Kabızlık giderici ilaçlar alışkanlık yapıyor mu? (Kabızlığa iyi gelen yiyecekler)
Kabızlık giderici ilaçların alışkanlık yaptığına dair yaygın bir düşünce var. Peki kabızlık ilaçları gerçekten alışkanlık yapar mı, kabızlık ilaçları nasıl ve ne kadar süre kullanılmalı?
Kabızlığın çok sayıda hastada bazı davranış değişiklikleri ve nefes egzersizleri ile kısa süreli ilaç tedavisiyle çözüme ulaştırılabildiğini ifade eden Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof.Dr. Serhat Bor’a göre kabızlık önleyici ilaçların alışkanlık yaptığı söylemi yanlış.
Prof. Dr. Serhat Bor stres, düzensiz beslenme, katkı maddeleri, yoğun iş temposu ve edinilen bazı alışkanlıkların, kabızlık yakınmasıyla başvuruların artmasına neden olduğuna değinerek, kabızlığın yaşam kalitesini ciddi oranda bozan bir sorun olduğuna işaret etti.
Mutlu bağırsaklar için tüketmeniz gereken 5 besin (Bağırsakları ne çalıştırır?)
Kabızlığın, günlük pratikte gastroenteroloji uzmanlarının en sık gördüğü olgular ve aile hekimleri arasında en fazla konulan tanılar arasında bulunduğunu anlatan Prof.Dr. Serhat Bor, şu bilgileri paylaştı:
"Ülkemizde fonksiyonel bağırsak hastalığı yüzde 22,4, kabızlık yüzde 8,3 sıklığında bulunmuştur. Kadınlarda daha sık görülür. Her yaşta görülebildiği gibi gebelik, stres, hareketsizlik, aşırı diyet yapılması, tiroidin az çalışması, nörolojik hastalıklar gibi rahatsızlıklar ve özellikle ilaçlar tetikleyici olabilir. Yaşlılarda sıklığı ve ciddiyeti artmaktadır. Ölüm riski hiç olmasa da bazen hastaları bezdirecek kadar şiddetli yakınmalar oluşturur."
'POSASIZ BESLENMEK KABIZLIĞA YOL AÇAR'
Alarm bulguları denilen tehlike işaretleri olmadığı durumlarda kolonoskopi gibi ileri inceleme gerekmediğine işaret eden Prof.Dr. Serhat Bor, kabızlığın tedavisine ilişkin şunları kaydetti:Kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa iyi gelen yiyecekler
"Çok sayıda hastada, birtakım davranış değişiklikleri ve nefes egzersizleriyle ve sadece kısa süreli ilaç tedavisiyle çözüme ulaştırılabilir. İlk yapılması gereken, yaşam tarzında kabızlığa yol açan nedenlerin ortadan kaldırılmasıdır. Örneğin tuvalet seçerek dışkılamayı ertelemek, az sıvı almak, posasız beslenmek kabızlığa zemin hazırlar. İlaçlarla ilgili çok sayıda yanlış inanış mevcuttur. En sık söyleneni kabızlık önleyici ilaçların 'alışkanlık' yaptığı veya bağırsaklara zarar verdiğidir. Bu söylemler yanlıştır. İlaç tedavisinde ülkemizde yakınlarda kullanılmaya başlanan polietilen glikol grubu ile laktuloz en başarılı olanlarıdır. Ne yazık ki ilk sayılan grup SGK tarafından ödenmemektedir. Yurt dışında yeni ve başarılı ilaçlar geliştirilmiş olmakla birlikte mevcut fiyat politikaları nedeniyle yıllardır ülkemizde piyasaya yeni ilaç çıkarılmamaktadır."
- Takır takır öksürüğe neden oluyor! Bağışıklık sistemini düşürüyor, öldürmüyor ama süründürüyor
- Burun kuruluğu çekenlere doğal ilaç! Uzmanından şaşırtan öneri geldi: Birkaç damla kullanmak yeterli oluyor!
- Prof. Dr. Vedat Göral uyardı: Vücutta eksikliği saç dökülmesi, kabızlık ve şişkinliğe neden oluyor!
- 2023'te 8,2 milyon kişiye tüberküloz teşhisi konuldu
- Görme yetisini kaybettiriyor! Tedavi edilmezse körlüğe neden oluyor, uzmanı uyardı: Erken teşhis şart