ASTIM HASTALARININ BANYOSU NASIL OLMALI?
Banyo alışkanlığı normal insanlardan farklı değil. Ancak buhar bazen hastayı rahatsız edebilir. Banyonun kapalı, havasız olmaması ve yoğun su buharı içermemesi önemli. Banyolar genellikle nemli ve kapalı alanlar olduğu için küf mantarları için elverişli ortamlardır. Bu nedenle banyoların ıslak bırakılmaması, iyice havalandırılması gerekir.
GİYİM KURALLARINA DİKKAT!
Astımlı hastalar, özellikle çocuklar çok terler. Bu nedenle terlemeye neden olmayacak giysiler seçin. Yüne duyarlılığı olanlar, yünlü kıyafetlerden kaçınmalı. Kıyafetler 60 derecede yıkanıp ütülenmeli.
KATKI MADDELERİ ASTIMI TETİKLEYEBİLİR
Hastaların mutlaka uymaları gereken özel bir beslenme tarzı yok. Ama dengeli beslenmeniz önemli. Bu nedenle et, süt, sebze ve meyve gibi temel gıdaları diyetinizde bulundurun. Önemli olan doğal ve taze besinler tüketmeniz. Çünkü katkı maddesi içeren hazır yiyecekler astım krizini tetikleyebilir. Koruyucu katkı maddeleri, tatlandırıcı kimyasal maddeler, renk verici maddeler hazır gıda sektöründe çok kullanılıyor. Örneğin hazır meyve suları, konserveler, patates cipsi, sakız ve şekerlemeler katkı maddesi içerir. Bu besinleri tercih etmeyin. Gıda alerjisiniz varsa deniz ürünleri, yumurtanın beyazı, çilek, domates, çikolata gibi alerjen gıdaları dikkatle tüketin.