Oruç tutmak vücuttaki toksinleri sahiden atıyor mu? Bu yazı tüm tartışmaları bitirecek...
Oruç tutmanın vücuttaki toksinleri temizlediği iddiası, bazı sağlık gurusu ve bazı geleneksel tıp uygulayıcıları arasında yaygın bir inançtır. Peki, bu bilgi ne kadar doğru? İşte yanıtı...
Toksinler, vücuda zarar verebilecek çeşitli maddelerdir. Bunlar, hava kirliliği, sigara dumanı, kimyasal maddeler, ağır metaller ve yanlış beslenme gibi çeşitli kaynaklardan gelir. Vücudumuz, doğal olarak, karaciğer, böbrekler, cilt ve bağışıklık sistemi gibi organlar aracılığıyla toksinleri süzerek ve temizleyerek atar.
ORUÇ VE TOKSİN TEMİZLİĞİ İLİŞKİSİ
Oruç, vücudun dinlenmesine, sindirim sistemine mola vermesine ve metabolizmanın yeniden düzenlenmesine yardımcı olabilir. Bu durum bazı insanlar tarafından, vücudun toksinleri temizlemesi için bir fırsat olarak görülür. Ancak, oruç tutmanın, vücudun detoksifikasyon sürecini hızlandırdığına dair bilimsel bir kanıt yoktur. Yine de organların dinlenmesi ve toksinleri atan organların ekstra temizlenme, dinlenme fırsatının olması bu etkiyi doğurabilir. Böylece kesin kanıtlar sunulamasa da dolaylı yoldan orucun toksinleri atmaya yardımcı olduğu yorumu yapılabilir.
BİLİMSEL KANITLAR
Bilimsel araştırmalar, vücudun toksinleri temizleme sürecinin büyük ölçüde karaciğer ve böbrekler gibi organlar tarafından gerçekleştirildiğini göstermektedir. Oruç tutmanın, bu organların işlevini iyileştirebileceğine veya toksin temizliğini artırabileceğine dair net bir kanıt bulunmamaktadır. Yine de dinlenen ve daha aktif çalışma fırsatı bulan böbreklerin ve karaciğerin toksinleri atmaya yönelik çalışmaları oruç sayesinde hızlanabilmektedir. Bu bakımdan oruç dolaylı yoldan katkıda bulunur diyebiliriz.
ORUÇ VE SAĞLIK İLİŞKİSİ
Oruç tutmanın bazı sağlık faydaları olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında kilo kaybı, insülin duyarlılığının artması, hücresel onarımın teşvik edilmesi ve bazı kronik hastalıkların riskinin azaltılması sayılabilir. Ancak, oruç tutmanın doğrudan vücuttaki toksinleri temizlemek için özel bir etkisi olduğuna dair bilimsel kanıt henüz yoktur. Ancak pek çok uzman bu konuda etkili olabildiği görüşünü savunmaktadır.
Oruç tutmanın, vücudunuzun dinlenmesine ve metabolizmanızın yeniden düzenlenmesine yardımcı olabileceği bilinmektedir. Ancak, vücudun doğal olarak toksinleri temizleme süreci büyük ölçüde karaciğer, böbrekler ve diğer organlar tarafından gerçekleştirilir. Oruç tutmanın bu süreci nasıl etkilediği hakkında net bir kanıt bulunmamaktadır. Herhangi bir sağlık programına başlamadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.
- Diyabeti olanlarda göz muayenesi şart!
- Üşümenizin nedeni D vitamini eksikliği olabilir
- Gözünüzün önünde aniden şimşek çakıyorsa dikkat! Sinsice ilerleyip körlüğe neden olabiliyor, eğer böyle gözüküyorsa soluğu hastanede alın!
- Tedavi edilmeyen anal fissür hastalığına dikkat!
- Rahim ağzı kanserinin belirtileri nelerdir?