İnatçı tansiyonun nedeni apne olabilir
Uykuda geçici solunum durması olan apne sorunu yaşayanlarda hipertansiyona daha fazla rastlanıyor. Çalışmalara göre, dirençli hipertansiyon hastalarının büyük bir kısmı aynı zamanda apne hastası
Uyku apnesi ile inatçı hipertansiyon arasındaki ilişkiye dikkat çeken Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, bu ilişkiyi göz önünde bulundurmanın, bazı hastaları yıllarca boş yere ilaç kullanmaktan kurtaracağını söyledi. Baykal, uyku apnesi ve hipertansiyon bağlantısına dair şunları söyledi:
“Dünyada on binlerce kişi üzerinde hipertansiyon araştırmaları yapılıyor. Tansiyon hastalarından % 34’ünün ilaca rağmen tansiyonlarının kontrol altına alınamadığı tespit edildi. Hipertansiyon hastalarının % 15’i ilaçla kontrol altına alınamayan dirençli hipertansiyon hastasıdır. Dirençli hipertansiyon hastalarının ise büyük bir kısmı aynı zamanda uyku apnesi hastasıdır. Uyku apnesini tedavi etmek, bu hastaların boş yere ilaç almalarını önlemeye yetecektir. Üzülerek görüyorum ki, hipertansiyonla ilgilenen değerli uzmanlar bu noktaya gereken önemi vermemektedir. Oysa uyku apnesinden şüphelendikleri ve tedaviye yanıt alamadıkları hipertansiyon hastalarına uyku tetkiki yaptırsalar asıl nedeni ortaya koyacaklar.”
Kendisine başvuran uyku apneli hastaların büyük bir kısmının hipertansiyona meyilli olduğunu vurgulayan Baykal, “Araştırmalar göstermiştir ki uyku apnesi; şişmanlık, alkol ve sigara gibi diğer faktörlerden bağımsız olarak tansiyon yüksekliğine yol açar. Bu hastalardaki hipertansiyon saatteki soluk durma sayısı ile doğru orantılıdır” dedi.
TEDAVİ EDİLMEZSE ÖLÜM RİSKİ ARTAR
Uyku apnesinin sadece hipertansiyon değil aynı zamanda kalp fonksiyon bozukluğu ve enfarktüs nedeni olarak da kabul edildiğini söyleyen Dr. Baykal bu durumu, “Uykuda solunum durması olunca kişide nefes alma çabası artar. Bir süre sonra akciğer genişler, kalp ve büyük damarlar etrafındaki basıncı etkiler, ayrıca beynin oksijensiz kalması da hipertansiyon gelişiminde rol oynar” şeklinde açıkladı.
Baykal, tedavi edilmemiş apne hastalığında ölüm riskinin normal bireylere göre % 300 arttığını, ayrıca bu hastalarda beyin kanaması ve felç riskinin de yükseldiğini söyledi. Uyku apnesinin kişinin yaşam kalitesini bozan bir hastalık olduğunu vurgulayan KBB ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, “Tüm sistemler gibi kalp-damar sistemi de yakından izlenmeli, hipertansiyonlu uyku apnesi hastalarının tedavi edilmesiyle birlikte kan basıncının önemli ölçüde düştüğü unutulmamalı” şeklinde konuştu.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?