Miyom kısırlığa neden olabiliyor
Rahimde yer alan miyomların kısırlığa yol açabildiğini belirten Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Deniz Kaya, “Miyomun çapı, sayısı ve yerleşim yeri kısırlık gelişiminde etkili olabiliyor” dedi
"Myom leiomyom" veya "fibroid" olarak adlandırılan ve kadınlarda en sık histerektomi (rahim alma) nedeni olan bu hastalık, rahim kas hücrelerinin kanseröz olmayan bir şekilde tümoral büyümesi olarak tanımlanıyor.
Üreme çağındaki kadınların yüzde 20 ile 40’ında bu tümörlerin görüldüğünü aktaran Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr.Deniz Gökalp Kaya, "Genetik, hormonal ve çevresel faktörlerin gelişiminde rol oynadığı düşünülen bu sorun, adet öncesi dönemde çok nadir görülürken menopoz sonrası ise küçülmekte ve sıklığı azalmaktadır. Miyom problemi olan kadınlarda hiçbir şikayet olmayacağı (asemptomatik) gibi, düzensiz kanama, fazla miktarda adet görme, bazen kasık ağrısı şikayetleri ve kısırlık şikayetleri bulunabilmektedir” diye konuştu.
Miyomların yerleşim yerine göre yüzde 55 uterusun dış duvarında (subseröz), yüzde 40 uterusun içinde (intramural) ve yüzde 5 uterusun içinde (submüköz ) olarak bulunduklarını dile getiren Kaya, tümörlerin vajinaya sarkan bölümde veya daha değişik yerleşimlerde de nadiren görüldüğünü söyledi.
MİYOMLAR NASIL KISIRLIK YAPIYOR?
Op.Dr. Deniz Gökalp Kaya, miyomlarla kısırlık arasındaki ilişki hakkında şu bilgileri verdi:
“Miyomu olan çoğu kadın kısır değilken yüzde 5-10 infertil kadında miyomlar görülmektedir. Miyomlar yerleşim veya büyüklüğüne göre kısırlık nedeni olabilmektedir. Sperm geçişini engelleyerek, sperm veya embriyonun taşınmasını bozarak, tüpleri bloke ederek, endometriumun kan akımı ve büyüklüğünü değiştirerek kısırlığa neden olabilmektedirler. Vajinal muayene, vajinal ultrasonografi ve bazen gereken diğer görüntüleme yöntemleri ile miyom tanısı konulmaktadır. Tanı koyulduktan sonra hastanın şikayetlerine göre miyomların tedavi edilip edilmemesine karar verilir. Şikayete ve hastanın durumunun bireyselleştirilmesi ile konservatif, medikal veya cerrahi tedavi kararı hasta ile tartışılarak alınır. İnfertil hastalarda cerrahi miyomun yerleşim yerine, büyüklüğüne, cerrahi tecrübeye göre açık (abdominal), laparoskopik veya histeroskopik yollarla yapılabilir.”
İHA
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?