Hamileliğinin son 3 ayında olan anneler dikkat!
Hamileliğin özellikle son 3 ayında yüksek ateş ile seyreden gribal enfeksiyonlar; erken doğuma, su kesesinin erken açılmasına, bebeğin enfeksiyona maruz kalmasına yol açıyor
Her yıl dünya nüfusunun yüzde 10-20’sinin hastalanmasına neden olan bir viral üst solunum yolu enfeksiyonu olan grip virüsü (Influenza A,B,C) esas olarak solunum yoluyla bulaşıyor ve kış döneminde özellikle hamilelerde en sık görülen enfeksiyon etkeni oluyor. Hamilelerde gribe yakalanma konusunda daha fazla risk altındalar. Bunun en önemli nedeni hamilelik süresince bağışıklık sisteminin zayıflaması.
Acıbadem International Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Banu Duru, grip virüsünün bağışıklık sistemi diğer kişilere göre daha zayıf olan hamile kadınlara kolaylıkla bulaştığına ve daha ağır seyrettiğine dikkat çekerek “Hamileliğin özellikle son 3 ayında yüksek ateş ile seyreden gribal enfeksiyonlar; erken doğuma, su kesesinin erken açılmasına, yeni doğanın enfeksiyona maruz kalmasına yol açabiliyor. Çünkü yüksek ateş, lökositoz ve öksürme ile beraber karın içi basıncın artması gibi durumlarda rahim kasılmaları başlayabiliyor ve su kesesi zayıf bir noktadan açılabiliyor. Bu da erken dönemde doğumu başlatıyor. Dolayısıyla anne adaylarının gripten korunmaları çok önemli.” diyor.
AKCİĞER VE KALBİ VURUYOR
Grip anne adaylarında; akciğerlerde zatürree, bronşit, akciğer absesi gibi enfeksiyonlara, kalpte de viral enfeksiyonu ile streptokok bakterisinin yol açtığı kalp kapakçık iltihabına neden olabiliyor.
Öyle ki 37-42 haftalık hamile kadınlar, doğum sonrası 1-6 ay geçmiş kadınlara kıyasla özellikle akciğer ve kalp problemleri nedeniyle 5 kat daha fazla hastanede yatma riski taşıyor. Hamile olan astım hastası kadınlar grip sezonunda özellikle hastaneye yatma açısından yüksek risk altındalar.
AŞI OLMAK ÇOK ÖNEMLİ
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Banu Duru, hamilelikte gripten korunmak için en etkili önlemlerden birinin aşılanmak olduğunu belirterek şunları söylüyor:
“Grip aşısı, canlı virüs içermeyen, hamilelikte ve emzirme döneminde kullanılabilen güvenli bir aşıdır. Amerikan Jinekolog ve Obstetrisyenler Birliği 2000 yılı Aralık ayında yayınladığı görüşünde; salgın mevsiminde hamileliğin 2. ve 3. trimesterlerinde olan kadınlara grip aşısı olmalarını öneriyor. Aşı sonrası annede gelişen antikorlar bir miktar bebeğe de geçerek yaşamın ilk aylarında onu da gribe karşı koruyor. Grip mevsimi genelikle kasım-aralık aylarını kapsıyor. Dolayısıyla aşı için en ideal dönemi ekim ayı ile kasım ayı ortasına kadar olan dönem oluşturuyor. Gripten korunmak için alınabilecek diğer tedbirler ise salgın döneminde kapalı yerlerde uzun süre kalmamak, maske kullanmak, elleri sık sık yıkamak ve etkin hijyen sağlamak.”
TÜM ÖNLEMLERE RAĞMEN GRİP OLDUYSANIZ...
Viral bir enfeksiyon olduğu için antibiyotik tedavisi önerilmiyor. Dolayısıyla hekiminiz tedavide semptom hafifletici ilaçlara ve semptomatik tedaviye başvuruyor.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Banu Duru, bu süreçte dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıralıyor:
• En iyi ve en etkili destek tedavisi istirahattir. Mümkünse yatakta birkaç gün istirahat edin.
• Yatarken başınızı yukarıda tutun. Bunun için 2 veya daha fazla yastık kullanın. Başınızın yukarıda olması geniz akıntısının vereceği rahatsızlığı azaltacaktır.
• Bulunduğunuz ortamın yeteri kadar sıcak ve iyi havalandırılmış olmasına dikkat edin.
• Havanın nemli olmasını sağlayın.
• Günde en az 10 bardak, su ve meye suyundan oluşan sıvı alın.
• Boğaz ağrısını gidermek için pastil kullanabilirsiniz.
• Ateş düşürücü amaçlı ilaçlardan yararlanabilirsiniz.
• Burun tıkanıklığı için tuzlu su ya da okyanus suyundan faydalanabilirsiniz.
- Akciğer kanserinin en büyük sebebi sigara
- Dünyada en sık görülen üçüncü ölüm neden 'İnme'
- Bilinçsiz kullanılan kan sulandırıcılar ölüme götürebilir
- Takır takır öksürüğe neden oluyor! Bağışıklık sistemini düşürüyor, öldürmüyor ama süründürüyor
- Burun kuruluğu çekenlere doğal ilaç! Uzmanından şaşırtan öneri geldi: Birkaç damla kullanmak yeterli oluyor!