Kuru öksürük atakları ve soluk borusunda ağrı varsa... (Trakeit belirtileri nelerdir?)
Trakeit yani soluk borusu enfeksiyonu; şiddeti giderek artan öksürük, soluk borusunda hissedilen ağrı, nefes darlığı ve halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Genellikle bakteri ve virüslerin neden olduğu bu hastalık, çocukları daha çok etkiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Pınar Korlu, trakeit ve tedavisi hakkında bilgi verdi
Trakea soluk borusunun tıp dilindeki adıdır. Akut trakeit soluk borusunun virüs-bakteri gibi mikroorganizmalarla iltihaplanması ve tahriş olmasına denir. Daha çok grip, nezle gibi üst solunum yolları iltihaplarını takiben gelişir. Genellikle bakteri kaynaklı oluşan bir hastalıktır. Trakeite erişkinlere kıyasla çocuklarda daha çok rastlanır. Bu durum çocuklarda soluk borusunun nispeten daha dar olması böylece mukus ve salgılarla kolayca tıkanabilmesinden kaynaklanır.
BAŞLICA SEBEBİ SOĞUK ALGINLIĞI
Trakeitin gelişmesine yol açan en önemli etkenler soğuk algınlığı, gaz ya da tozların tahriş edici etkisi, vücudun genel olarak zayıf düştüğü, bağışıklığın zayıfladığı durumlardır. Ayrıca beraberinde eşlik eden kronik hastalıklar (alerji, diyabet vs. gibi metabolik hastalıklar) enfeksiyonun gelişiminde ve seyrinde çok önemlidir. Soluk borusu iltihabının başlıca nedenleri şunlardır:
- Grip ve nezle gibi soğuk algınlığı hastalıkları
- Burun boğaz enfeksiyonları
- Kalp, akciğer ve böbrek hastalıkları
- Sigara ve alkol kullanımı
KURU ÖKSÜRÜK VE AĞRI İLE ORTAYA ÇIKIYOR
Belirtileri genellikl üst solunum yolları iltihapları gibi başlayan kaba, krup hastalığına benzer kuru öksürük atakları, nefes darlığı, öksürüğe bağlı göğüste acıma, soluk borusunda ağrı, boğuk ses ve sıklıkla yüksek ateş olur. Soluk borusunda enfeksiyon meydana getiren bakteriler ağız içinde yaralara da neden olabilir. Enfeksiyon nedeniyle bağışıklığı düşen kişi halsiz ve bitkindir. Trakeit özellikle çocuklarda hızlı tedavi edilmesi gerekir. Bronşit ve zatürre gibi komplikasyonların gelişme riskine karşı zamanında tedavi önemlidir. Trakeit tanısı muayenede kolayca konabilir. Ek olarak kan tahlili ve röntgen gibi tetkikler de gerekebilir.
TEDAVİ SÜRESİNCE İSTİRAHAT ÇOK ÖNEMLİ
Öncelikle soluk borusunda tahriş yaratan öksürük ve huzursuzluğun giderilmesi için nemlendirme ve destek tedavisi yapılır. Ilık sıvı tüketilmesi, iltihap giderici ilaçlar ile kırgınlık ve enfeksiyona bağlı ateş, vücut ağrısı gibi semptomlar kontrol altına alınır. Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımı gerebilir. Enfeksiyon geliştiğinde istirahat edilmesi bağışıklık sistemi için değerlidir. Tedaviye zamanında başlanan durumlarda trakeit kısa sürede iyileşebilir. Trakeitte ve herhangi bir diğer enfeksiyon hastalığında vücut direncinin yani bağışıklığın güçlü olması büyük önem taşır. Soluk borusu iltihabı rahatsızlığının tedavisinde uygulanan ikinci tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Soluk borusunun dar bir yapıya sahip olması gibi yapısal durumlarda başvurulan tedavi uygulamasıdır.
TRAKEİTTEN NASIL KORUNULUR?
Özellikle enfeksiyonların yoğun görüldüğü dönemlerde düzenli uyku, stres kontrolü, dengeli beslenme ve el yıkama kritik önem taşır. Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır. Aşırı sıcak besin ve içeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Kıyafetler hava sıcaklığına göre düzenlenmeli, rüzgarlı havadan korunulmalıdır.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?