BALIK VE SEMİZOTU OMEGA 3 DEPOSU
Beyin ve damar sağlığı için gerekli olan omega 3 hayvansal olarak yağlı balıklarda bol bulunur. Örneğin; somon, sardalya, yağlandığı zaman hamsi, alabalık, yılan balığı ve başta krill olmak üzere bazı karides türleri ve kabuklu deniz ürünleri hayvansal omega 3 kaynağıdır. Bitkisel olarak ise en başa cevizi koyarım. Ayrıca diğer yağlı kuruyemişlerde de keten tohumunda, chia tohumunda, semizotunda bitkisel omega 3 bulunur.
Ben katı kalori hesaplarına çok takılmıyorum. Biraz da kendi bedeninizi ve iç sesinizi dinlemenizde fayda var. Canınız tereyağı çektiyse, hava soğuksa veya spor yapacaksanız tam tahıllı kızarmış mis gibi bir ekmeğin üstüne biraz tereyağı sürmekten zarar gelmez. Yazın domatesli, kekikli, zeytinli bir tabağa zeytinyağı döküp ekmek banmadan kahvaltı keyfi çıkar mı? Arada sırada yediğiniz güzel mantının üstüne birazcık kırmızı biberli, sumaklı yağ dökmek güzeldir.
Ama miktarı abartmayalım. Burada esas sorun trans yağları ve doymuş yağları tüketmek, yanık yağ tüketimi, sık kızartma yemektir. Size tarifini verdiğim sade yağ (ghee) sağlıklı beyin ve cilt için yararlı ama kolesterolü yükseltici etkisi daha az olan bir geleneksel tereyağı türevidir.