Gözyaşı bile alerji yapıyor! Akuajenik kurdeşen neden olur?
Akuajenik (suya bağlı) kurdeşen, herhangi bir sıcaklıktaki suyla temas sonrası ortaya çıkan alerjik bir tablodur. Nadiren görülmekle birlikte bazen alerjik şoklara da sebep olabilir. Su ile temas sonrası ciltte kaşıntılı kırmızılıklar halinde kendini gösterir. Hastaya 20 dakika süreyle vücut ısısında ıslak giysi giydirilerek teşhis konulur. Gençlerde ve yetişkinlerde daha sık ortaya çıkar. Akuajenik kurdeşen nedir, akuajenik kurdeşeni olanlar nasıl beslenmelidir?
Polen alerjileri, ev tozu akarları, yiyecek, ilaç... Herkesin çevresinde alerjisi olan en az bir kişi vardır. Bazıları alerjiler çok yaygındır, ancak çok az konuşulan başka alerjiler de vardır. Bunlardan biri su alerjisi olan akuajenik kurdeşendir (ürtiker).
Aquajenik ürtiker, sıcaklığı ne olursa olsun herhangi bir suya karşı nadir görülen bir alerji türüdür. İlk kez 1964'te teşhis edilen bu alerji, kadınlarda daha sık görülür. Akuajenik kurdeşen yani diğer halk adıyla suya bağlı kurdeşen, nadiren görülen ve suyla temas sonrasında ortaya çıkan, cilt üzerinde kızarıklık, kaşıntı, kabarcıklar şeklinde belirtiler gösteren ve alerjik reaksiyonla neden olan ciddi bir durumdur.
Bu hastalığa yakalanan kişiler çoğu zaman atakların önüne geçmek adına banyo yapmakta havuza girmekte hatta elini yüzünü yıkamaktan kaçınırlar. Bu zorlu dönem bazen psikolojik sorunları dahi neden olabilir.
AKUAJENİK KURDEŞENİN SEBEPLERİ NELERDİR?
Hastalığın sebepleri arasında nadiren genetik faktörler olsa da sağlıksız yaşam tarzına sahip olmak, uzun süre fast-food ve paketli ürün tüketimi, stres, havuzlarda klor kullanımı ve kullanılan bazı ilaçlar akuajenik kurdeşenin oluşumunu tetiklemekte ve ortaya çıkma olasılığının artmasına neden olmaktadır.
Akuajenik ürtiker teşhisi konan 14 yaşındaki genç bir kız alerjiyi şu sözlerle tanımlıyor: "Her duş aldığımda, ellerimi yıkadığımda ve hatta terlediğimde cildim tepki veriyor. O kadar çok acıyor ki, acı içinde ağlamaya başlıyorum, ama bunu yapmak durumu daha da kötüleştiriyor, çünkü benim kendi gözyaşlarıma da alerjim var."
AKUAJENİK KURDEŞEN TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Bilinen kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, tedavide alerjiyi tetikleyecek durumun ortadan kaldırılması önerilse de nedeni su olunca bu oldukça zordur. Bu sebeple, akuajenik kurdeşene yakalanan kişilerde alerji baskılayıcı ilaç tedavisi uygulanırken sağlıklı beslenme düzenine geçişte hastalığın seyrini azaltıp iyileşme sürecini hızlandırır. Diyetisyen Bilgen Tanyel akuajenik kurdeşene sahip olan kişilerin nasıl beslenmesi gerektiğini açıkladı.
Diyetisyen Bilgen Tanyel," Beslenme tedavisinde fast-food ve paketli ürünlerden uzak durmak, sağlıklı besinlere yönelmek, musluk suyu yerine temiz içme suyu kullanımının faydalı olduğu düşünülse de kesin bir tedavi yöntemi olduğu söylenemez."diyor
Bu çok özel alerjinin nedenleri bilinmemektedir ve şu anda bir tedavisi yoktur. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, topikal tedavilerin kullanımının da tartışmalı bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Bazı uzmanlar, akuajenik ürtiker yaşayan kişilerin cildinin, reaksiyonu tetikleyebilecek bazı bileşenler içerebileceğini düşünüyor.
Bu tür ürtikerin nadir görülmesi nedeniyle bu konudaki belgeler çok azdır. Bazı bilimsel araştırmalara göre, dünya çapında yaklaşık 50 kişi akuajenik üritier yaşamaktadır.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?