Havuz ve denizde gözleri enfeksiyondan korumak için yapılması gerekenler
Yaz tatillerinde göz enfeksiyonu riski söz konusu olduğunda, hem deniz suyu hem de havuz suyu potansiyel olarak sorun yaratabildiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzm. Doç. Dr. Sevil Karaman, “Ancak dikkate alınması gereken bazı önemli farklılıklar vardır. Deniz suyu, bakteriler, virüsler ve parazitler de dahil olmak üzere çeşitli mikroorganizmalar içerir ve bunlar gözlerle temas ettiğinde göz enfeksiyonlarına neden olabilir. Kanalizasyon veya tarımsal atık gibi kirleticiler deniz suyunu kirletebilir ve enfeksiyon riskini artırabilir. Tuzlu suyun kendisi, özellikle uzun süre maruz kalındığında veya gözler zaten tahriş olmuş veya hasar görmüşse, gözler için tahriş edici olabilir” diye konuştu.
Göz Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Sevil Karaman, deniz ve havuza girerken göz enfeksiyonuna yakalanmamanın ipuçlarını açıkladı. Doç. Dr. Karaman, “Gözlerinizi suya maruz kalmaktan korumak için iyi oturan yüzücü gözlükleri takın. Göz enfeksiyonu riskini artırabileceğinden kontakt lenslerle yüzmekten kaçının. Bulanık veya kirli görünen suda yüzmekten kaçının. Özellikle deniz suyu veya havuz suyuna maruz kaldıysanız, yüzdükten sonra gözlerinizi tatlı suyla yıkayın. Yüzdükten sonra gözde kızarıklık, ağrı, akıntı veya görme sorunları yaşarsanız tıbbi yardım alın, çünkü bunlar bir göz enfeksiyonunun belirtileri olabilir” dedi.
BAKIMI DÜZGÜN YAPILMAYAN HAVUZ DAHA TEHLİKELİ
Uygun klorlama seviyelerine ve filtreleme sistemlerine sahip bakımlı yüzme havuzlarının ise enfeksiyon etkenlerini barındırma riskinin genellikle daha düşük olduğunu belirten Doç. Dr. Karaman, şöyle devam etti: Ancak, havuz uygun şekilde klorlanmaz veya bakımı yapılmazsa, göz enfeksiyonlarına neden olabilecek bakteri ve diğer mikroorganizmalar için bir üreme alanı haline gelebilir. Klorun kendisi de, eğer yüksek seviyelerde mevcutsa, gözleri tahriş edebilir ve gözler zaten tehlikedeyse enfeksiyon riskini potansiyel olarak artırabilir. Genel olarak, havuz suyunun göz enfeksiyonları açısından deniz suyundan daha az riskli olduğu düşünülmektedir, tabii havuzun bakımının düzgün yapılması ve klorlanması şartıyla. Bununla birlikte göz enfeksiyonu riskini en aza indirmek için her iki ortamda da önlem almak önemlidir.
YÜZDÜKTEN SONRA KIZARIKLIK VE AĞRI VARSA DİKKAT
Doç. Dr. Sevil Karaman, yüzerken göz enfeksiyonlarını önlemek için yapılabilecekleri şu şekilde açıkladı:
“Gözlerinizi suya maruz kalmaktan korumak için iyi oturan yüzücü gözlükleri takın.
Göz enfeksiyonu riskini artırabileceğinden kontakt lenslerle yüzmekten kaçının.
Bulanık veya kirli görünen suda yüzmekten kaçının.
Özellikle deniz suyu veya havuz suyuna maruz kaldıysanız, yüzdükten sonra gözlerinizi tatlı suyla yıkayın.
Yüzdükten sonra gözde kızarıklık, ağrı, akıntı veya görme sorunları yaşarsanız tıbbi yardım alın, çünkü bunlar bir göz enfeksiyonunun belirtileri olabilir.
Bu önlemleri alarak ve potansiyel risklere karşı dikkatli olarak, göz enfeksiyonu gelişme olasılığını en aza indirirken yaz tatilinizin tadını çıkarabilirsiniz.”
- 10 yetişkinden birinde görülüyor! Sigara içmeyenler de risk altında
- Kalp krizi gittikçe yaygınlaşıyor! Her 15 saniyede bir insanda görülüyor
- Akciğer tomografisi ile kanserde erken teşhis mümkün
- Prematüre bebekleri korumak için eve misafir kabul etmeyin
- DSÖ: 2023'te dünya genelinde tahminen 10,3 milyon kızamık vakası görüldü