İdrar kaçırma kimlerde daha sık görülüyor?
İdrar kaçıma sorunu kadınlarda, erkeklerden çok daha sık görülen sorunlardan biridir ve psikolojik, cinsel ve sosyal olarak olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle idrar kaçırmada cerrahi ve ilaç tedavilerine ilgi giderek artıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, özellikle ilerleyen yaşlardaki kadınlarda görülen idrar kaçırma problemi ile ilgili merak edilenleri anlatıyor.
Kadınlarda idrar kaçırma, idrarın farkında olmadan dışarı sızmasıdır. Gülme, ıkınma ve öksürme esnasında görülen idrar kaçırma tipi; stres tipi idrar kaçırma iken , aniden sıkışarak tuvalete yetişemeyen hastalarda görülen tip; sıkışma tipi idrar kaçırmadır. Bazı durumlarda her iki tip beraber (mikst tip) görülebilir. Sıklıkla vajinası aşırı genişelemiş hastalarda görüldüğünden, hastanın talebi üzerine idrar kaçırma ameliyatı vajina estetiği ile birlikte de uygulanabilir.
Birçok kadının zor vajinal doğumlardan sonra idrar kaçırma yaşamaya başladığı gözlemlenmiştir. Çünkü vajinal doğum esnasında bölgede kas ve bağ dokuda bazı hasarlar ortaya çıkabilir veya vajina aşırı genişlediğinde idrar kesesinde sarkma meydana gelerek idrar kaçırmayla sonuçlanabilir. Aynı zamanda yaşla veya menopozla birlikte kollajen bağ dokusunun zayıflamasına bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
VAJİNAL LAZERLE VE CERRAHİ OLARAK TEDAVİ
İdrar kaçırma şikayeti olan hastaların öyküsü ayrıntılı olarak alınmalıdır. İdrar kaçırma tipi analiz edilir ve bazı spesifik bulguların bir araya getirilmesi gerekir. İdrar kaçırmanın kişilerin sosyal ve cinsel yaşamlarını ne kadar etkilediğini belirlemek için kullanılabilecek özel ölçekler de vardır.
Tıbbi öykü tamamlandıktan sonra jinekolojik muayene yapılabilir. Muayene sırasında hastanın mesanesinde sarkma olup olmadığı ve karın içi basıncı yükseldiğinde idrar kaçırma meydana gelip gelmediği belirlenir. Uygun tedavi seçenekleri idrar kaçırma tipine göre değişir.
İDRAR KAÇIRMA PROBLEMİ LAZER İLE TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Bazı idrar kaçırma tipleri lazer ile tedavi edilebilir. Lazer tedavisi kesisizdir ve herhangi bir kesi ve ağrı olmadığı için hasta anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Lazerle inkontinans tedavisi ameliyat, kesi veya dikiş olmadan, ayaktan tedavi şeklinde uygulanır. Lazer ve termal etkilerin uygulanması ile kollajen doku üretimi artar ve bu dokuların üretimi vajinal ve pelvik kasları sıkılaştırırken mesane desteği de artar. Lazer tedavisi 25-30 dakika sürebilir. Bireysel ihtiyaçlara göre değişmekle birlikte altı haftalık aralıklarla üç seans önerilmektedir.
Lazerle idrar kaçırma tedavisi ile hastanın cinsel hayatı da olumlu etkilenebilir. Çünkü bu tedavi aynı zamanda vajinada daralmayı da sağlar. Lazer radyofrekans tedavisi cerrahi müdahale gerektirmez, işlem süresi kısadır, etkisi iyidir ve enfeksiyon riski son derece düşüktür.
CERRAHİ TEDAVİ
Stres tipi idrar kaçırma, genellikle ameliyatla tedavi edilirken, sıkışma tipi idrar kaçırma çoğunlukla ilaçla tedavi edilir. Yapılacak ameliyat alanında deneyimli bir doktor tarafından yapılmalıdır.
Bu işlem esnasında karın içine girilmez. Vajinal yoldan uygulanan bu işlemde İdrar drenaj kanalının çıkışına hamak benzeri bir askı koyarak bölge desteklenir. Bu sayede hasta idrarını daha iyi tutabilir. Sıkışma inkontinansı meydana gelirse, ek ilaç verilebilir.
CERRAHİ TEDAVİ ESNASINDA VAJİNOPLASTİ (VAJİNA DARALTMA) YAPILMASININ İDRAR KAÇIRMAYA FAYDASI
İdrar kaçırma şikayeti çoğunlukla normal doğum yapmış, vajinası fazla genişlemiş hastalarda görülür.
Bu durumda vajina ön duvarının daraltılması ile sonuçlar daha yüz güldürücü hale gelir. Vajina daraltma ameliyatı, idrar kaçırma ameliyatı ile aynı esnada uygulanabilir. Lokal veya genel anestezi altında yapılabilen bir işlemdir. Vajina girişinden, vajina içine doğru ortalama 6-7 cm uzunluğunda fazla genişlemiş doku çıkarılarak ve vajina içine emilebilir cerrahi dikişlerle tekrar dikilir. Böylece vajina daralır ve idrar kesesi alttan desteklenerek, sarkması engellenir.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?