Lupus hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Kelebek hastalığı tedavisi nasıl yapılır?
Lupus hastalığı vücudun kendi bağışıklık sisteminin kendi dokusuna ve organlarına saldırarak ortaya çıkardığı bir hastalıktır. Henüz nedeni tam olarak belirlenemese de kalıtsal yatkınlığın etkili olduğu bilinir. Lupus hastalığının belirtileri arasında ateş, göğüs darlığı ve yorgunluk vardır. Lupus hastalığı nedir ve tedavisi nasıl yapılır sizler için derledik.
Lupus hastalığının belirtileri ve nedenleri kişiye göre değişebilir. Nedenleri arasında güneş ışığına maruz kalmak, ilaç kullanmak ve genetik faktörler vardır.
Lupus hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
Lupus hastalığı, vücudun bağışıklık sisteminin kendi dokusuna ve organlarına saldırdığı zaman ortaya çıkan bir hastalıktır. Lupus hastalığının sebep olduğu iltihaplanma böbrekler, akciğer, kan hücreleri, cilt ve beyin üzerinde de etkili olabilir. Belirti ve semptomlar genellikle diğer hastalıklarla benzer olduğundan lupus hastalığının teşhis edilmesi zor olabilir.
Lupus hastalığının en çok görülen belirtisi her iki yanak kısmında da açılan bir kelebeğin kanatlarını andıran döküntüdür. Lupus hastalığının genetik geçişli olup olmadığı henüz bilinmese de ailesel bir yatkınlıkla ortaya çıktığı düşünülmektedir. Hastalarda genellikle belirli ilaçların kullanımı, enfeksiyon ya da güneş ışığı lupusu tetikleyebilir.
Kesin bir tedavisi olmayan bir hastalık olsa da tedavi yolları ile semptomları azaltmak ve kontrol etmek mümkündür. Lupus hastalığının belirtileri arasında göğüs ağrısı, gözlerde kuruluk, yorgunluk, nefes darlığı, ateş ve eklemlerde ağrı vardır. Herhangi bir neden ile açıklanamayan kızarıklık, kalıcı ağrı, yorgunluk veya ateş varsa mutlaka doktora gitmek gerekir.
Kelebek hastalığı tedavisi nasıl yapılır?
Lupus hastalığının tedavisi kişilerdeki belirti ve semptomlara göre değişebilir. Kişinin tedavi olup olmadığını belirlemek ve ilaçlara karar vermek için doktor ile riskleri konuşmak gerekebilir. Doktor tarafından kişiye iyi gelen ilaçlar belirlenir ve belirtileri ortadan kaldırması için ilaç tedavisine başlanır.
Lupus tedavisinde kişilerin kendi vücut sağlıklarını korumak için de bakımlarına dikkat etmeleri gerekir. Düzenli olarak doktora kontrole gitmek, güneş ışığına karşı dikkatli olmak, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek gerekir.
Lupus hastalığı nedenleri nelerdir?
Lupus hastalığının enfeksiyon, güneş ışığı ya da ilaçlar ile ortaya çıkması mümkündür.
Lupus hastalığı nöbet önleyici ilaçlar, tansiyon ilaçları ya da antibiyotikler ile tetiklenebilen bir hastalıktır. İlaçlar nedeni ile ortaya çıkan lupus hastalığı genelde ilaçların bırakılması ile ortadan kalkar. Nadiren de olsa ilaç kullanımının bırakılmasıyla da devam etmesi mümkündür.
Vücutta ortaya çıkabilecek bazı enfeksiyonlar lupus hastalığının ortaya çıkmasına ya da tekrarlamasına sebep olabilir. Yaş, ırk ve cinsiyet gibi faktörler hastalığın riski artırabilir. Hastalık kadınlarda daha çok görülür ve en çok 15 ile 45 yaş arasında teşhis edilir.
Lupus hastalığı ile ortaya çıkabilecek komplikasyonlar nelerdir?
Lupus hastalığının neden olduğu iltihaplanma kişilerde böbrek, kalp, sinir sistemi ve dolaşım sistemi gibi bölgeleri etkileyebilir. Ciddi böbrek rahatsızlıklarına neden olabilen lupus böbrek yetmezliği riski artırır. Sağlıklı alyuvar hücrelerinin sayısında azalmaya neden olabilir ve bu da anemi riskinin artmasına neden olur.
Lupus hastalığı kişilerde kalbi besleyen damarların iltihaplanmasına neden olarak kalp krizi riskinin artmasına sebep olur. Eğer lupus hastası olan kişilerin beyin bölgesi bundan etkilenirse ortaya baş dönmesi, görme sorunları, şiddetli baş ağrısı ve davranış değişiklikleri de ortaya çıkabilir.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?