Kolajen tedavisiyle ağrıya son (İlaçsız ameliyatsız ağrı tedavisi)
Vücudumuzdaki kolajen üretimi yaş ilerledikçe azalır. Gençliğini kaybeden vücutta özellikle 40 yaşından sonra eklem, bel ve sırt ağrıları baş gösterir. Son yıllarda öne çıkan kolajen tedavileri ile ağrılara ‘Dur’ demek mümkün
HAZIRLAYAN: ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK
Manuel Tıp ve Tedavi Uzmanı Dr. Metin Mutlu anlattı:
Kolajen nedir?
İnsan vücudunda en fazla bulunan protein tipidir, vücudun en önemli mineralidir. 30 yaş sonrasında vücudumuzda üretimi azalır. Eksikliği ciltte kuruluk, kırışıklık, sarkmalara yol açar. Bunlar kolajen seviyesinin azaldığının görünen sonuçları. Bir de görünmeyenler var. Kemik yapımız da kırışıyor ama biz göremiyoruz. Kolajen eksikliği nedeniyle özellikle 40 yaş sonrası ağrılar kapımızı çalmaya başlıyor. Sırt, bel, boyun ve eklem ağrıları ortaya çıkıyor. Plastik cerrahlar, dermatologlar yüzde kırışıklık tedavisi için cilde nasıl dışarıdan kolajen veriyorsa biz de kas iskelet sisteminin ağrılı hastalıklarında dışarıdan kolajen veriyoruz.
Nasıl uygulanıyor?
Şikayetlere göre kişiye özel uygulanıyor. Boyna, kalçaya, bele, her bölgeye ayrı kolajen yapılıyor. İşlem basit: Enjeksiyonla kolajen cilde veriliyor. Aşı sonrası bölge yenileniyor, güçleniyor ve ağrılar ortadan kalkıyor.
En çok hangi ağrılarda etkili?
● Eklem hareketlerinden ileri gelen ve postüre bağlı ağrılarda.
● Sırt-omurga-eklem ağrılarında.
● Kas ve yumuşak doku ağrılarında.
● Fibromiyaljide (kulunç).
● Eklem ve bağ doku travmalarında.
● Osteoporozda (kemik erimesi).
● Artroz (kireçlenme), gut gibi romatizmal hastalıklarda.
● Boyun-sırt ve bel fıtıklarında.
● Bel boyun düzleşmesinde.
● Romatizma ve artrit hastalıklarında.
● Spor yaralanmalarında
Kolajen kaç kez yapılmalı?
5-6 kez yeterli olur. Çok ağrılı dönemlerde haftada 2 kez yapılabilir.
50 YAŞINDAN SONRA PRP TERCİH EDİLİYOR
PRP nedir?
Genellikle 50 yaşın üzerinde, egzersize uyum sorunu yaşayan kişilerde tercih ettiğimiz bir yöntem. Önce hastanın kolundan çok az miktarda kan alınıyor. Kan özel bir işlemden geçirilerek içindeki sıvı ayrıştırılıyor. Daha sonra ağrılı bölgeye bu sıvı enjeksiyonla veriliyor. Uygulanan bölgede yenilenme, rahatlanma sağlanıyor. Ağrı azalıyor ya da tamamen kayboluyor. İhtiyaç halinde bu tedavi manuel terapi ile kombine yapılabiliyor.
Nöral terapi nedir?
Çeşitli kas spazmlarında uygulanıyor. Cilt altına iğne ile bir nevi anestezi içeren bir madde veriliyor. Böylece sorunlu bölgenin kanlanması artıyor, ağrı gideriliyor. Manuel terapi ile kombine edildiğinde çok yararlıdır.
Manuel terapi masaj mıdır?
Hayır, fizik tedavi biliminin içinde var olan bir tedavidir. Ellerimizi kullanarak hastanın kısıtlı hareketlerini doğal hale getirmemize yardımcı olur. Çeşitli itme, germe, burma manevraları içerir. Bazen parmaklarınızı çıtlattığınızda çıkan klik sesleri gibi sesler duymanızı sağlayan manevralara sahiptir.
Avantajları nelerdir?
15-20 gün boyunca uzun bir tedavi olmaması gibi bir avantajı var. Hastaların 2-3 seansta ağrıları azalıyor. İlaç yok, iğne yok.
YARIN: ‘Manyetik Alan Tedavisi’ ile ağrılarınızdan kurtulun