Erkeklere hayatı zehir ediyor! Kadınlarda görülüyor sanıyorduk ama her 3 erkekten birinde var!
Meme dokusu hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunan, yağlı ve büyümeye elverişli bir bölge olarak görülüyor. Bu bölgedeki büyümeler kadınlar için doğal kabul edilebilirken erkekler için hem görünüm anlamında hem de işlevsel olarak farklı rahatsızlıklara işaret edebiliyor. Her 3 erkekten 1'inde görülen o rahatsızlık ise erkeklere hayatı zindan ediyor. İşte erkeklerde meme büyümesinin nedenleri ve konu hakkındaki tüm detaylar...
Jinekomastinin, erkeklerde yaygın görülen bir durum olduğunu söyleyen Opr. Dr. Kağan Bekircan, “Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun anormal büyümesine neden olan bir hormonal dengesizlik sonucu oluşur. Fiziksel ve duygusal rahatsızlığa yol açabilir. Erkeklerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir” dedi.
Opr. Dr. Kağan Bekircan, jinekomasti hakkında açıklamalarda bulundu. Jinekomastinin erkeklerde sık görülen bir durum olduğunu dile getiren Opr. Dr. Bekircan, “Genellikle ergenlik döneminde, yaşlanma sürecinde veya hormonal değişikliklerin olduğu dönemlerde ortaya çıkar. Bu durum, erkeklerde meme dokusunun anormal büyümesine neden olan bir hormonal dengesizlik sonucu oluşur. Jinekomasti, fiziksel ve duygusal rahatsızlığa yol açabilir ve etkilenen erkeklerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir” şeklinde konuştu.
“HORMONAL DENGESİZLİKLER NEDEN OLABİLİR”
Jinekomastinin nedenlerine ve belirtilerine değinen Opr. Dr. Bekircan, “Jinekomastiye neden olan birçok faktör vardır. En sık görülen nedenler arasında hormonal dengesizlikler, özellikle de testosteron ve östrojen arasındaki dengesizlikler yer alır. Ergenlik döneminde hormonal dalgalanmalar sıkça jinekomastiye yol açabilirken, yaşlanma sürecinde testosteron seviyelerindeki azalma da jinekomastide tetikleyici faktör olabilir. Ayrıca, bazı ilaçlar (özellikle anabolik steroidler, antiandrojenler ve bazı antidepresanlar), tıbbi durumlar (karaciğer hastalıkları, tiroit sorunları, testislerde hasar gibi) ve alkol veya uyuşturucu madde kullanımı da jinekomastiye yol açabilir. Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun şişmesi veya büyümesi olarak tanımlanır. Bu genellikle bir veya her iki memede görülür. Diğer belirtiler arasında memelerde hassasiyet, ağrı veya sertlik, meme başında sıvı akışı, asimetri veya memelerin şeklinde değişiklikler yer alabilir. Bu belirtiler farklı kişilerde farklı şiddetlerde görülebilir” diye konuştu.
“Jinekomasti teşhisi, genellikle bir doktor tarafından fiziksel muayene ve tıbbi öykü alınarak konur. Doktor, hastanın yaşına, cinsiyetine, tıbbi geçmişine ve semptomlarına göre belirli testler yapabilir. Kan testleri, hormonal dengesizlikleri belirlemeye yardımcı olabilirken, meme ultrasonu veya mamografi gibi görüntüleme testleri, meme dokusunun yapısını ve büyüklüğünü değerlendirmek için kullanılabilir. Jinekomasti tedavisi, altında yatan nedenlere ve semptomların şiddetine bağlı olarak değişir. Hafif jinekomasti vakalarında semptomların düzeltilmesi için herhangi bir tedavi gerekli olmayabilir ve semptomlar zamanla kendiliğinden kaybolabilir. Ancak semptomlar devam ederse veya fiziksel veya duygusal rahatsızlığa yol açıyorsa, tedavi gerekebilir. Tedavi seçenekleri arasında hormon tedavisi, ilaç tedavisi, cerrahi müdahale ve liposuction gibi prosedürler bulunur. Hormon tedavisi, hormonal dengesizlikleri düzeltmeyi amaçlar ve bazı durumlarda etkili olabilir.”
- Diş ağrılarında bilinçsiz kullanılan antibiyotikler ölüme kadar götürebilir!
- Sık unutuyorum diyenler dikkat! Sadece saat çizerek demans şüphesini ortadan kaldırabilirsiniz, 5 dakika ayırmak yetiyor!
- Sinsice ilerleyen hastalık! Kemikleri zayıflatıp inceltiyor: Bağırsak ve KOAH hastaları risk altında
- Lodoslu günlerde migren ataklarına dikkat!
- Kalsiyum eksikliği kalp ritim bozukluğuna neden oluyor