Beden SağlığıHayatı 'sindire sindire' yaşayın

Hayatı 'sindire sindire' yaşayın

Paylaş
Hayatı 'sindire sindire' yaşayın

Uzmanlar uyarıyor: "Hayat dost bakterilerle sindire sindire yaşandığında sağlıklı olur. Bağırsaklardaki bakterileri doyurmak gerekir. Onlar doyup uygun gıda maddeleri oluşturduklarında bizi koruyabilirler"

Sağlıklı Yaşam Koçu Dr. Murat Beksoy anlatıyor:

Haberin Devamı

''Alışkanlık ve yaşam biçimi bağırsak florasını etkiler. Sağlıklı kalmak için yoğurt ve kefiri düzenli olarak almak yeterlidir. Ancak hastalık döneminde dışarıdan takviye almak şarttır. Takviye alınan probiyotiğin de bağırsağa ulaşması çok önemlidir çünkü dost bakteriler yeterince olmadığında bağırsağın geçirgenliği bozulur. Bağırsaktaki geçirgenliğin bozulması ile bağışıklık sistemi zayıflar, hastalığa açık hale gelinir. Bu şartlarda zararlı bakteriler kolayca kana karışabilir. Kanda mikrop üremeye başlar.

* Probiyotik Nedir?

Sindirim sistemindeki dengeyi sağlayan dost bakterilerdir. Bu bakteriler aynı zamanda doğal bağışıklık sistemi koruyucusu olarak da hareket eder. Probiyotik kelime anlamı olarak ise Yunanca’da “yaşam için” anlamına gelir. Probiyotiklerin etkilerini artıran ve dost bakteri probiyotikleri besleyen bir de prebiyotikler vardır. Bağırsak florasındaki yararlı, dost bakterileri besleyen, bağışıklık sistemine destek olan sindirilemeyen besin bileşikleridir.

Haberin Devamı

* Dost bakterilerin kanıtlanmış faydaları ve yararları nelerdir?

Yapılan birçok bilimsel çalışma gösteriyor ki bilim ve tıp dünyası probiyotiklerin birçok hastalığın tedavisindeki etkinliğini kanıtlamıştır.

Probiyotiklerin faydaları:

• Yetersiz beslenme sonucu oluşan kabızlıkta düzelme sağlayarak sindirim sisteminde konforu sağlar ve bağırsak florasını güçlendirir.

• Geçirilen enfeksiyonlara bağlı olarak kullanılan oral antibiyotikler, bağırsak florasındaki probiyotik sayısını azaltır ve ishale sebep olur. Bu durumda dışarıdan oral olarak alınan probiyotikler ishal olgularının azalmasını sağlamaya yardımcı olur.

• Kadınlarda, genital enfeksiyonlar ile ilgili semptomları gidermede ve üriner sistem enfeksiyonlarında tedaviyi destekleme özellikleri ile de kullanılmaktadır.

• Çocuklarda ise önemi zaten tartışılmaz; sıklıkla karşılaşılan alerjik hastalıklardan korunmada, sindirim sisteminin düzenlenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde oldukça etkili olmaktadır.

* Kimler probiyotik kullanmalıdır?

Haberin Devamı

- İshal, kabızlık, karında şişkinlik, hazımsızlık, sindirim güçlüğü problemi

- Akut diare yaşayanlar

- Irritable bağırsak sendromu olanlar

- Bağırsak ve alerjik reaksiyon problemi olanlar

- Bağışıklık sistemi zayıf olanlar

- Cerrahi operasyon sonrası hastalar

* Probiyotik seçiminde nelere dikkat edilmelidir?

Probiyotikler ısı, sıcaklık, basınç gibi fizyolojik faktörlerden çok çabuk etkilenen narin yapıya sahip dost bakterilerdir. Bu nedenle bir ürünün içeriğinde bulunan probiyotik bakteri sayısından çok, bağırsağa ulaşabilen canlı bakteri sayısı önemlidir ve kullanılacak ürünlerin üretim teknolojisi ve kaplama metodu bu anlamda büyük önem teşkil eder. Bu üretim ve kaplama metoduna sahip olmayan probiyotikler mide asidinden hasar almadan geçemez, dost bakteri probiyotikler bağırsağa ulaşamaz ve yeterli derecede etki gösteremez. Bu sebeple, yüksek stabilite sağlayacak; probiyotikleri uzun süre canlı tutabilecek proses teknolojisi şarttır."