebilir.
Eklem protezleri birçok eklem yerine uygulanabilir
Diz ve kalça başta olmak üzere birçok eklem için eklem protezi mevcuttur. Omuz, dirsek, ayak bileği ve parmak eklemleri protez için uygun eklemlerdir. Ancak diz ve kalça protezi ameliyatları diğer eklem protezi ameliyatlarına göre daha yüksek başarı oranlarına sahiptir.
Eklem protezi sonrası aşırı hareketlerinden kaçınılmalıdır!
Alanında uzman ve deneyime sahip hekimler tarafından gerçekleştirilen cerrahi işlem sonrası yara bakımı önemlidir. Olası bir enfeksiyon durumunda önemli sorunlar ortaya çıkabilir. Damar tıkanıklığını ve emboliyi önlemek için 2 hafta kan sulandırıcı ilaç kullanılması önerilir. Protezi iyi ve doğru kullanmalı ve aşırı zorlayıcı sporlardan, yüksek enerjili egzersize dayalı çalışmalardan uzak durmalısınız.
Eklem protezlerinin uzun süreli kullanımın püf noktası aşırı zorlamadan kaçınmaktır. Ameliyattan sonra fizyoterapi çok önemlidir. Özellikle kalça ve dizler protez öncesi aşırı derecede yıpranmış ve kuvvetini kaybetmiş olabilir, hareketleri kısıtlanmıştır. Bu sebeple fizyoterapi ile bacak güçlendirme, eklem hareketlerini artırma ve düzgün yürüme egzersizleri yapılması şarttır.