Beden SağlığıEus nedir, ne işe yarar? Endoskopik ultrason hangi hastalıklarda kullanılır?

Eus nedir, ne işe yarar? Endoskopik ultrason hangi hastalıklarda kullanılır?

Paylaş
Eus nedir, ne işe yarar? Endoskopik ultrason hangi hastalıklarda kullanılır?

Sindirim sistemi vücudun hayati sistemlerinin başında yer almaktadır. Sindirim sisteminde oluşan herhangi bir rahatsızlığın tespiti, teknolojinin hızla ilerlemesiyle kolaylaşmıştır. Bu anlamda EUS yani endoskopik ultrason sindirim sisteminin tamamını görüntüleme teknolojisini içerisinde bakındırmaktadır. Sindirim organları arasında yer alan mide, bağırsak, yemek borusu, safra kesesi, karaciğer dahil organlar üzerindeki hastalık tespitini sağlamaktadır. Eus nedir, Ne işe yarar? İşte, tüm detaylar.

EUS yani Endoskopik Ultrason görüntüleme cihazı sindirim sistemi içerisindeki rahatsızlıkların tespitini birkaç dakika içerisinde tespiti konusunda önemli rol oynamaktadır.

Haberin Devamı

EUS Nedir?

Hastanın konfor alanını bozmadan küçük bir anestezi ile tüm sindirim sisteminin görüntüleme ve gerektiği yerden biyopsi alınmasını sağlayan tıbbi cihaz olarak tanımlanmaktadır. EUS ağız yolundan mideye doğru indirilen kameralı cihaz şeklindedir.

EUS yapılmadan önceki doktorun önereceği bir kaç gün içerisinde sadece sıvı gıdalar ile beslenmesi ve işlem tamamlandıktan sonra bir kaç gün sadece hafif boğaz batması yaşanması yan etkileri arasında yer almaktadır.

Endoskopik ultrason işlemi yaklaşık 30 dakika içerisinde tamamlanmaktadır. Boğaz endikasyonu geçtikten sonra hasta normal hayatına dönmüş olacaktır. Boğaz endikasyonu veya yanmasını azaltmak için tuzlu su ile gargara yapmak doktorlar tarafından önerilmektedir.

Haberin Devamı

Eus nedir, ne işe yarar Endoskopik ultrason hangi hastalıklarda kullanılır

EUS Ne İşe Yarar?

EUS olarak bilinen endoskopik ultrason başta kanser olmak üzere çeşitli rahatsızlıkların, safra kesesi yollarının tıkanması ve tıkanıklıkların açılması, stent yönteminin uygulanması amacıyla kullanılmaktadır. Yemek borusu, mide kanseri, bağırsak kanseri safra kesesi kanseri gibi tanı konulması amacıyla organ duvarlarından parça alınması işleminde kullanılmaktadır.

Endoskopik Ultrason Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Endoskopik ultrason diğer ultrasonlara göre daha detaycı ve sindirim sistemini nokta hedef olarak belirleyerek kesin teşhis konmasını sağlamaktadır. Biyopsi normal şartlar altında gerçekten acı veren cerrahi işlem olarak bilinmektedir. Endoskopik ultrason bu anlamda hastanın konforunu yükseltir ve kolay biyopsi alınmasını sağlamaktadır. Biyopsi kanser ve kanser türü hastalıkların parça alınması ve patoloji servisinde incelenmesi işlemidir.

Endoskopik ultrason gerektiren hastalıklara detaylarıyla bakılacak olursa; Pankreas organda oluşmuş kistlerin durumunu görüntüleme ve pankreas kanseri şüphe durumlarında kullanılmaktadır.

- Yemek borusu ve yutakta oluşan reflü rahatsızlıkların teşhis ve görüntülemesinde kullanılmaktadır.

- Karın içi nodül ve lenf bezlerinin kontrolü amacıyla biyopsi alınması işlemlerinde EUS yöntemi kullanılmaktadır.

- Safra kesesi içerisinde oluşan taş ve çamur oluşumunun düzey tespiti konusunda yine EUS yöntemi ile nokta hedef belirlenmektedir.

Haberin Devamı

Endoskopik Ultrason sayesinde sindirim sistemi üzerinde oluşan rahatsızlıkların tam teşhisinin konulması sayesinde erken teşhis ve doğru tedavi yöntemi ile kısa süre içerisinde iyileşme dönemine girilecektir.