Güneş gözlüğü nasıl seçilmeli?
Gözlerimizi güneşin zararlı ışınlarına karşı korumak için kullandığınız güneş gözlüklerini seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Birçok kişi güneş gözlüğünü aksesuar olarak kullanıyor. Ancak uzmanlar güneş gözlüğünün aksesuar olmadığını ve gözlerimizi zararlı ışınlara karşı koruyan tek şey olduğunu belirtiyor. Çocukluk çağlarında edinilen güneş gözlüğü kullanma alışkanlığı ise göz sağlığını korumadan önemli bir adım olarak gösteriliyor.
GÜNEŞ IŞINLARI GÖZE NASIL ZARAR VERİYOR?
Güneş ışınlarına maruz kalmak farkında olmasanız da göz sağlığınızı olduk kötü etkiliyor. Uzun süre maruziyetin kısa vadedeki olumsuz etkileri; korneada kuruluk, kaşıntı, yanma, batma, ağrı, kanlanma gibi kendini gösterirken, orta vadede konjonktivada kalınlaşma ve göz eti oluşmasına ve göz çevresinde kırışıklıklara neden oluyor.
GÖZÜNÜZÜ KORUDUĞUNDAN EMİN OLUN
Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmanın uzun dönemdeki zararları arasında ise katarakt ve körlükle sonuçlanabilen sarı nokta hastalığına neden olması yer alıyor. Bu nedenle kullandığınız güneş gözlüğünün gözlerinizi koruduğundan emin olmanızda yarar var. Kalitesiz ya da sahte güneş gözlüğü takıldığında camdan UV ışınları yeterince emilemediğinden tüm zararlı ışınlar gözün hem merceğine hem de retina tabakasına daha fazla geçerek olumsuz etki yaratıyor.
CAMLARI ZARARLI IŞINLARI GEÇİRMEMELİ
Güneş gözlüğünün polarize, antirefle ve ultraviyole ışınlarını kırıcı nitelikte olması gerekiyor. Güneş ışınlarının yüzde 99-100’ünü engelleyebilen ultroviyole koruyuculu güneş gözlükleri kullanılması da gerekiyor. Güneş gözlüklerinin mutlaka garantili, sertifikalı, orijinal olmasına da dikkat edin.
- Takır takır öksürüğe neden oluyor! Bağışıklık sistemini düşürüyor, öldürmüyor ama süründürüyor
- Burun kuruluğu çekenlere doğal ilaç! Uzmanından şaşırtan öneri geldi: Birkaç damla kullanmak yeterli oluyor!
- Prof. Dr. Vedat Göral uyardı: Vücutta eksikliği saç dökülmesi, kabızlık ve şişkinliğe neden oluyor!
- 2023'te 8,2 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konuldu
- Görme yetisini kaybettiriyor! Tedavi edilmezse körlüğe neden oluyor, uzmanı uyardı: Erken teşhis şart