Hamileliğin ilk 3 ayında grip olursanız... Bu önlemleri alın!
Kış mevsiminde sık sık değişen hava şartları üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açıyor. Bu nedenle özellikle anne adayları ve bebeklerinin enfeksiyon risklerinden korunması çok önemli. Peki hamileyken grip olunursa ne yapılmalı? Hamileyken hasta olunduğunda ilaç içilir mi? Hamileler kendini gripten nasıl koruyabilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Figen Temelli Akın, anne adayları için bilinmesi gerekenleri tek tek anlattı
Hamilelik döneminde oluşan enfeksiyonların sonuçları, enfeksiyonun meydana geldiği yere göre değişkenlik gösterir. Fakat enfeksiyonun türü ve oluştuğu yer ne olursa olsun enfeksiyona zamanında müdahale edilmeli ve ilerlemenin önüne geçilmeli. Bilhassa gebelik döneminde anne adaylarının bağışıklık sistemi oldukça hassastır. Oluşan üst solunum yolu enfeksiyonları, anne adaylarının bağışıklık sistemini zayıflatarak dolaşım ve solunum yolunda normalde yaşanan sıkıntıları daha fazla hissetmelerine yol açar. Bu nedenle hamilelerin, beslenme düzeni, hijyen, ilaç kullanımı ve giyim gibi konularda çok yönlü önlemler alması gerekir.
GRİP BAŞKA NEZLE BAŞKA
Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar virüsler nedeniyle oluşur. Ancak ikisi de kendi içinde değişiklikler gösterir. Gripte yüksek ateş ve ikincil bakteriyel enfeksiyonlar görülürken soğuk algınlığında yüksek ateş yaşanmaz. Gripte 39 derece ve üzeri ateş, baş, kas-eklem ağrıları, bitkinlik ve öksürük görülür. Soğuk algınlığında ise burun akıntısı, hapşırma, boğazda yanma ve öksürük yaşanır.
HAMİLELERDE ATEŞ 39 DERECEYİ GEÇERSE...
Hamilelerde 39 derece ve üzerinde görülen ateş “yüksek ateş” olarak adlandırılır. Ateş 38 dereceye ulaştığında anne adayının alnına, koltukaltlarına ve diz kapaklarının arkasına soğuk kompres uygulanmalı. Anne adayı, ılık bir duş almalı ve ince giysiler giymeli. Şikayetler devam ediyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalı.
HAMİLELİĞİN İLK 3 AYINDA ATEŞ TEHLİKELİ
Yüksek ateş, hamileliğin ilk üç ayında tehlikelidir ve bebek için risk oluşturabilir. Bu nedenle doktor müdahalesine kadar bebek üzerinde olumsuz etki oluşmaması için yüksek ateşin önüne geçilmeli. Doktorun onayıyla birlikte parasetamol ilaçlar alınabilir. Bu tür ilaçların hamilelik üzerinde kötü bir etkisi yoktur.
ANNE ADAYLARI HASTA OLMAMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Anne adaylarının kış aylarında dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Sağlıklı havalandırma şartlarının sağlandığı mekanlarda bulunmaları bunlardan biridir. Çünkü iyi havalandırılmayan ortamlar, bulaşıcı hastalıkların daha kolay yayılmasına sebep olur. Bu nedenle kapalı ve kalabalık mekanlar hamileler için büyük riskler içerir. Bulaşıcı hastalıkların ve alerjilerin çoğalmasına neden olan bu koşullar, değişen hava şartlarıyla birlikte birçok hastalığa sebep olur. Bu nedenle anne adaylarına, vakit geçirdikleri mekanları özellikle de evlerini sıklıkla havalandırmaları önerilir. Ayrıca mümkün olduğu kadar hastalığı olan kişilerle yakın temasta bulunulmamalı. Eller devamlı temiz tutulmalı ve sık sık yıkanmalıdır. C vitamini ağırlıklı beslenilmeli, bol sıvı tüketilmelidir.
HER GÜN AÇIK HAVADA 30 DAKİKA YÜRÜYÜN
Kış aylarında tek parça kalın kıyafetler giyilmemeli, rahatsızlık vermeyen yünlü, pamuklu, yumuşak ve havalanabilir giysiler tercih edilmeli ve aşırı terlemekten kaçınılmalı. Anne adaylarının soğuk havalarda ısınmak için giydiği polyester, naylon ve sentetik giysiler oldukça zararlı. Bu tip giysiler, hava geçirme özelliği olmadığından terlemeye ve buna bağlı mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Kıyafetlerde koyu ve siyah renkler yerine canlı renkleri tercih etmek, hamile güzelliğini sergilemeye olanak verdiği gibi stresten, karamsarlıktan uzaklaşılmasına da yardımcı olur. Kış aylarında güneşten daha az yararlanıldığı içi her gün açık havada yapılacak yarım saatlik yürüyüş, gereken D vitamini için yeterli.
YATAK ODASINA HALI SERMEYİN
Sağlıklı bir uyku için yatak odalarının hijyeni de çok önemli. Burun tıkanıklıkları ve öksürüklerin önüne geçebilmek için evlerin sık sık süpürülmesi, yastık ve yorganların hijyenik koşullarda olması, sıklıkla değiştirilmesi ve ortamın tozlardan arındırılması gerekir. Evcil hayvanlar ise yatak odalarından uzak tutulmalı. Mümkünse yatak odalarında halı kullanılmamalı. Evlerde soba ve kaloriferlerin kuruttuğu havayı kaynayan bir çaydanlık ile nemlendirmek de faydalı. Nefes almakta zorlanılırsa 2-3 gün kadar burun spreyi kullanılabilir. Ayrıca deniz suyu spreyleri de tercih edilebilir. Burnu nemlendirmek için ortamın nemli tutulması gereklidir.
DOKTOR KONTROLÜNDE OLMADAN ASLA!
Eğer bakteriyel bir enfeksiyon durumu var ise doktor kontrolünde antibiyotik kullanımı gerekebilir. Ihlamur, zencefil, tarçınlı çay, C vitamini özellikle taze sıkılmış portakal suyunun rahatlatıcı etkisi olduğundan, tedavi uygulaması için bu içeceklerin de tüketilmesi önerilir.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?