Beden SağlığıGebelikteki iyot eksikliği bebekte zeka geriliğine neden oluyor

Gebelikteki iyot eksikliği bebekte zeka geriliğine neden oluyor

Paylaş
Gebelikteki iyot eksikliği bebekte zeka geriliğine neden oluyor

Gebelik döneminde anne adayının iyot almamasının bebekte zeka geriliği başta olmak üzere bazı kalıcı hasarlara neden olabiliyor

Her yıl iyot eksikliğinden önemli ölçüde etkilenmiş 20 bin çocuğun dünyaya geldiğini belirten Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, "Günlük insan vücudunun ihtiyacı olan iyot gereksiniminin yüzde 90’ı gıdalardan, yüzde 10’u da sudan karşılanmaktadır. Erişkinler, günde en az 150 mikrogram iyot almalıdır. Yeni doğan ile 5 yaş arasındaki çocukların günlük 90 mikrogram, 6-12 yaş arasındakilerin 120 mikrogram, sonraki dönemde ise erişkinler gibi çocukların hayatları boyunca günlük 150 mikrogram iyot alması gerekmektedir. Ancak gebelik ve emzirme döneminde bebeğin gereksinimlerinin karşılanması için anne adayanının günlük en az 250 mikrogram iyot alması önerilmelidir" dedi.

ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN ZEKASINI ETKİLİYOR

İyot eksikliği, doğurganlık çağındaki kadınlarda kısırlığa neden olduğunu, gebelikte ise hipertansiyona ve gebelik zehirlenmesi ve düşüklere yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, söz konusu eksikliğin anne karnındaki bebeğin zeka gelişimini olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Gebelikteki iyot eksikliği bebekte zeka geriliğine neden oluyor

"Anne karnında bebeklerde tiroit bezi yetersizliğine, düşük doğum ağırlığına, beyin gelişiminde yetersizliğe, baş çevresinin küçük olmasına ve belde açıklık gibi sıkıntılara yol açmaktadır. Çocuklarda iyot eksikliği ileriki yaşlarda otizme, dikkat eksikliğine ve hiperaktivite problemlerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İyot eksikliği bulunan anneden doğan bebeklerde; hipotiroidi, guatr, ani bebek ölümleri, enfeksiyonlara yatkınlık oluşmaktadır. Ayrıca ergenlik döneminde okul başarısının düşmesinde etkili olan iyot eksikliği, çocuklarda guatr nedenidir."

TUZU YEMEĞİ PİŞİRDİKTEN SONRA ATIN

Günlük iyot alımının yeterli olması için en pratik yol, iyotlu tuz kullanılması olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, "Ancak günlük tuz tüketiminin 5-6 gramı aşmaması gerekmektedir. İyotlu tuzun ışık geçirmeyen paketlerde satılması önerilmektedir. İyotlu tuz, evlerde de yine ışık geçirmez kaplarda ve ağzı kapalı olarak saklanmalıdır. Salatalara normal dozda iyotlu tuzun yeteri miktarda serpilmesinde sakınca yoktur. Yemek pişerken tuz atılırsa iyot buharlaşarak kaybolur. Bu nedenle 'Pişmiş aşa su katılmaz ama iyotlu tuz katılır' sözünün aklımızdan çıkmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı