Beden SağlığıHavuzda bekleyen tehlike...

Havuzda bekleyen tehlike...

Paylaş
Havuzda bekleyen tehlike...

Belirli periyotlarla kimyasal ve fiziksel kontrolleri yapılmayan, ilaçlamaları ihmal edilen havuzlar sağlığımız açısından büyük tehlike oluşturuyor

Hava sıcaklığı pek çok yerde 30 dereceye ulaştı. Ege ve Akdeniz bölgelerinde havuz ve deniz sezonu açıldı. Sıcaktan bunalan kendisini sahillere ve havuz kenarlarına atıyor. Fakat tam da bu mevsimde uzmanların uyarılarına kulak asmak gerekiyor.

Habertürk'ten Begüm Çelikkol'un haberine göre, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vehbi Altunçul, "Belirli periyotlarla kimyasal ve fiziksel kontrolleri yapılmayan, ilaçlamaları ihmal edilen veya bilinçsiz olarak yapılan, hijyenik olmayan havuzlar sağlığımız açısından büyük tehlikeler oluşturabiliyor" diyor.

"Yaz mevsiminin yaklaştığı şu günlerde, yazın bunaltıcı sıcağını bertaraf edebilmek amacıyla, denize ve havuza girmeyi, böylelikle vücudumuzu kısa bir süre de olsa ferahlatmayı hep hayal etmişizdir" diyen Doç. Dr. Altunçul şöyle devam ediyor: "Ancak, deniz ve havuzların büyük risk taşıdıklarının bilincinde olsak da, bana bir şey olmaz mantığı ile koca bir tatili kendimize zehir edebileceğimizi hiç düşünmüyoruz".

HEPATİT A, HEPATİT E TEHLİKESİ

Havuzlarda bizi ne gibi tehlikeler bekliyor?

Özellikle genital mantar enfeksiyonları, bakteriyel vajinit, molluscum cantagiosum, legionella pnumophila (lejyon hastalığı) ve trikomanas enfeksiyonlarına sıkça rastlanılıyor. Ayrıca iyi bakımı yapılmayan havuzların hepatit A, hepatit E, kriptosporidum, koli basili, giardia, shigella, dizanteri, tifo ve para tifo gibi ateşli ishal yapan mikroorganizmalar, göz, kulak, burun, boğaz enfeksiyonlarına da neden olabiliyor. Ayrıca; mantar, impetigo ve uyuz gibi enfeksiyonların bulaşması da ihtimal dahilinde.

Peki risklerden nasıl korunabiliriz? Havuzlardan yararlananlar nelere dikkat etmeli?

Ateşli bir enfeksiyon veya diare (ishal) geçiren kişiler hastalık semptomları ortadan kalkmış olsa bile, yaklaşık 1 hafta havuza girmesinler. Ayrıca havuz civarında, dışarıda kullandığımız ayakkabı ve terlikle kesinlikle dolaşmamalıyız.

Havuza girmeden önce, ayakların antiseptik suya batırılarak dezenfekte edilmesi ve mutlak surette duş alınması gerekmektedir. Aksi takdirde milyonlarca mikro organizma havuzu kirletecektir. Naylondan imal edilmiş mayo ve benzeri aksesuarlar kullanılmamalı, ıslak mayo ile oturulmamalı ve derhal kurulanmalı. Havuz kenarında ki bilgilendirme tabelalarından, havuzun düzenli bakımının yapılıp yapılmadığı incelenmeli, aksaklık varsa yetkililer uyarılmalı.

ÇOCUKLAR İÇİN DİKKAT EDİLECEKLER

Ebeveynler ne yapmalı? Erken tatile çıkamayacak aileler çocuklarını havuza götürebilirler.

Çocukların havuza tuvaletlerini yapmamaları ve tükürmemeleri sağlanmalılar. Ayrıca onların da havuzdan su yutmamalarına dikkat edilmeli. Çocuk bezi ile çocuklar havuza sokulmamalı, çocuk bezleri havuz kenarında değiştirilmemelidir. Kulağı rahatsız olan kişiler kulak tıkacı takmalı. Evcil hayvanlar havuza kesinlikle sokulmamalıdır.

Yetkililer tarafından dikkat edilmesi gerekli olanlar nedir?

Havuzlar periyodik olarak kimyasal ve fiziksel olarak hijyenik kurallara uygun olarak temizlenmeli ve ilaçlanmalı. Havuzun filtre sistemlerinin aksaksız olarak sürdürülmesi gerekir. Klorlama ve dezenfeksiyon işlemleri sürekli olarak sürdürülmeli (normal klor seviyesi 0.8 mg/Lt). Ancak normal dozlarda klor uygulamasının yeterli olmadığı, dozun daha yüksek tutulması gerekliliği bilim adamlarınca vurgulanıyor. Aşırı güneş ışınları tarafından klorun aktivitesinin etkilenebileceği, böylelikle etkisinin de büyük ölçüde değişimler gerçekleşebileceği söz konusu. Yetkililerin bu konuda da dikkatli olmaları gerekiyor.

DENİZE GİRERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Havuzu konuştuk peki ya denizlerdeki tehlikeler neler?

Deniz suyunun daha az risk taşıdığı bir gerçek. Deniz suyu büyük ölçüde atmosferden oksijenleniyor. Ayrıca, bazı akıntılar da deniz suyunda sirkülasyon sağlıyor. Deniz suyundaki tuz oranının fazlalığı ise, havuzlara oranla enfeksiyon kapma riskini düşürüyor. Havuzların küçük ve sınırlı bir alanı kapsaması riski artırıyor.

Denizden de yararlanırken bazı kriterlere dikkat etmemiz gerekmekiyor. Şöyle ki, şayet deniz göz ile görülebilir bir kirliliğe sahip, köpüklü, yeşil bir renk almış denizlerde yüzmek sağlık açısından sakıncalıdır. Ayrıca, lağım suyu karıştığından şüphe edilen o bölgeye yakın yerlerde de denize girmek tehlikelidir.

DUŞ ALARAK GİRİN

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Kemal Sarıca ise, "Özellikle çocuklar erişkin havuzlarını kullanıyorlarsa, havuz kullanımı ile ilgili kurallardan haberdar edilmelidir. Çünkü çocukların havuz temizliğine yeteri kadar dikkat etmemesi, idrar yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Bunun için havuza duş alarak girilmesi, hijyenik önlemlerin alınması, çıktıktan sonra mutlaka tekrar duş alınması, havuzun düzenli olarak temizlenmesi, hijyenik özelliklerinin sık araştırılması ve herhangi bir problemde anki bakteriyel özelliklerinin artırılması, tüm bunların yanında havuz suyunun gereğinde değiştirilmesi büyük önem arz eder" diyor.

MANTAR, GÖZ- KULAK ENFEKSİYONU ARTIŞ GÖSTERİYOR

"Özellikle tatil dönemlerinde insanların ortak kullanım alanı olan havuzlar, bazı vücut enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor" şeklinde konuşan Prof. Dr. Sarıca, "Kulak, göz, cilt (mantar) enfeksiyonları ile ishal gibi sindirim sistemi sorunları, havuz enfeksiyonlarından sadece birkaçı. Cilt ve vajinal mantarlar, göz- kulak enfeksiyonu yaz aylarında büyük artış gösteriyor" şeklinde devam ediyor.

2

Haberin Devamı