Kavunun faydaları ve zararları nelerdir? Ne işe yarar? Kavun nasıl tüketilmeli?
Kavun kavunu yazın serinletici bir atıştırmalıktır ve kişinin sağlığına fayda sağlayabilecek besin maddeleri içerir.Çocuklar ve yetişkinler arasında popüler olan kavun, ferahlatıcı, sağlıklı ve kolay bir yaz tatlısı olurken, yüksek su içeriği dehidrasyonu önlemeye yardımcı olur .Bu meyve türü ayrıca çeşitli vitaminler , mineraller ve antioksidanlar içerir.Kavun en çok tüketilen meyvelerden bir tanesidir. Özellikle yaz mevsiminde kavun tüketimi bir hayli fazla artmaktadır. Kavunun ana vatanı ise Orta Asya ve Anadolu'dur. Kabakgiller ailesinden gelen bir meyvedir. Kavunun henüz gelişmemiş haline ise kelek denilmektedir. Otsu bir meyvelerden olan kavun saçak köklere sahiptir. Toprağın altında yetişen meyvelerden bir tanesidir. Kavunun gövdesi oldukça fazla gelişmiştir. Bundan dolayı kavunun bir gövdesi oldukça fazla uzayabilir. Türkiye'de de en fazla yetişen meyvelerden bir tanesidir. Kavun Türkiye'de en fazla Ege bölgesinde yetişmektedir. Özellikle Manisa Kırkağaç kavunu meşhur bir kavundur.
Kavun yaz aylarının vazgeçilmez bir meyvesi olarak bilinmektedir. Vücuda pek çok faydası olan kavun aynı zamanda düşük kaloriye sahip bir meyvedir. Kalp damar sağlığından başlayarak vücudun pek çok sistemini etkileyen meyve ayrıca kilo verdirmeye de yardımcı bir meyvedir.
Kavunun faydaları nelerdir?
1) Kansere karşı etkilidir
Kavundaki beta karoten, tokoferol ve diğer antioksidanlar, oksidatif stresin neden olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olabilir. Düzenli olarak yaz aylarında kavun tüketmek kanserli hücrelerin büyümesini ve kanserli hücrelerin oluşmasını engeller. Bundan dolayı kansere karşı etkili bir meyve olduğundan bahsedebiliriz. Kavun kanserli hücreleri yok eder.
2) Bağışıklık sistemini güçlendirir
Bağışıklık sistemini güçlendiren meyvelerden bir tanesi olan kavunu düzenli olarak tüketmeniz gerekmektedir. Kavun yoğun miktarda potasyum ve c vitamini içermektedir. Bu şekilde kavun tüketmek son derecede faydalı olacaktır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı daha iyi bir vücuda sahip olmanızı sağlar.
3) Kalbi korur
Kavunun özellikle kalp hastalarının tüketilmesi doktorlar tarafından ısrarla önerilmektedir. Kavun sahip olduğu besin değerleri sayesinde kişinin kalbine doğrudan olumlu yönde etki eder. Kalp damar sağlığını korur ve kalp damarlarında tıkanıklık başlamışsa bu tıkanıklığı önler. Aynı zamanda kalp krizi riski yüksek olan kişilerde de yine kalp krizi olasılığını düşürmektedir. Bundan dolayı özellikle yaz aylarında kavunu düzenli bir şekilde tüketmeniz önerilmektedir.
Kavun ayrıca ritim bozukluğu olan kişilere de önerilmektedir. Eğer kalbinizde ritim bozukluğu gibi şikayetleriniz varsa kavun tüketebilirsiniz.
Kavunun zararları nelerdir?
1) Diyabeti tetikler
Kavunu fazla tüketmeniz durumunda diyabet hastaları için uygun olmayacak faktörler doğabilir. Kavun fazla şekerli bir meyvedir. Bundan dolayı eğer şeker hastası iseniz kavunu fazla tüketmemeniz doktorlar tarafından da önerilmektedir. Bunun dışında kavunun aşırı derecede tüketilmediği durumlarda hiçbir zararı yoktur. Şeker hastalarının doktoruna danışarak kavun tüketmesi uygun olacaktır.
Ne işe yarar?
1) Ülsere iyi gelir
Eğer ülser hastasıysanız gönül rahatlığı ile kavun tüketebilirsiniz. Kavun mideye oldukça iyi gelmektedir. Dolayısıyla en sık karşılaşılan mide hastalıklarından olan ülsere de son derecede iyi gelmektedir. Düzenli olarak kavun tüketerek ülser hastalığını tedavi edebilirsiniz.
2) Tansiyonu dengeler
Tansiyon hastalarının da yaz aylarında kavun tüketmesi son derecede faydalı olacaktır. Eğer sürekli olarak yüksek tansiyon şikayetiniz varsa kavun tüketerek tansiyonunuzu dengeleyebilirsiniz. Tansiyonun düşmesine yardımcı olan kavun aynı zamanda tansiyonunun tekrardan yükselmesini de engeller.
3) Metabolizmayı hızlandırır
Kavun sindirilmesi en kolay olan meyvelerden bir tanesidir. Özellikle yaz aylarında kilo vermek isteyenler fakat metabolizması yavaş olan kişilere diyetisyenler tarafından da kavun önerilmektedir. Kavun hızlı bir şekilde kilo vermenizi sağlayacak ve metabolizmanızı da hızlandıracaktır. Metabolizmanızı hızlandırdığı gibi bölgesel yağlardan da yine kavun ile kurtulmanız mümkündür. Yağ yakmayı destekleyen meyvelerden biridir. Yüksek su ve elektrolit içeriği ile kavun, sıcak yaz aylarında veya bir antrenmandan sonra hidrasyonu artırmak için iyi bir seçimdir.
Kavun nasıl tüketilmeli?
Kavun isterseniz dilimleyerek isterseniz de suyunu çıkararak tüketebilirsiniz. Kavunun en fazla tüketilen şekli ise dilimleyerek yenilerek tüketilmesidir. Kavunu tüketirken çekirdeklerini çıkarmamalısınız. Bu yanlış olan bir tüketim şeklidir. Çekirdekleri ile birlikte tüketmeniz sağlığınız açısından en doğrusu olacaktır.
- Türkiye'de korkutan tablo! Dünyada ilk 3'e girdik: Hareketsizlik ve aşırı beslenmeye dikkat
- Uzmanı uyardı: Elleri üşüyenler dikkat! Cilt hastalıklarına neden oluyor...
- ‘Mide ve bağırsak kanserlerinin nedeni helikobakter pilori bakterisi olabilir’
- Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları gittikçe artış gösteriyor!
- Zatürre tedavisinde geç kalmayın! Ölümcül olabilir...