Kısa boy artık dert değil! 'Çivilerle' uzatılıyor
Bacak uzatma cerrahisinde "geçen bin yılın uzatma tekniği" olarak kabul edilen, teller ve çivilerin cildi ve kasları geçerek kemikleri tuttuğu ve bacağa dışarıdan takılan cihazlar, artık yerini tamamen vücudun içerisine yerleştirilen ve dışarıdan kumanda edilebilen 'uzayan çiviler'e bırakıyor
Bacak uzatma cerrahisinde şimdiye kadar daha çok eksternal fiksatörlerin kullanıldığını söyleyen Erişkin ve Çocuklarda Uzatma ve Deformite Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Metin Küçükkaya, uygulamanın, manyetik rodlar yani uzayan çiviler lehine değiştiğini söyledi.
"GEREKTİĞİ KADAR UZATABİLİYORUZ"
Uzatma ve deformite cerrahisindeki gelişmelere değinen Küçükkaya ‘uzayan çiviler’ tekniğinin avantajları hakkında şunları söyledi:
“En önemli değişikliklerden biri; artık uzatma cerrahisini kusursuz uygulayabiliyoruz. Örneğin önceleri aynı bacakta hem uyluk hem de kaval kemiğinde birlikte kısalık olduğu durumlarda bacağın eşitliğini sağlamak için kısalığın fazla olduğu tarafı fazladan uzatıyorduk. Bu durumda iki bacak boyu eşit oluyordu. Ancak diz kapakları farklı seviyede olduğu için estetik açıdan hasta memnuniyetini sağlayamıyorduk. Şimdi ise ‘uzayan çiviler’ sayesinde her kemiği gerektiği kadar uzatabiliyoruz ve estetik açıdan kusursuz oluyor.”
"ARTIK CİLTTE İZLER KALMIYOR"
Manyetik rod teknolojisi sayesinde estetik amaçlı boy uzatma ameliyatlarının da artık daha fazla uygulanabildiğini söyleyen Dr. Küçükkaya, yöntemin estetik açıdan da iyi sonuçlar doğurduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:
“Daha önce de bacağa dışarıdan takılan eksternal fiksatörler (İlizarov) ile estetik amaçlı boy uzatma ameliyatları yapılabiliyordu. İlizarov yönteminde uzatma miktarı kadar ciltte tel izleri kalıyordu, kozmetik üstünlüğü yoktu. Eklem kasılmaları ve kemik iyileşme problemleri kabul edilebilir sorunlar değildi.
Oysa şimdi manyetik rod teknolojisinde uzatma cihazları çok küçük yaralardan kemik içerisine yerleştiriliyor ve uzatma işlemi her gün dışarıdan kumanda aracılığı ile yapılıyor. Böylece dışarıdan müdahale edilmek suretiyle boyun uzaması gerçekleşiyor. Kemikteki uzama iki aşamada meydana geliyor. İlk aşamada kemik günde 1 mm uzatılır. Bu durumda röntgen çekilirse kemiklerin arasında oluşan bulut benzeri yumuşak kemik izlenebilir. Uzamanın ikinci aşamasında ise, uzatma durdurulmakta ve kemiğin arasında oluşan yumuşak kemiğin daha sağlam duruma gelmesi beklenir. Manyetik rod uygulaması, boy uzatmayı kemiklerin bu özelliğine dayanarak sağlamaktadır.”
"TALEP ARTTI"
Günümüzde bu olanağı sağlayan yöntemlerin, boy uzatma taleplerini artırdığını dile getiren Küçükkaya, “Bu yöntemle tedavi sırasında hasta rahatça banyo yapabiliyor, herhangi bir pansuman gerekmiyor ve eklem kasılmaları oluşmuyor” diye konuştu.