'Peynir tebliği' hastalıkların önüne geçecek
Peynirin içeriği hakkında bilgi veren ve yağlı, az yağlı, tuzlu, az tuzlu şeklinde çeşitlendirme yapan peynir tebliği 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek. Uzmanlara göre uygulama ile brusella gibi birçok hastalık önlenebilecek
1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan peynir tebliğinin önemine değinen Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Galip Ekuklu, tebliğin hastalıklardan korunmada rol oynayacağını söyledi.
"TALAŞI BOYAYIP PUL BİBER DİYE SATIYORLAR"
Yeni tebliğe ilişkin medyada sadece ambalaj konusunun konuşulduğunu ileri süren Ekuklu, açıkta satılan taklit gıda ürünlerine dikkat çekti: "Her gıda maddesinde taklit dediğimiz bir sürü kuralsızlık var. Talaşı boyayıp 'pul biber, kırmızı biber' diye satıyorlar. Bu kadar yaygın sorun yaşanan bir alanda devletin bir düzenleme yapması kaçınılmazdır. Buna peynirden başlandı artık uluslararası standartların uygulanması gereklidir."
Vatandaşların "aldığımız peynirin tadına bakamayacağız" düşüncesiyle tebliği reddetmemesi gerektiğini söyleyen Ekuklu, düzenleme sayesinde birçok hastalığın önüne geçileceğini bildirdi.
"GELİŞMİŞ ÜLKELER ÇOKTAN YAPTI, BİZ GEÇ KALDIK"
Tebliğ ile peynirin bir ambalajın içerisine sokulmasından öte pek çok düzenleme getirildiğini vurgulayan Ekuklu, şöyle devam etti:
"Bunun ötesinde peynirin üretimi aşamasında uyulması gereken birtakım kurallar var. Dünyanın gelişmiş ülkeleri bunu onlarca yıl önce yaptılar ve uyguluyorlar, dolayısıyla biz geç bile kaldık. Bu kadar yaygın ve açıkta satılan bir ürünü kontrol etmek imkansızdır. Küçük bir kasaba ve şehirde bile semt pazarları kuruluyor ve peynir satılıyor. Burada toz ve bir mikroorganizma ile kirlenmeyi nasıl kontrol edebilirsiniz."
"SAĞLIK BİRİNCİ, LEZZET İKİNCİ PLANDA OLMALI"
Gıda tüketiminde lezzetin ikinci planda olması gerektiğini ifade eden Ekuklu, "Tebliğ kapsamında peynirin ambalajının içerisinde ne olduğu yazacak. Bunu bilinçli olarak alacaksınız. Yağlı, az yağlı, tuzlu, az tuzlu şekilde çeşitlendirme gelecek. Bu uygulama ile birçok hastalığın önüne geçilmiş olacak. Türkiye'de çokça görülen brusella hastalığına yakalanma oranı düşecek. Peynir tebliğinde tuz oranlamasında da düzenleme yapılacak. Böylece yüksek tansiyon ve ona bağlı birçok hastalığın önüne geçilecek" dedi.
AA