Gribe karşı aşı
Özellikle sonbahar dönemlerinde artış gösteren ve ileri yaş, çocuk, kronik hastalığı olan ve bağışıklık sistemi baskılanan kişilerde ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlar doğurabilen gribe karşı en etkili yol; aşı olmak
Dünya Sağlık Örgütü‘nün verilerine göre grip her yıl dünya nüfusunun yüzde 5‘ini etkiliyor. İnfluenza virüsüne karşın geliştirilen ve deri içine uygulanan yeni İntradermal Aşı ‘kolay mikroenjeksiyon sistemi’ sayesinde aşıya aynı zamanda bir konfor da kazandırdı.
Grip ile ilgili aklımıza takılan soruları Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları'ndan Prof. Dr. Gaye Usluer cevapladı:
- Grip ile nezle arasındaki fark nedir?
İnsanlarda solunum yolu enfeksiyonlarında etken olan 200’ün üzerinde virüs bulunmaktadır. Grip, influenza virüsü tarafından oluşturulan bir solunum yolu enfeksiyondur ve nezleden en önemli farkı daha ağır seyirli olmasıdır.
- Gripten korunmanın yolları neler?
Gribin bulaşmasında en önemli yol solunum yollarıdır. Öksürme ve hapşırmayla ortama yayılan etkenin solunarak alınmasıyla bulaşmaktadır. Solunum yoluyla bulaşan hastalıkların, bulaş yolunun önlenmesinin çok zor olması nedeniyle, gripten aşı ile korunma en geçerli önlemdir.
- Grip nasıl tedavi ediliyor?
Gribin tedavisi; esas olarak yatak istirahatı, yeterli sıvının alınması ve iyi beslenmedir. Ateşli dönemde ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir.
- Antibiyotikler tedavide etkili oluyor mu?
Antibiyotiklerin grip tedavisinde etkisi yoktur. Antibiyotik kullanımı gribi tedavi etmediği gibi, gribe ikincil ortaya çıkabilecek zatürre gibi bakteriyel kaynaklı enfeksiyonları da önleyici etkileri bulunmamaktadır. Ateşin uzun sürmesi, hastanın genel durumunun kötü olması ya da başka bazı özel koşullarda grip virüsüne etkili antiviral ilaçlar tedavide kullanılabilir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek gripten korunmada etkili oluyor mu?
Bağışıklık sistemini güçlendiren veya güçlendirdiği söylenen ilaçların grip tedavisinde yeri bulunmamaktadır.
- Bu yılki gribin adı belli mi? Nereden yayılacak?
Bu yılki gribin adını söylemek mümkün değil. Ancak geçen yıl salgın yapan tipler belli olduğu için 3 farklı grip virüsüne karşı korunmak gerekiyor.
Bunlar;
- A/California/7/2009 (H1N1)
- A/Perth/16/2009 (H3N2)
- B/Brisbane/60/2008
- Grip virüsü kilometrelerce uzaklardan tüm dünyaya nasıl yayılıyor?
Ülkeler arası ulaşımın kolaylaştığı, sınırların kalktığı günümüzde grip virüsünün yayılımı daha kolay olmaktadır.
- İnsanlar grip olacağım korkusu yaşıyor mu?
Kış aylarında özellikle risk gruplarında böyle bir korku olabiliyor.
- Grip Aşılarında yenilikler var mı?
İnfluenza virüsüne karşın geliştirilmiş yeni bir aşı bulunmaktadır. İntradermal (deri içi) uygulanan bu aşının uygulaması kolay olup mikroenjeksiyon sistemlidir.
- Neden grip aşısına deri-içine uygulanan bir sistem geliştirildi?
Derimiz bizi dış etkenlere ve mikroplara karşı koruyan en önemli organımızdır. Dolayısıyla doğuştan hepimizin derisinde kuvvetli bir savunma özelliği vardır. İşte bu özellikten faydalanmak ve özellikle kişilerin iğne korkusunu yenmek ve daha fazla kişiyi aşılamak için mikro iğneli grip aşısı geliştirilmiştir.Teknolojik açıdan grip aşının geldiği son nokta “mikroiğneli grip aşılarıdır”. Yapılan çalışmalar iğne korkusunun özellikle erişkinlerde aşı olmama sebepleri arasında olduğunu göstermektedir. Mikro grip aşısı 18-59 yaş arası erişkinleri daha yüksek oranda aşılamak için geliştirilmiştir.
Sağlık&Yaşam Dergisi